Eli et pidä tätä Linuxia koskevaa mahdollisuutta sitten läheskään yhtä pahana kuin Windowsin autorun viruksia? Aika mielenkiintoinen suhtautuminen.
Joten kertokaa ihan rohkeasti vain että missä tapauksessa ja millä edellytyksillä uhat toteutuvat tällä hetkellä?
Videossa on kerrottu kyllä kaikki nuo edellytykset tuon käyttöön. Ainoa mitä esittelijä "harmitteli" oli, että hän ei kerennyt löytää AppArmoria hyödyntävää aukkoa ja demota kyseistä haavoittuvuutta out-of-box asennuksen jälkeen. AppArmoristakin hän väitti tietävänsä periaatteen joka näytti pohjautuvan X11:n tarkkailemattomuuteen ja sen hyödyntämiseen. Ei tuo nyt minusta oikein mairittelevaa ole jos tietokoneeseen pääsee käsiksi tikun paikoilleen tökkäämällä kun on kirjautunut ulos työpöydältä ja kaveri väittää että tuo on ihan oikeasti täysin mahdollista.
On minusta myös aika merkittävää että tuossa esitelmässä käsitellään myös monia muita haavoittuvuuksia ja hyödyntämistapoja, toki tosin osa teoreettisia. Ubuntu ja Linuxit eivät edelleenkään ole hirveän yleisiä, vaan miten käy haittaohjelmien kanssa kun Linuxit yleistyy. Eihän ompullekaan pitänyt olla mitään haittaohjelmia, vaan miten kävi kun järjestelmä yleistyi ja haittaohjelmien tekijät kiinnostuivat siitä.
Minusta on jotenkin aika kiehtovaa, että Linux-yhteisöissä lähes aina kommentoidaan löytyneitä aukkoja juuri tällä periaatteella, että nythän se tiedetään ja joku paikkaa sen. Miltä vuodelta se yksi haavoittuvuuden sisältänyt kirjasto oli tuossakin esityksessä, jostain vuodelta 2002 tai jotain? Lähes kaikki käyttäjät tuntuu käyttävän ulkopuolisia repoja ja suhtaudutaan niin, että järjestelmä on täysin idioottivarma. Windowsiin saa varmasti kyllä haittaohjelmia kun valitsee sopivan sivuston ja asentelee kummemmin perehtymättä ohjelmia. Tämäkään ei ilmeisesti sitten koske Linuxeja millään lailla. Repojen ylläpitäjät varmasti kaikki seuraavat haavoittuvuuksia ja päivittelevät varmasti ohjelmansa.
Jotenkin vain tuntuu siltä, että Linux käyttäjät suhtautuvat varsin ylimielisesti kaikkiin tietoturvaa koskeviin asioihin. Vähän tuntuu että mennään periaatteella: On se ennenkin ollut turvallinen.
Plus ketjun aloituksessa mainittu Nautiluksen "ominaisuus", niin minusta on ainakin aika huolestuttavaa jos joku varmuuskopioi jotain asetustiedostoja tikulle ja palauttaa ne siltä. Muuttaako Nautilus muka niiden oikeudet takaisin sellaisiksi kuin ne oli? Tuskin. Ei minusta ainakaan kovin paljoa edesauta tietoturvallisuutta.
Mitä tulee Jaerin kommenttiin, niin luultavasti tuo on tiedossa. Vai onko? Jos joku foorumille kirjoittava sattuu huomaamaan jonkin ongelma, niin minusta on ainakin siitä vielä varsin pitkä matka asian korjaamiseen. Mitä olen launchpadiin joskus raportoinut bugeja, niin niihinkin on saattanut tulla jonkinlainen vastaus vasta kuukausien päästä. Joskus ei lainkaan tai raportti suljettu kun ei enää tuettu versio.