Tosiaankin on parit asiat 'teoriaa' hyvä tietää.
Ubuntun numeroinnissa näkyy julkaisuvuosi ja kuukausi. Tuorein julkaisu 12.04 onkin vuoden 2012 huhtikuulta. Yleensä kannattaa käyttää uusinta LTS-versiota (Long Term Support). Jotakin uudempaa lyhyemmän tuen julkaisun käyttäminen on perusteltua, jos jokin uusi laite ei toimi LTS-versiossa. Kuitenkin on hyvä kokeilla live-cd:ltä laitteiston toimivuus. Muuten voi vaikka käydä niin, että asennat uuden version vanhan päälle, saat siitä jotain riesaa mitä LTS-versiossa ei ole, koska nuo muut versiot ovat kokeellisia eli niihin laitetaan uudempaa tekniikkaa. Uusi tarkoittaa tässä yhteydessä myös vähemmän testattua, siis epävarmempaa. Aikanaan sekin yleensä kypsyy LTS-versioiden tekniikaksi.
Nythän tuli juuri tuo 12.04, joka on siis paitsi uusin, myös LTS. Ehkäpä kokeilet sitä.
Se live-cd on yksinkertaisesti ihan tavallinen asennuslevy, mutta käynnistät sen live-istuntoon. Ehkä olet niin jopa tehnytkin. Jos jokin laite ei toimi sen kanssa samantien, sama on odotettavissa varsinaisenkin asennuksen jälkeen. Sellaisessa tilanteessa on syytä selvittää muulla tavoin millä tavoin muut ovat saaneet laitteen toimimaan.
Asensin Startup managerin
En muista mitä ikäviä kokemuksia itselläni tuohon manageriin liittyi, mutta se sai mennä. Joka tapauksessa, Ubuntun asennus ei itsessään poista Windowsia ellet sitten ole sitä vahingossa erikseen käskenyt. Ubuntun käynnistyslataaja (Grub) näyttää kyllä mitkä käyttöjärjestelmät koneellasi ovat. Se kyllä asentuu samalla kuin Ubuntukin. Jos koneella on toinenkin käyttöjärjestelmä, niin koneen aukaistuasi ne näkyvät valikossa päällekkäin. Muuten Ubuntu käynnistyy suoraan ilman ko. välivaihetta.
Voithan varmuuden vuoksi kokeilla seuraavaa:
Paina ctrl, alt ja t samanaikaisesti tai siis peräperää pohjaan, päästämättä niistä mitään ylös ennen kuin saat ne kaikki alas. Aukeava taikapaneeli on nimeltänsä Pääte. Sen saa kyllä valikoistakin auki.
Kirjoita päätteeseen
sudo update-grub
Käsky tekee juuri sen minkä sanookin eli päivittää Grubin näyttämään kaikki koneella olevat käyttöjärjestelmät.
Windowsin tilanne pitäisi selvitä tuolla.
Kannattaa muistaa, että Windowsin asennus heittää kylmästi muut koneella olevat käyttöjärjestelmät pois. Siksi Windows tulee asentaa ensin, sitten vasta muut.