Juyli, olet varmasti oikeassa. Minä aloitin vasta Ubuntu 6:sta. Ostin tosin ensimmäisen linuxun Amerikasta jo ennen vuotta 2000. Se oli Suse, en tiennyt vielä silloin, että sen olisi voinut ladata ilmaiseksi verkosta, mutta toisaalta nopeudet olivat silloin melko hitaita. Sen jälkeen kokeilin Red Hatia ja tapasin Maddog Hallin ja Richard Stallmanin Helsingissä. Kuvasimme ja haastattelimme heitä, kun meille oli tarjottu mahdollisuus tehdä dokumentti linuxista, Hanke kuivui valitettavasti kokoon rahoitustahon luovuttua aikeesta.. Sitten kokeilin Mandrakea ja taisin vielä hetken kokeilla Mandrivaa ennen kuin siirryin Ubuntuun. Oikeastaan vasta Ubuntun aikana luovuin suurimmalta osalta Windowsista, ja nykyään en oikeastaan tarvitse muuta softaa siltä puolelta kuin suomea lukevan ocr-ohjelman. Tosin editoinnissa Avid on vielä parempi kuin linux-softat, mutta useimmiten käytän nykyään Kdnliveä. Siis kokemusta minullakin on jonkun verran linuxista ja Ubuntusta.
En missään nimessä tarkoita, että Ubuntu 12.04 olisi huono. Vika voi olla laitteessani, joka on Acer 5950G laptop ja 16 gigaa muistia, tai sitten tekemissäni virheissä asentaessani ohjelmia. Mutta ostaessaan konetta sitä katsoo sen yleisiä ominaisuuksia, ja tähän asti laitteeni ovat aika hyvin sopineet Ubuntun kanssa. Mitään ihmeellisiä virityksiä en ole tehnyt, mutta kun yllättäen jotkut ohjelmat eivät enää toimineetkaan kuten ennen asensin uusia. Olen tarvittaessa rohkeasti kopioinut koodia, vaikka en ole kaikkea ymmärtänyt. Useimmiten syynä on videotiedostojen toisto. Esimerkiksi ennen Vlc toisti Kansalaisboksin ts-tiedostoja samoin kuin Kaffeine. Enää ei, mutta winff teki sen, tosin ei yhtä käytännöllisesti, koska sen kelausominaisuudet ovat heikot. Ohjelmahan on tarkoitettu videoiden muuntamiseen toiseen formaattiin. T-lasku ohjelmasta on vain Lucid versio, joka toimi kyllä edellisessä ja tässäkin, mutta ei anna päivittää itseään. Ja kun en ole saanut jotain toimimaan, olen asentanut vastaavia softia, jos synaptic ei ole varoittanut ristiriidoista.
Mutta joitakin ongelmia on selvästi ollut itse jakelussakin. Abiword oli beta eikä toiminut kunnolla mm. hiiren vieritys. Piti hankkia edellinen versio, joka oli vakaa. Glipper eikä Klipper kumpikaan toimineet. Klipit tuli apuun, vaikka ei olekaan yhtä hyvä kuin edelliset. Alusta alkaen ilmestyi useita kertoja ikkuna, joka kertoi, että Ubuntu oli kohdannut sisäisen virheen. Grub-menu on kadonnut monta kertaa, vaikka olen saanut sen aikani kokeiltua ja selaamalla keskustelupalstaa palautettua. Nytkin se on kadoksissa eikä avaudu edes shiftiä painamalla. Joudun siis vakavasti miettimään, että jahka saan Windowsin uudelleen näkyviin grub-menussa, minun ehkä pitää editoida sitä, niin että Windowsista tulee oletus.
Ongelma on luultavasti osittain multimediassa, koska sen toimimiseen kunnolla joutuu hakemaan netistä apua. Sinänsä taistelu tietokoneen kanssa on mielenkiintoista, ja luultavasti siksi en ole koskaan viitsinyt pelata. Mutta töiden kannalta se on rasittavaa, jos aina uuden jakelun jälkeen joutuu hakemaan netistä neuvoja ja pähkäilemään, miten ne soveltuvat omaan koneeseen. Siinä on mielestäni Ubuntun Akhilleen kantapää. Toinen syy saattaa olla kiire saada aina uusi jakelujulkaisu valmiiksi. En minä haluaisi luopua Ubuntusta, mutta pakostakin tulee väliin kateelliseksi Macin käyttäjille. Olen suositellut jo monta vuotta Ubuntua tuttavilleni, mutta uskallanko tehdä edelleen niin ihmisille, joille tietokone on vain väline työntekoon. Amigasta jouduin aikanani luopumaan, vaikka se oli monessa suhteessa edellä muita henkilökohtaisia tietokoneita.
Siksi tarvitsisin nyt neuvoja, miten voin siirtää gthumbin merkinnät ja Thunarin merkinnät virtuaaliubuntuun varmuuden vuoksi, jos joudun vaihtamaan sille puolelle. Silti toivon ettei tarvitsisi.