Asensin vuonna 2001 ostettuun läppäriin Arch Linuxin ja LXDE työpöydän, pienen säädön jälkeen kone käynnistyi alle 30s virtanapin painalluksesta. Käynnistys muistinkulutus oli n. 30Mt ja LXDE:n oletusohjelmat käynnistyivät n. sekunissa parissa.
Jos haluaa paljon käynnistysaikoja pudottaa, niin ei vaan voi käyttää Gnomea (aivan sama mikä distro), Ubuntussa vielä joutuu manuaalisesti poistamaan turhia palveluita, joita käynnistyy koneen yhteydessä. Jos haluaa saada oikeasti nopean järjestelmän, niin otetaan pohjaksi joko Arch Linux tai vastaava distro tai vaikka Ubuntu mini-asennus. Sitten asennetaan vain ne paketit mitä välttämättä tarvitsee, helpoiten pääsee asentamalla LXDE:n, mutta vielä parempiin tuloksiin pääsee puhtaasti rakentamalla ihan oman viritelmän openboxin "päälle". Sitten poistetaan kaikki turhat moduulit ja palvelut, mitä on vielä jäljellä (en tiedä mitä Ubuntu tekee mini-installin tapauksessa). Kääntämällä oman minimaalisen kernelin, hiomalla udevia jne, voidaan vielä hioa sekuntteja pois.
Yksi mitä voi kokeilla on Tiny Core Linux (
http://www.tinycorelinux.com/) ja asentaa sen kovalevylle, kyseinen viritelmä vie sen 10Mt levytilaa ja käynnistyy tautisen nopeasti.
Loppuenlopuksi koko kuviossa on kysymys siitä, että paljon löytyy kiinnostusta ja aikaa.