...
Nykyisin käytössä olevassa koneessa (HP a360.fi) vaihdoin vanhan ide-levyn uudempaan ide-levyyn ja hämmästyin, miten koneen melutaso laski ja boottiaika lyheni, Molemmat toivottavia asioita.
Tuo on aivan totta - muutama vuotta uudemmat levyt on hämmästyttävästi nopeampia joka tapauksessa. Tuolla aikaisemmin viitatuissa tapauksissa, joissa datan käsittely saa aikaan järjestelmän jumiutumista, on mielestäni kyse konfiguraatiovirheestä - oikein toteutettuna Ubuntu ei tee mitään tuollaista. Itse olen huomannut vastaavan ilmiön esim. siinä, että kun päivittää verkossa olevaa "jakeluhakemistoa", 60 GB tms, backup-levylle, pitää käyttää eri levyä kuin missä käyttöjärjestelmä on. Jos tällaista on "pakko" tehdä, esim. läppärillä, SSD-levy saattaa parantaa tilannetta huomattavasti - tosin eihän tuokaa data sille mahtuisi.
Edellä olen mittaillut boottiaikoja, jotta yleensäkään saan mitään eroja aikaiseksi. Nimittäin se, että Firefoxin käynnistys mahdollisesti nopeutuu 0.2 s, on aika vaikeaa havaita jos ei satu olemaan androidi.
Boottiaika mittauksissani nopeutui 10 s SSD-levyllä, samanlaisessa konfiguraatiossa. Tosin uudemmalla emolevyllä (jonka hinta on huomattavasti vähemmän kuin SSD-levyn), muuten sama tilanne, boottiaika nopeutui yli 15 s, ilman SSD-levyä. Sinänsä siihen asiaan, että onko nopeutumisella 40 sekunnista 30 sekuntiin jotain merkitystä ei ole edellä otettu kantaa. Oikeastihan tuolla ei ole pienintäkään merkitystä. Kyse on tietysti myös suhteellinen ja riippuu siitä onko tottunut Windowsiin vai ei - siellä puolella puhutaan helposti minuuteista ennenkuin kone suostuu vastaamaan mihinkään - riippuen paljon siitä mitä kaikki sovelluksia on asennettu. Toisaalta tuohon 40s pääsen myös vanhalla IDE-levyllä boottilevynä, ilmeisesti lähinnä koska siinä on hivenen uudempi, tosin halpis-emolevy ja vähemmän levyjä kiinni - joten taaskaan tuo kokonaisaika ei ole kiinni läheskään pelkästään boottilevystä. Kaikissa noissa Ubuntu-tapauksissa on käytetty versiota 10.10, 64-bit.
Edellä on viitattu myös päivitysten nopeutumiseen, näin varmaan tapahtuukin, mutta tämän mittaaminen on hankalahkoa enkä ole siksi siihen ryhtynyt. Taas voisi kysyä, mitä ihmeen väliä sillä nopeutumisella on kun asia toimii erinomaisesti taustalla. No joo, ei ehkä toimi taustalla nätisti, jos on konfiguroitu tärkeä, suurehko datan käsittely samalle levylle, ja tekee tätä datan käsittelyä samaan aikaan - tällöinhän järjestelmä saattaa jumitella päivityksen aikana - en tosin tiedä tekeekö oikeasti, koska en käytä tuolla tavalla, mielestäni väärin konfiguroitua järjestelmää.
Jottei tätä yksittäistä vastausta irroteta asiayhteydestä, niin tiedän kyllä Windows-puolella paljon sovelluksia, jotka hyötyvät aivan oikeasti tuosta SSD-levyn parantuneesta nopeudesta, erityisesti pienillä tiedostoilla. Tämäntyyppisiä, tavallisesti suorituskykyä vaativia ammattisovelluksia, epäilemättä on Ubuntullekin saatavana.