Vähän aihetta sivuten. Yritin pelastaa tuttavan kiintolevyltä, joka oli melkoisen pahasti vaurioitunut kuvia yms. Aikani kun taistelin, jäädyttelin asemaa, kloonailin yms. ja mm. ddrescue ohjelmalla lorkein tietoa, niin sain jotain aikaiseksikin. Vaan on kyllä pakko todeta, että pitää olla melkoiset perversiot jos haluaa tai oikeastaan viitsii alkaa noukkiin tuhoutunutta tietoa asemilta. Niin järjettömän hidasta touhua ja tuloksena on tosiaan tuhansia tiedostoja ilman päätettä tyyliin 001, 002, 003. Noukkia nyt sitten noista jotain oleellista tietoa. Ajattelin hetken kun jotkin kuvatiedostoformaatit noukittua esiin, että eihän tämä ollut paha hommakaan, vaan väärässä olin. Todella mukavaa alkaa etsiin niitä järkeviä kuvia tietokoneelta, jonka mm. selainvälimuistia ei oltu tyhjennetty varmaan koskaan. Vielä kaiken kruunasi vahvistettu tieto siitä, että pelastettavien kuvien joukossa oli resoluutioltaan piennettyjä tiedostoja, eli tiedostokoon rajaaminenkaan ei oikein älyttömästi pienentänyt tietomäärää kun ei ollut mitään tarkkaa ikkunaa mihin rajata kokoa.
Enivei. Pointti siinä, että jos tuolta olisi pitänyt saada esille jokin tekstitiedosto tai muu pienehkö tiedosto salasanoja tms. arkaluontoisempaa varten, niin olisin onnitellut yrittäjää ja poistunut paikalta. Ai niin ja tietysti kuten maitsin, niin kyseessä oli viallinen kiintolevy, eli törmäsin muutaman kerran seuloessa vielä sellaisiin kuviin, jotka varmaan olisi kuulunut pelastettavien joukkoon jonkin kuvan yksityiskohdan perusteella.
Kuten tuossa jo parikin on maininnut, niin väitän myös, että kukaan normaali ihminen, normaali tietokoneavuilla ei saa mitään järkevää pihalle esim. vain kerrankin dd:llä ylijyrätylle asemalle. Pelkästään poistetut tiedostot on sitten ihan täysin eriasia jos konetta ei ole paljoa käytetty poistamisen jälkeen.
Jos oikeasti on todella huolissaan tiedostoistaan, niin sanoisin että ainoa järkevä suojauskeino on kryptata asema vahvasti heti käyttöönotossa. Saa kokeilla alkaa palautteleen millään kikoilla tietoa.