Se tulee aina joko "hosts" -tiedostosta tai dns-palvelimelta. Jos kyseessä vain sisäverkon asia niin voithan laittaa oman nimipalvelimen pystyyn (ellet saa tuota nykyistä nimipalvelintasi hoitamaan asiaa) ja lisätä uuden nimipalvelimesi osoitteen jaettavaksi dhcp: n kautta sisäverkossa työasemille sen vanhan dns-osoitteen lisäksi. En tiedä onko tuo paras tapa mutta ainakin yksi tapa. Kannattaa kyllä varmistaa ensin että et saa nykyistä nimipalvelintasi hoitamaan tuota asiaa lisämäärityksellä.
Tässä on myös kikka joka on ehkä helpompi kuin "bind" (nimipalvelin):
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=41008.msg315992#msg315992 Tuon "dnsmasq" ohjelman idea on siinä että voit tehdä yhdelle koneelle sopivan "hosts" -tiedoston. Kaikille työasemille ilmoitetaan tämän koneen ip-osoite dns-palvelimeksi (kuten edelläkin dhcp: n kautta). Kun tämä "dnsmasq" -kone saa dns-kyselyn se ensin katsoo tuolta muokkaamastasi "hosts" -tiedostosta vastausta ja vasta jos ei löytynyt hakee sitä tavallisilta dns-palvelimiltaan.
Hyvä puoli: Yksinkertainen, ei vaadi muutoksia "oikeisiin" dns-palvelimiin.
Huono puoli: Sitoo koneen tuohon tarkoitukseen, määritettävä kiinteälle ip:lle.
Varoitus: 1) Määritä dhcp-palvelimelle mieluummin niin että tuo "leikki-dns" / "välimies-dns" ei ole ainut nimipalvelimen osoite työasemilla --- mieti miten käy jos tuo koneesi on alhaalla. 2) Muistetaan varoa hieman että ei vahingossa päästetä koko verkkoa sotkevia määrityksiä tuonne. Tämä toimii kuin DNS ja *on* DNS kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta.
Millä tarkastan toiminnan ?
"nslookup" on kätevä jos haluat testata mitä vastauksia tietty nimipalvelin antaa nimikyselyihin. Käynnistä se, syötä testaamasi nimipalvelimen osoite sille tyyliin "server 192.168.1.1" (tuohon tietysti se oikea ip-osoite) ja kokeile eri verkkonimillä mitä se vastailee, "exit" lopettaa.