Kirjoittaja Aihe: Asus EEE 901[Ratkaistu!]  (Luettu 10421 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #20 : 18.09.12 - klo:11.29 »
Tuo ihan totta mitä Hajakenttä tuossa mainitsee. Jos nopeutta ja keveyttä pelkästään ihannoidaan, niin kaikki tavanomaiset Linuxit kannattaa unohtaa ja katsoa mitä temppuja Puppy osaa tehdä.

Sanottakoon kuitenkin heti aluksi, että aina roottina ajettava Linux ei ole turvallisuuden kannalta samanveroinen kuin esim. Ubuntu ja sen johdannaiset.

Nopein systeemi mitä muistan koskaan nähneeni on tavallinen uudehko kone johon asensin kovalevylle Puppyn. Kaikki klikkaukset vastaavat salamannopeasti. Puppyn työpöytiä on monenlaisia, koska Puppy rotujakin on monia. Monet niistä ovat aika rujoja, mutteivat toiminnoiltaan yhtä vanhanaikaisia kuin monet standardi Linuxit. Funktionaalisuudeltaan Puppyn käyttöominaisuudet helposti ylittävät tavanomaisten jakeluiden kyvyt, niistä löytyy esim.: videot ja musat toimivat heti, levyjen mounttaukset toimivat kuin ajatus omista ikoneistaan, työkaluja on vakiona paljon jms.

Kokonaan toinen temppu minkä Puppy osaa luonnostaan, on live-käyttö. Sen mahdollisuuksia on vaikeata kuvata helposti, mutta noin lyhyesti:
- oletuksena kovalevyä ei käytetä ollenkaan
- bootti tässä tapauksessa olisi tikulta
- silti voi tallettaa tekemänsä työt
- aina voi käyttää helposti ulkoisia medioita ja vaikka sitä kovalevyäkin, dataa varten
- periaatteessa samaa "Puppyä tikulla" voi käyttää muissakin koneissa yhtä hyvin ja vuorotellen
- "Puppy tikulla" on oma versiosi, oma työpöytä, omat ohjelmat jms
- e.m. mahdollisuuksien lisäksi Puppystä voi remasteroida omia versiota ja asentaa niitä monenlaisille medioille, kuten cd/dvd-levyt eli tällainen "oma Puppy" on myös kopioitavissa

Tikku-Puppy on hyvin nopea koska kaikki toimii keskusmuistista, oletuksena. Sen bootti ei kuitenkaan välttämättä ole ihan rakettimainen, kovalevy-Puppy on paljon nopeampi.

Kannattanee huomata, että nämä Puppyn käyttötavat eivät ole toisiaan poissulkevia. Monesti käytän Puppyä esim. Windows-koneiden datojen pelastamiseen tai miksei Ubuntu-koneenkin pelastamiseen, koska Puppyllä asiat tekee paljon nopeammin ja on paljon helpompaakin.

Puppy-versiota on erilaisia, esim Slackware, Ubuntu -yhteensopivat ja Macin kaltainen versio. Sellainen pitää huomata, että koska Puppyllä käyttöjärjestelmä ikäänkuin asennetaan lennosta, Puppy ei välttämättä toimi kaikilla koneilla suoraan ... tällöin kannattaa kokeilla esim. eri-ikäisiä Puppeja joissa on mahdollisesti erilainen rautatuki.

jaripekka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 199
    • Profiili
    • Teneriffa, Puerto de la Cruz, Loro Parque
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #21 : 18.09.12 - klo:15.16 »
Nopein systeemi mitä muistan koskaan nähneeni on tavallinen uudehko kone johon asensin kovalevylle Puppyn. Kaikki klikkaukset vastaavat salamannopeasti.

Tuo Puppy kiinnostaa todellakin minua Eee PC -koneen käyttäjänä. Kokeilin Puppy Linuxia pöytäkoneessani suoraan Linux Format -lehden DVD-levyltä, ja toden totta, se oli supernopea. Tietokonetuoliin olisi pitänyt asentaa turvavyöt ja laittaa kypärä päähän. Sen takia yritin myös kokeilla Puppya miniläppärissä. Jostain syystä vain sen laittaminen tikulle aina epäonnistui sen verran, että minikone ei sillä käynnistynyt.

Osaan kyllä tehdä ISO-tiedostosta USB-tikulle toimivia Linux-versioita, ja esim. Peppermintiä ja Lubuntua kokeilin, mutta ne olisivat vaatineet 4,4 gigaa levytilaa. Ne kyllä käynnistyivät ihan hyvin pikkukoneessa suoraan USB-tikulta, mutta Puppy ei onnistunut. Latasin sen Puppyn netistä viralliselta sivulta. Olikohan siinä asennustiedostossa jokin vika?

Onko jollain varmasti toimiva Puppy? Jos voisin saada sen imagen ISO-tiedostona jaettuna vaikkapa Dropboxin kautta. Linkin voi lähettää sähköpostiini jaripepe@saunalahti.fi

Yrittäisin uudelleen vielä tuota formula ykköstäkin nopeampaa Puppya. Ja mielellään juuri Asus Eee PC 4G -koneeseen sopiva versio.
« Viimeksi muokattu: 18.09.12 - klo:15.18 kirjoittanut jaripekka »

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #22 : 18.09.12 - klo:15.42 »
Unetbootinilla ei onnistu kaikkien live-tikkujen teko esim. Chakra jää jumiin just samalla lailla kuin sinulla nyt puppy jumittaa. dd tai cat on paljon varmempia ohjelmia live-tikun tekemiseen, tosin nilläkään en ole saanut gentoo-pohjaisia jakuluita sabayonia lukuunottamatta boottaamaa. Dd:llä onnistuu komento rivillä näin
Koodia: [Valitse]
dd if=image.iso of=/dev/sdbJossa imagen muutat tietenkin siksi imageksi minkä olet ladannut ja sdb:n siksi millä tunnuksella tikku näkyy.
HUOM kannattaa olla tarkkana että toi sdx oikea levy tunnus sillä dd tuhoaa kaikki tiedot siltä levyltä.
Ps. Jos on myös windows käytössä niin suosittelen Lili ohjelmaa, mistä ei ikävä kyllä jostain syystä löydy linux versiota. Paljon parempi kuin unetbootin http://www.linuxliveusb.com/
« Viimeksi muokattu: 18.09.12 - klo:15.46 kirjoittanut welmar »

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #23 : 18.09.12 - klo:18.21 »
Kehutaan lisää Puppyä.  ;D

Se pitäisi olla joka talossa, vaikka ei tarvitsisikaan. Sillä voi nimittäin pelastaa tiedostoja koneesta, jonka näppäimistön yli on kissa kävellyt niin ettei enää Wista boottaannu lainkaan. Joku on sillä pelastanut tiedostoja puolirisasta levystäkin. Se on muutenkin varsinainen rikospoliisin työkalu, jolla voi tutkia konetta kuin konetta, sen muista käyttöjärjestelmistä riippumatta. Ja onhan se hauskaa kun kyläpaikassa pyytää lainaksi tietokonetta, nimimerkillä: en tarvitse teidän käyttiksiä, enkä tunnuksia, minulla on taskussa tässä tikussa oma käyttis. :P
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #24 : 18.09.12 - klo:20.44 »
En pysty tällä (arki)viikolla toimittamaan mitään, mutta seuraavassa joitakin vinkkejä:

- Torrentilla lataaminen on aina 100% varmaa. Image on aina oikein. Ubuntustakin löytyy aina Bit Torrent Client.
- viimeinen millä kokeilin saattoi olla 5.3.1 Puppystä

- kerroin jo edellä miten tikun voi tehdä. Eli Puppyllä itsellään, se ainakin toimii. Tarvitset tietysti toisen koneen jonka boottaat CD:ltä. CD:ltä boottaaminen on myös aivan varmaa, koska Windows mediat eivät muuta koskaan ole (kaupasta ostettuna)
- voi siihen Asukseenkin laittaa ulkoisen USB CD-aseman ja bootata siltä. Niin taisin itse tehdä ensimmäisellä kerralla.

Helpointa tietysti olisi jos joku tekisi tikun joka varmasti toimii - yleensä pidän itsekin kaikilla matkoilla sellaisen varmuuden vuoksi mukana.

Puppyn livekäyttö pitäisi olla jokaisen opiskelijan oppiaineena, koska se antaa hienon kuvan Linuxin ja avoimen maailman mahdollisuuksista - näitä ei minkään Windows-kurssin perusteella tajua.

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #25 : 18.09.12 - klo:23.11 »
Puppy ei käynnistynyt suoraan dd:llä cat:lla eikä unetbootinilla tehdyllä tikulla. Ratkaisu oli tämä
Koodia: [Valitse]
isohybrid image.iso Tämä muuttaa imgen oikeaan muotoon että se voi bootata usb:ltä. Monista distroista mm.ubuntusta on hybrid image joten se boottaa ilman tätäkin konstia unetbootilla tehdyllä tikulla.

Mistofelees

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #26 : 23.09.12 - klo:18.29 »
Minullakin olisi Asus Eee PC -miniläppäriin liittyvä kysymys. Malli on 7 tuuman näytöllä varustettu ja siinä on 4 gigan SSD-levy ja 500 megaa muistia.

Itsellä on seuraavasti:
eeePC701:ssä Ubuntu 10.04 ja 1GB muistia.
eeePC901:ssä Ubuntu 10.04 ja 2 GB muistia
eeePC T91MT:ssä Ubuntu 11.04 ja 2GB muistia.
Kaikissa on swap jatetty pois ja automaattipäivitykset estetty. Lisämuistina on 8GB SD:t. Tuossa T91MT:ssa 8 + 16 GB.

Yritin tuohon T91MT:n Ubunbtu 12.04, mutta se ei asennu, ei edes Mint 12.04, Xupuntu 12.04, Lubuntu 12.04 tai PepperMint 3, joka on kai 12.04 -versio. Näytönohjaimen asetukset ovat pielessä. Ubuntu 10.04 tarjosi ainoastaan 800x480 resoluutiota. Kuvittelee siis ilmeisesti T91MT:tä 701:ksi.
11.04 lähti toimimaan ihmeemmin virittelemättä, joten olkoon käytössä.

Puppyn eriversioita tulee joskus käytettyä erikoistarpeisiin, mutta en ole oikein ollut ihastunut.

Unityn saa pois aika helposti, kun keksii tempun. Evolutionin poistamisessa on kovempi työ.
701:n kannalta LibreOffice on turha pakkaus ainakin itselle. Tuollainen kone on parhaimmillaan mittalaitteiden ohjauksessa ja matkalla sähköpostin selailussa. Pieni kovalevy kiusaa karttojen käytössä, koska kartat joutuu pistämään SD-kortille.

Päivitykset ovat raivostuttavia. Jos poistat jonkin ohjelman koneesta, päivitykset yrittävät työntää sen takaisin. Pienimuistisessa koneessa tämä ei ole hyvä. Samaten matkalla ollessa automaattipäivityksistä on riesaa, koska prepaid datakortilla ei viitsisi ladata turhaa materiaalia.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #27 : 23.09.12 - klo:22.33 »
Kokeilin tuon Puppy Linux asennuksen Asus eeePC 901:lle uusimmilla versioilla. Eli näin:

- lataa Puppy Linux -image. Itse kokeilin uusimmalla, joka on Slackware Linux yhteensopiva versio, Puppy Linux 5.3.3. Ihan pätevän oloinen versio sinänsä.

- polta image CD:lle jollakin koneella, sehän on vain noin 120 MB. Tein sen Ubuntu 12.04:llä, k3b-ohjelmalla. Oikea valinta on siis muotoa "Burn Image To Disk" tms (normaalin datalevyn teko on väärin eikä varmasti toimi). Älä käytä Braseroa, koska se on aika monen mielestä huono tai toimimaton.
- Ei liity suoranaisesti tähän, mutta k3b on kyllä aika hyvä ... se osaa myös multi-session levyjen tekemisen, joka on tarpeen jos Puppyä käyttää pelkästään CD-R-levyltä käsin. Aika harva ohjelma osaa tämän.

- boottaa tämä joku muu kone, oletettavasti eeePC:kin käy jos sinulla on ulkoinen USB-asema käytettävissä, tältä CD:ltä. Itse käytin erillistä läppäriä (Dell M65). Tämä ei aina välttämättä toimi - riippuu koneesta.

- noin yleisesti ottaen, mitään xorg-konfiguraatioita on turha tehdä Puppyllä, ei ainakaan alussa, eikä ainakaan tilapäiskäytössä. Oletuksena boottasi ihan järkevästi.

- tee Puppy Linuxilla tikku. Ota huomioon että kaikki tikut eivät välttämättä toimi ja kiinnitä huomiota siihen että tikku saa varmasti virtaa kunnolla (käytä "oikeaa" slottia, äläkä käytä jatkojohtoja jms). Oikea tapa on Universal Install. Valinnat ovat melko selvät, vaikka vaihtoehtoja onkin paljon. Tikkua varten Puppy Linux löytyy nyt siltä CD:ltä miltä boottasit.

Ja tikku on valmis käytettäväksi. Muista rämpätä ESC:tä alussa, jotta saa boottivalikon josta voit valita tikun. Jos tikkua ei näy listassa, niin kokeile suosiolla toisella tikulla (ja tarkista mitä teit edellä).

EDIT: Wlan-konfigurointi ei onnistu ehkä ensimmäisellä tavalla - Puppyssä on vaihtoehtoisia tapoja valittavissa menuista. Käytin tätä Kerberos nimistä (muistaakseni), joka sinänsä vaikutti monipuolisemmaltakin ja sillä sai tämän eeePC:n langattoman toimimaan. Mutta tämä ei siis liity kortin/piirisarjan toimintaan vaan siihen miten langaton konfiguroidaan langattomaa reititintä varten.
« Viimeksi muokattu: 28.09.12 - klo:15.52 kirjoittanut Ganymedes »

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #28 : 23.09.12 - klo:23.04 »
Kyllä sen puppy-tikun saa tehtyä unetbootinillakin. Tärkeää on vain ennen tikun tekemistä antaa komento
Koodia: [Valitse]
isohybrid levykuvalle. En ole varma tarviiko pääkäyttäjän oikeudet mutta ei siitä ainakaan haittaa ole.

caddis

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #29 : 28.09.12 - klo:15.40 »
Aivan aloittelijana yritin asentaa eri Linuxin versioita Asus EEE 901 4G:n, kyllästyttyäni hitaaseen Winukkaan. Muuten sain asennuksen ilmeisesti usb:n kautta onnistumaan. mutta wlan ei toimi. Asuksessani näyttäisi olevan Atheros Communication AR8121/AR8113/AR8114 kortti. Yritin myös ulkoisella usb-porttiin liitettävällä TW-WLAN 801-11g/n sovittimella, mutta linux ei tunnista automaattisesti sitäkään.

Olisiko helppoa ohjetta, miten tälläinen aloittelija/tumpelo saisi tuon Asuksen nettiin wlanin kautta? Olisin neuvoistanne erittäin kiitollinen. Epätoivossani olen jo harkinnut windowsin uudelleen asennusta :)

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3031
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #30 : 28.09.12 - klo:15.46 »
Mitähän antaa päätteellä:
Koodia: [Valitse]
iwconfig

Saat päätteen esille Vasemmasta paneelista ylhäältä ja kirjoita siihen terminal.
Ja rivinvaihdolla suorittaa ohjelman. Sen tulosteen kun sais tänne.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #31 : 28.09.12 - klo:15.48 »
Sanoit asentaneesi Linuxia - on totta että eri versioissa Linuxia ja Ubuntuakin on erilaiset raudat tuettuja. Tuon koneen sisäinen kortti on tuettu Ubuntu 12.04 32-bit LTS-versiossa, minkä mainitsin edellä. Se toimii kyllä heittämällä.

Puppy Linuxissa unohdin mainita tempun mikä tarvitaan - nyt se on edellä. Tosin tuskin sitä tarkoititkaan.




caddis

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #32 : 28.09.12 - klo:18.31 »
Kiitoksia nopeista vastuksistanne! Kokeilin tuota Ubuntu 12.04 32-bit LTS-versiota, mutta ei se tässä minulla ihan heittämällä toimi...

iwconfig antaa seuraavaa:

lo     no wireless extensions.

eth0  no wireless extensions.


Mikä neuvoksi???

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3031
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #33 : 28.09.12 - klo:19.14 »
Mikä neuvoksi???

En todellakaan tiedä, mutta oletuksesi siitä, ettei Ubuntu tunnista langatonta verkkokorttiasi, pitää paikkansa.

Oletko yrittänyt katsastaa BIOS:sta, että onko langaton käytössä. Itselläni EEE 901-PC:ssäni toimii Ubuntu 10.04(myös wlan), enkä ole aikeissa päivittää sitä vähään aikaan.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #34 : 28.09.12 - klo:20.48 »
Voisiko olla niin yksinkertainen juttu, että wlan moduli olisi pois päältä? Näkyy antavan nuo tulokset jos niin on. Minulla eee 901 näyttää etureunassa sinistä lamppua jos on wlan päällä ja kytkeytyy päälle ja pois vuorotellen näppäinparilla Fn+F2.

Edit:
Tuo Atheros Communication AR8121/AR8113/AR8114 on kai ethernet laite. Koita katsoa mikä wlan laite on. se käy komennolla:
Koodia: [Valitse]
lspcisiellä toiseksi alimmalla rivillä pitäisi olla:
Koodia: [Valitse]
Network controller: Ralink corp. RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIeJa sekin on sen verran kömpelö ja vanhanaikainen, että ei toimi verkossa, jonka salaus on wep, pitää olla wpa, tai kokonaan avoin.
« Viimeksi muokattu: 28.09.12 - klo:20.59 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3031
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #35 : 28.09.12 - klo:21.09 »
Ja sekin on sen verran kömpelö ja vanhanaikainen, että ei toimi verkossa, jonka salaus on wep, pitää olla wpa, tai kokonaan avoin.
Omassa EEE-PC 901 en ole saanut wpa-salausta toimimaan, ja olen joutunut tyytymään WEB-salaukseen, mutta käyttiksenä siis mainitsemani 10.04 eikä uudempi 12.04.

caddis

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Asus EEE 901[Ratkaistu!]
« Vastaus #36 : 28.09.12 - klo:21.22 »
Tuhannet kiitokset! Juuri näin asia oli. En tiedä, missä vaiheessa/miten olin tuon kytkenyt pois päältä, mutta nyt toimii.  :-[
Kiitokset kaikille, taidanpa jatkaa näitä Linuxin alkeiden osan a1opintojani :)




Voisiko olla niin yksinkertainen juttu, että wlan moduli olisi pois päältä? Näkyy antavan nuo tulokset jos niin on. Minulla eee 901 näyttää etureunassa sinistä lamppua jos on wlan päällä ja kytkeytyy päälle ja pois vuorotellen näppäinparilla Fn+F2.

Edit:
Tuo Atheros Communication AR8121/AR8113/AR8114 on kai ethernet laite. Koita katsoa mikä wlan laite on. se käy komennolla:
Koodia: [Valitse]
lspcisiellä toiseksi alimmalla rivillä pitäisi olla:
Koodia: [Valitse]
Network controller: Ralink corp. RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIeJa sekin on sen verran kömpelö ja vanhanaikainen, että ei toimi verkossa, jonka salaus on wep, pitää olla wpa, tai kokonaan avoin.

« Viimeksi muokattu: 28.09.12 - klo:21.30 kirjoittanut caddis »