Fedoraa kuulee monesti sanottavan vaikeaksi distroksi, mutta ainakin KDE Fedora on hämmästyttävän helppokäyttöinen ja bugiton.
Itse käytin Ubuntua muistaakseni 6.04:sta, mutta en kyllä muista mihin versioon asti, mutta eri koneella kuin nyt. Nykyiseen koneeseen asensin Fedora 12:sta keväällä ja päivitin sen versioon 13 sen ilmestyttyä.
Eri konekannasta johtuen on toki vaikea verrata, mutta Fedora tuntuu nopeammalta ja erityisen vaikutuksen minuun teki se, että versiota 13 viivästettiin kuukausi, että se varmasti olisi hyvä. Ja olihan se. Päivittyikin ilman puhdasta asennusta, mikä oli ennenkuulumatonta, kun vertaa Ubuntu-kokemuksiani, mutta eri koneella.
Tämä aiheuttaakin ongelman, josta johtuen on hirveän vaikea vertailla oikeasti Ubuntua ja Fedoraa omilla kokemuksillani. Edellinen kone kun oli vielä pikkuhiljaa menossa rikki, niin vertailutilanne muuttuu entistä hankalammaksi. Lisäksi edellinen kone oli Acer ja nykyinen IBM, joten raudan yhteensopivuudessa Linuxin kanssakin saattaa olla aikamoisia eroja ja tämä taas tekee vertailusta entistä epäreilumpaa Ubuntun kannalta.
Fedoran huono puoli, joka taas toisaalta on erittäin hyväkin, on se, että se pyrkii tuomaan uusinta kamaa pöytään ensimmäisenä. Hyvä puoli on myös se, että tiettävästi se osallistuu aktiivisesti myös Linuxin kehittämiseen - asia, josta on ollut paljon puhetta viime aikoina Ubuntun kohdalla ja monien mielestä Ubuntun tappioksi.
Tämä asia onkin sitten mielestäni melko monimutkainen. Siinä missä muut jakelut antavat paljon enemmän Linuxin kehittämiseen, niin toisaalta Ubuntu on vienyt koko genreä lähemmäs käyttäjiä helppoudellaan ja näkyvyydellään. Jos asetan itseni esimerkiksi, niin aloitin Ubuntulla ja nyt käytän Fedoraa, jolloin Ubuntu on käytännössä tuonut yhden käyttäjän lisää jakelulle, joka tiettävästi osallistuu Ubuntua enemmän Linuxin kehitykseen. Tämä taas voidaan laskea mielestäni Ubuntunkin ansioksi.
EDIT:
"Fedoran huono puoli, joka taas toisaalta on erittäin hyväkin, on se, että se pyrkii tuomaan uusinta kamaa pöytään ensimmäisenä."
Lisäys... siis Fedora pyrkii tuomaan uusinta kamaa pöytään ensimmäisenä. Tästä tulee joskus tietysti myös ongelmia ja epävakautta. Ei varsinaisesti koko järjestelmän kannalta, mutta tietyt ominaisuudet ovat joskus poissa pelistä viikon tai kaksi. Esim. suspend ei toiminut erään päivityksen jälkeen kunnolla, mutta juuri kun se alkoi todella ottaa päähän ja aloin ottaa asiasta selvää, tulikin päivitys, joka korjasi asian. Eli siinä missä luodaan mahdollisesti epävakautta, niin aika nopeasti myös reagoidaan virheisiin. Kumpi sitten on parempi, mene ja tiedä... Riippuu varmaan paljon milloinkin epävakaasti toimivasta ominaisuudesta. Kun ottaa huomioon tuon periaatteen tuoda aina viimeisintä pöytään, on kyllä ihailtava Fedoran toimintavarmuutta. Luulisi tuolla politiikalla olevan enemmän vakavia ongelmia.
Siitä en sitten tiedä mitään, yrittääkö Canonical itsekkäästi tulla uudeksi Microsoftiksi ja sitoa käyttäjiä keinotekoisesti itseensä, enkä omaa kompetenssia ottaa siihen kantaa. Valaiskoot asiasta enemmän tietävät ja paremman kuvan omaavat minua.
Kotimaisen vertaistuen kannalta taas Ubuntu on tietääkseni vertaansa vailla. Ainakin Suomen Fedora-yhteisö on valitettavan pieni. Halussa avun tarjoamiseen ja hyvässä asenteessa ei ole vikaa, mutta on hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Tämä luettakoon Ubuntun kiistattomaksi eduksi suomenkielellä. Lontooksi alkaakin sitten tilanne kääntyä.
Tässäpä näitä kokemuksia. Käytinpä Ubuntua enää tulevaisuudessa tai en, olen kuitenkin erittäin kiitollinen siitä, että se sai minut matkalle Linux-maailmaan.