Tämä ei ehkä kuulu nimenomaan Ubuntun asiohin, joten ehkä "yleinen keskustelu" käy.
1. Libre Officessa eiintyi eilen outo ilmiö. Teksti alkoi tulla parin merkin päähän vasemmalle siitä kohdasta, johon kirjoitin. Jos esimerkiksi siirsin kursorin hiirellä jonkin sanan loppuun ja lisäsin siihen kirjaimen, kirjain ilmestyikin sanan keskelle (esimerkk + i on normaalisti esimerkki, mutta tässä tapauksessa siitä tuli esimerikk). Kaikki muutkin toiminnat, esimerkiksi delete-napin ja takasin nuoli napin käyttäminen, tapahtuivat samalla tavalla väärässä paikassa. Pelastin sekaisin menneen tekstin kierrättämällä sen kwriten kautta AbiWordiin, jossa sanat pystyi korjaamaan. Kai ne olisi pystynyt korjaamaan Libre Officessakin, mutta väärään paikkaan tulevat kirjaimet ovat aika hämääviä.
Kun Libre Officen asiakirjan sulki ja avasi uuden asiakirjan, ongelma oli poistunut.
2. Yotube-sivun ollessa auki kuulokkeista alkoi kuulua saman tyyppistä ääntä, mikä aiheutuu näppäimistöstä, kun kirjoitetaan. Luulin alussa, että Skype on auki, ja sitä kautta kuuluu keskustelukumppanin kirjoittamisen ääni. Mutta ei Skype ollut päällä. Youtube-videokaan ei näkynyt, mutta sivu vain oli auki. Etsin, oliko sivulla mahdollisesti jokin mainosbanneri, josta ääni kuuluisi, mutta ei sellaistakaan löytynyt, eikä Youtube taida niitä käyttääkään.
Pieni HP DM1 tietokoneeni on ainoa Linux-koneeni, jossa äänen nauhoittaminen toimii (tähän asiaan voisin palata toisessa yhteydessä). Satuin käyttämään sitä, joten käynnistin Audacityn ja nauhoitin hieman ääntä. Tässä ääni on sijoitettu videon taustaääneksi (video on pelkkää rekvisiittaa, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä, mutta pitäähän Youtube-videossa jokin kuva olla). Naputusten väliä on tiivistetty. Lyhimmillään väli oli noin viisi sekuntia, mutta välillä meni puolikin minuuttia, ettei ääntä kuulunut. Ääni oli aina samanlainen.
http://youtu.be/MidgO5NLC6YHuomasin, että olen tehnyt muutama viikko sitten videon myös Ubuntun hyytymisestä Sony läppärissä. Samassa videossa esittelen allussa alle kolmen vuoden ikäisenä särkynyttä Sony videokameraa. Ohjelmani on jonkin verran Sony-kriittinen, mutta voisin silti ehkä vielä tulevaisuudessakin ostaa Sonyn (joiden laadusta, kun asiaa nyt mietin vähän pidemmältä ajalta, en ole kyllä saanut kovin hyvää kuvaa).
Ilmeisesti kaikki nykyinen elektroniikka on laadultaan roskaa. Laitteilta ei edes odoteta kuin parin kolmen vuoden käyttöikää. Jopa laatumerkkinä pidetty Apple on vain tavallinen tietokone, joka särkyy aivan yhtä helposti ellei helpomminkin kuin muut merkit. Tästä esimerkkinä iBook G4, jonka emolevy kirjaimellisesti kärähti alle viiden vuoden käytön jälkeen. Koneen tarina päättyi niin voimakkaaseen savun katkuun, että huonetta piti tuulettaa.
Netistä olen lukenut, että eräässä valkoisen Macbookin valmistuserässä oli vika, jossa erään komponentin tinaukset murtuivat irti emolevystä. Tanskalaiset yrittivät jopa haastaa Applen maksamaan korvauksia koneista, jotka särkyivät vähän aikaa sen jälkeen, kun takuuaika oli mennyt umpeen. Kone saattoi toimia, kun sen puristi ruuvipuristimella pöytään kiinni. Kun muovikuori painui kasaan, se painoi löysällä olevaa komponenttia kiinnni emolevyyn. Jotkut yrittivät korjata vian panemalla emolevyn hellan uuniin, jolloin tinaukset komponentin alla sulivat ja tarttuivat uudestaan kiinni.
Yhdestä perhepiirissämme olevasta MacBookista särkyi levyhiiri reilun parin vuoden käytön jälkeen. Hiiri alkoi mennä jumiin, jos sitä painoi. Kone meni aivan sekaisin. Koneessa on käytettävä ulkoista hiirtä. Levyhiireen ei voi edes koskea. Myös MacBook Pro 17:ssa (vm. 2009) on ollut teknisiä ongelmia. Kun näitä kaikkia tapahtuneita asioita mietin (ja muistelen, mitä kaikkea netistä olen lukenut), en millään voi antaa Maceille kovin korkeita laatupisteitä.
http://youtu.be/EzARu4HlJC4