Itselläni oli yksi levy totaalisen sekaisin mutta se oikeni tuolla e2fsck: lla mitä myös Gparted ajaa, ohjelma tutki levyä aamusta iltaan ja kun se valmistui niin kaikki toimi normaalisti. Komentorivillä näkee herjat paremmin kuin että jos ajaa Gparted: in kautta. Menin komentoriville ajamaan kun luulin ensin että Gparted jumii tai en nähnyt tapahtuuko siellä mitään mutta ajo kestikin tosi pitkään.
En kyllä oikeasti tajua, mikä tuolla oikein vastusti.
Se tarkastettava levy (=tikku, flash) ei saa olla montattu (liitetty tiedostojärjestelmään) ja tuo vaatii lisäksi sudo:n eteen (sudo e2fsck /dev/tikkuni_tai_flashini). Tuota e2fsck -komentoa on helppo kokeilla kun työntää vaikka muistitikun koneeseen. Itselläni se ilmestyi laitteena /dev/sdb1 (näkee vaikka "df" komennolla). e2fsck antaa varoituksen jos tikkua yrittää korjata heti:
WARNING!!! The filesystem is mounted. If you continue you ***WILL***
cause ***SEVERE*** filesystem damage.
Jos antaa "sudo umount /dev/sdb1" ensin niin menee ilman tuota herjaa.
e2fsck -f /dev/sdb1
e2fsck 1.41.12 (17-May-2010)
e2fsck: Lupa evätty while trying to open /dev/sdb1
You must have r/w access to the filesystem or be root
"sudo" eteen niin menee ok mutta huomaa: vain ext2/3/4.
e2fsck - check a Linux
ext2/ext3/ext4 file system
dosfsck - check and repair
MS-DOS file systems
Edit:
1) Tuo dosfsck voi kieltäytyä korjaamasta FAT32 muistitikkua ellei käytä "-r" vipua, kokemusta on. Jos saat virheen "Unable to create unique name" tai vaihe vaiheelta korjattaessa valitset lopuksi "1" eli korjaa mutta saat silti ilmoituksen "Leaving file system unchanged." olet kohdannut tämän ongelman.
2) Vivut ovat erilaisia näissä kahdessa komennossa, "-p" on molemmille yhteinen "korjaa kyselemättä" -vipu.