Enpä tiedä onko tuollainen varmuuskopio vaivan arvoinen. Perusteluna esitettiin se, että nettiyhteys on hidas.
Jos oletetaan, että varmuuskopiota tarvitaan vaikkapa 3 kk:n päästä, on palautusrituaali seuraavanlainen:
1.
Palautetaan kolmen kuukauden takainen järjestelmä
2.
Palautetaan jostakin käyttäjien datat viimeiseltä kolmelta kuukaudelta.
3.
Asennetaan puuttuvat ohjelmat, joita kolmen kuukauden aikana on asennettu.
4.
Asennetaan näiden puuttuvien ohjelmien päivitykset
5.
Yritetään konfiguroida kaikki uudet ohjelmat kuntoon - ei onnistu kovinkaan helposti, koska tässä luotettiin automatiikkaan.
6.
Asennetaan kaikki muutkin puuttuvat päivitykset. Näitä on kolmen kuukauden aikana kertynyt varsin paljon, ja hivenen kyseenalaista onko alkuperäisestä syystä mitään jäljelllä, koska kumulatiiviset päivitykset ovat varsin suuria pitkällä aikavälillä.
------
Eli aikamoinen työ. Säästö siihen nähden, että asennettaisiin UUSI versio, kuten 10.04.2 ja SEN PÄÄLLE päivitykset, on kyseenalaista. Lisäksi tässä on paljon vaiheita mitä tällainen varmuuskopiointi ei ratkaise.
Yleensä parempi olisi, esimerkiksi:
1.
Käyttäjien datan talteenotto järkevistä, ennakoiduista paikoista. Tällainen varmuuskopio pitää tietysti ottaa varsin usein. Asian vaivalloisuus riippuu lähinnä siitä miten järkevästi datan säilytyspaikat on määritelty ja minkälaisia rutiineja (sinänsä helppoja) käyttää.
2.
Konfiguraatioiden säilytys omissa tiedostoissaan, jossain muualla. Tällöin ohjelmat voi asentaa suoraan ja konfiguraatiot toteuttaa näiden muistiinpanojen ja aputiedostojen avulla. Tällöin uudelleen konfigurointi voidaan aina suorittaa myös uuteen versioon käyttäen uuden version peruslähtökohtaa ja vain lisäten ja muuttaen tarvittavat paikat. Tämä on myös yleispätevä tapa, joka toimii aina riippumatta Ubuntun versiosta - eihän ole edes yleensä oletettavaa, että uudelleen asennettava järjestelmä on samassa versiossa kuin vanha järjestelmä. Mielestäni "tavallisella käyttäjällä" ei ole tällaisia konfiguraatioita niin paljoa, jotta tämä ei olisi tehtävissä hyvinkin nopeasti. Tämä on myös oppimisen kannalta paras ja hallittu tapa. Tämä ei ole ainoa tapa - varsinkaan silloin jos on tarkoitus kloonata suuri määrä samanlaisia koneita, mutta mitään sellaistahan et ollut tekemässä.
3.
Puhdas, uusi asennus kaikkine ohjelmineen ja kumulatiiviset päivitykset tämän päälle.
Tämä kohdan ominaispiirre on se, että tämä on varsin vaivatonta Ubuntu-maailmassa (päinvastoin kuin esimerkiksi Windowsilla, jossa tämä on vaivalloista ja kestää erittäin kauan - varsinkin, jos ei ole kyse kloonaamisesta tai ammattimaisesta toiminnasta, jossa kaikki on valmisteltua ja standardoitua). Tämä on myös nopeaa, mutta nopeus riippuu nettiyhteyden nopeudesta (ja esim. siitä miten "jostakin muualta nopeasta netistä" saa esim. päivitetyn 10.04.2 version, jotta ei tarvitse aloittaa perusversiosta hitaalla yhteydellä).