Haluatko linuxmaisen antialiasingin pois päältä ja käyttää pieneen tilaan meneviä siistejä fontteja joita windowsissa olet tottunut näkemään? voit toimia seuraavasti. (katso kuvakaappaus alhaalta)
apt-get install msttcorefonts
-- paketti sijaitsee multiversessä, pistää sources.list kuntoon jos ei ole ennestään. (tässä siis asennettiin microsoftin tuottamat laadukkaat fontit)
dpkg-reconfigure fontconfig
-- valitse ehdottomasti ensimmäisestä valintaruudusta native vaihtoehto, muuten käsin
tehdyt laadukkaat fontit näyttävät karseilta. seuraavassa valinnassa valitse sen mukaan
onko sinulla TFT näyttö ja kolmannessa eli viimeisessä no.
Tämän jälkeen voit ottaa kde/gnomesta pois antialiasing ja vaihtaa kaikiksi fonteiksi arialin (tai jonkin muun laadukkaan, käsin hienosäädetyn fontin)
Kirjaudu ulos xfreestä(kde/gnomesta) ja komenna vielä varmuuden vuoksi control+alt+backspace joka tappaa xfreen ja käynnistää sen uudestaan.
huomioitavaa oletuksena ubuntuissa taisi olla fontconfigista päällä autohinter, joka pelaa ehkä parhaiten huonosti tehtyjen fonttien kanssa. Käytä aina käsinviilattujen fonttien kanssa native vaihtoehtoa, muuten erityisesti ilman AA:ta ne näyttävät todella huonoilta. parhaat asetukset löytää kokeilemalla ja mahdollisesti säätämällä gnome/kde AA:n säädöistä sopivan hintingin omille silmille ja näytölle sopivaksi.
Applen patenttien takia dapper (k)ubuntussa käytetään freetypessä bytecode interpreteria mutta unpatented kikalla joka ei ihan vastaavaa laatua piirrä (?). seuraavana pienet ohjeet paketin uudellenpaketointiin ja muokkaamiseen.
sudo su -
mkdir freetype-build
cd freetype-build
apt-get build-dep freetype
apt-get source freetype
cd freetype-2.1.10
tar jxvf freetype-2.1.10.tar.bz2
nano -w freetype-2.1.10/include/freetype/config/ftoption.h
riviltä 451 kommentoi pois tyyliin: /*#define TT_CONFIG_OPTION_UNPATENTED_HINTING */
tallenna tiedosto
rm -rf freetype-2.1.10.tar.bz2
tar jcvf freetype-2.1.10.tar.bz2 freetype-2.1.10
rm -rf freetype-2.1.10
fakeroot dpkg-buildpackage -rfakeroot -b -uc -us
eli nyt pitäisi olla paketti koottu uudestaan, en jaksanu enää käyttää .diff tyyliä kuten edellisessä howtossa.
sitten vain asennetaan se..
cd ..
dpkg -i libfreetype6_2.1.10-1ubuntu1_i386.deb
Omalla vastuulla voit asentaa kääntämäni freetypen (dapper)
http://koti.mbnet.fi/juhok/freetype_ubuntu/libfreetype6_2.1.10-1ubuntu1_i386.deb..breezyllekin on paketti samassa hakemistossa.
Yksi howto lisää vähän aiheeseen liittyen,
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=20976&highlight=ubuntu+fonts+tahomaTässä kuvassa AA on otettu kokonaan pois päältä, fonttina arial koko 10 tai 11 taisi olla. AA silti kannattaa jättää päälle ja pistää vaan jokin range eli alue excludeen eli kaikissa kokoa 14 tai yli kannattaa käyttää sitä joten ei sahareunaefektiä synny. Kaikki alta 14 fontit ainakin mielestäni kannattaa jättää AntiAliasoimatta koska laadukkaiden fonttien tarkkuus riittää hyvin niihin. Tässä kuvassahan iso sivun otsikko on hieman sahalaitainen mutta muu teksti on hienoa eikä mitään AA boldattua mössöä synny jota ei ainakaan tft:llä viitsi katsoa pitkään
.
Seuraavassa AA päällä, sama fontin koko. Ei juurikaan eroa normaaliin oletuksena olevaan kubuntun fonttiin AA päällä, arial fontti ei oikein toimi linuxin AA:n kanssa pienessä koossa joten voi näyttää jopa huonommalta. Eri hinting asetuksilla tietenkin vähän erilaiselta riippuen näön tarkkuudesta ja monitorin laadusta. Pullonpohjalasinen nörtti ei välttämättä mitään eroa näe.