Kirjoittaja Aihe: YLE Areena ja Elävä arkisto Ubuntu 10.04:ssä; kyseisen tallenteen voit avata vain Suomessa  (Luettu 70925 kertaa)

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Ylen elävä arkisto on myös Flash-formaatissa nykyään. Sieltä tulee saman tyyppinen vastaus kuin Areenalta. Ennenkuin Arkisto oli flash-muodossa pystyi Windows-formaatissa olleita videoita katsomaan ongelmitta. Valitin asiasta. Alla vastaus. Auttaako selvittelyssä (Areenan tai Arkiston)??

>>>
Elävän arkiston mediasoittimen verkkoyhteyden aikakatkaisun raja on alempi
kuin YLE Areenassa. Mikäli yhteyden muodostuminen selaimeltasi Elävän
arkiston mediapalvelimille kestää kauemmin kuin 6 sekuntia, tapahtuu
aikakatkaisu ja saat kuvailemasi virheilmoituksen.

Terveisin
YLE Areenan toimitus
<<<

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Ai että eivät tiedä oikein itsekään - onhan ne 6 ja 10 kuitenkin aika paljon eri lukuja, näyttävätkin erilaisilta jos ei niistä muuta ymmärrä  ::)

Sorry, en voinut vastustaa kommenttiani, mutta ei se lähellekään 6 sekuntiakaan kestä.

Sinänsä lokit ovat NM:n analysoitavana, jotakinhan se 10.04 herjaa jos ISP:n nimipalvelin ei ole suoraan koneella tiedossa, eikä toimi.

9.04 64-bit ei silläkään lähde toimimaan, mutta onko tällä käyttiksellä nyt niin väliäkään enää? 9.04 32- bit taasen toimii aina.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Uusia tuloksia - yllättäviä nämäkin. Ei ainakaan heti ole tullut mieleen.

A.
Uusi Host, Asus läppäri, Duo2 Dual Core, Win 7, 64-bit. Itse Host TOIMII, niinkuin aina Windowsilla.

Virtuaalikoneet, NAT
- 10.04, 64-bit
- tällaista ei voi ajaa. Valittaa tuen puutteesta 64-bit ympäristölle. En löytänyt Bioksesta mitään joka olisi auttanut. Eli nämä prosessorien virtualisointituet, joista on tällä Forumilla ollut joskus puhetta, tullevat sitten esille varsinaisesti vasta siinä, että voiko 64-bittistä virtuaalikonetta ajaa vai ei.

-10.04, 32-bit
- tämä TOIMII !
(siis tämä sama konehan EI TOIMI, 9.04 64-bit hostin alla, varmistettu vielä kertaalleen. Puhun siis samasta koneesta, en edes identtisestä kopiosta. Ajan konetta siis ulkoiselta USB-levyltä.)


B.
Aiemmissa testeissä käytetty HOST, Ubuntu 9.04, 64-bit. Tämä Hosthan itse ei ole toistaiseksi toiminut mitenkään.

Virtuaalikone, Bridged
- 10.04, 32-bit
- tämä TOIMII, mutta tämä ei ole ihme, koska Bridged tilaan saattaminen tuo resolv.conf -tiedostoon automaattisesti nämä ISP:n DNS-osoitteet. Aiemmissa testeissäkin on toiminut jos resolv.conf -tiedostoa on käsin editoinut vastaavaksi.


Joten tässä on tällä VMware Hostillakin oma vaikutuksensa. Aika vaikeaksi menee. Ilmeisesti nämä YLEn tarkistukset perustuvat aivan muihin asioihin kuin mitä siellä luullaan. Sinänsä huvittavaa, että tällainen naurettava Flash-juttu ei toimi, kun virtuaalikoneilla sentään ajaetaan *aika* paljon monimutkaisempiakin verkkoasioita kuin joku videon katselu. No, eihän tämä toimi 64-bit 9.04 hostissakaan mitenkään.

Toisaalta näillä neuvoilla jopa YLEn palvelut saa toimimaan kun vähän editoi, ainakin 10.04:ssä, ainakin virtuaalikoneilla. Fyysisiä koneita en tähän hätään pysty järjestelemään, joten niiden toimintaan en voi ottaa kantaa.

Tein kokeiluja myös toisella verkkoympäristöllä, 24 Online verkolla, jossa on hieman erilaisia purkkeja. Ottaen huomioon saadut tulokset ja se mitä tällä läppärillä pystyin kokeilemaan, ei tämä toisen verkon kokeilu oikeastaan pitänytkään antaa mitään uutta tietoa asiasta, noin lyhyesti sanottuna. Eikä siis antanut.
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:14.13 kirjoittanut Ganymedes »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16426
    • Profiili
Ai että eivät tiedä oikein itsekään - onhan ne 6 ja 10 kuitenkin aika paljon eri lukuja, näyttävätkin erilaisilta jos ei niistä muuta ymmärrä  ::)

Sorry, en voinut vastustaa kommenttiani, mutta ei se lähellekään 6 sekuntiakaan kestä.

Jeps, Elävässä arkistossa aikakatkaisu on 2 sekuntia, Areenassa 10. En tullut ajatelleeksi, että niissä voisi olla eroa ennen kuin näin lokisi.

Lainaus
Sinänsä lokit ovat NM:n analysoitavana, jotakinhan se 10.04 herjaa jos ISP:n nimipalvelin ei ole suoraan koneella tiedossa, eikä toimi.

Kiitokset lokeista, olen tosiaan käynyt ne läpi ja testaillut hieman. Kirjoitin skriptin, jolla voi viivästää DNS-kyselyjä paikallisesti ja pystyin toistamaan ongelman toimivassa ympäristössä. Viimeistelen skriptin huomenna ja laitan sen johonkin saataville, niin muutkin voivat kokeilla.


Avoimena kysymyksenä on vielä se, miksi Linuxin Flash Player haluaa tehdä nimikyselyjä .localdomainin alla, kun niitä ei yleensä muuten tehdä. Sama tapahtuu muissakin RTMP-palveluissa, kuten ruutu.fi:ssä. Siellä vain ei ole yhtä lyhyttä aikakatkaisua ja vastaus tulee hieman reilussa 10 sekunnissa bugiseltakin nimipalvelimelta, tai glibc:n resolverilta, jos vastausta ei muuten kuulu.

Ratkaisuesitys:
  • Raportoidaan ongelma Adobelle ja toivotaan, että korjaus joskus päätyy Flash Playeriin saakka.
  • Pyydetään Yleä kasvattamaan aikarajaa sekä Areenassa että Elävässä arkistossa vähintään 15 sekuntiin sekä antamaan asianmukaiset virheilmoitukset ongelmatilanteissa.
  • Dokumentoidaan mahdolliset ongelmat (porttiestot ja bugiset nimipalvelut) ratkaisuineen mahdollisimman selkeästi wikiin, jolloin ihmiset voivat yrittää korjata verkkonsa.

Lisäksi VMWaren DNS-välitystoiminto ei nähtävästi vastaa lainkaan olemattomiin (tai paikallisen domainin alla tehtyihin) AAAA-kyselyihin, eli se on buginen samaan tapaan kuin monet kuluttajaluokan NAT-laitteet. Tämänkin ongelman voisi raportoida.


Käyttöjärjestelmän resolver-toiminnon toteutus vaikuttaa myös ongelmaan, mutta Ubuntun käytäntöä tuskin enää muutetaan sellaisiksi, ettei Flash pääsisi tekemään huonoja kyselyjä. Käsittääkseni silloin muutkaan AAAA-kyselyt eivät toimisi, ja IPv6 alkaa kohta olla oikeasti tarpeellinen.
« Viimeksi muokattu: 24.07.10 - klo:02.26 kirjoittanut nm »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Kiitokset hienosta analysoinnista!

Tästä jäi vielä ehkä epäselväksi se, että mitä tämä Flashin epäonnistuva nimipalveluhaku oikein tekee? Ja miksi sen aikarajan kasvattaminen sitten auttaa ongelmaan? Onko se kokonaan turha kysely vai tapahtuuko aikarajan ylityksen jälkeen jotakin muuta joka onnistuu (tuo glibc resolver, ehkä)?

Koska olen ollut kontaktissa YLEen, voin tietysti omalta puoleltani raportoida heille, mutta mieluiten vasta tarkennusten jälkeen.

Tuo VMwaren DNS-ongelmakaan ei ole ihan yhden suhde yhteen sekään:

- sitä ei ole ilmeisesti ollenkaan Windows version VMwaressa (kokeiltu uusin VMware Player, Win 7, 64-bit). Koska siis Ubuntu client 10.04 32-bit toimi siinä.

- Linux version VMware Playerissa (uusin versio) ei ole DNS-ongelmaa 9.04 32-bit virtuaalikoneella, mutta vastaavasti 10.04 32-bit virtuaalikoneella on. Varmistin vielä uudestaan ja näin. Päätellen YLEn toiminnasta tai toimimattomuudesta on näin. Aivan ilmeisesti myös molemmilla vastaavilla Ubuntun 64-bit versioilla VMware DNS-ongelma tulee myös esiin (siis todellakin samalla Hostilla ja samalla VMware 64-bit ohjelmalla)

Joten suht.koht. visainen ongelmahan tämä on ollut mieltää, mutta käsittääkseni nyt siitä tiedetään kaikki oleellinen. Luulisin ainakin.  ;D

EDIT: Tarkistettu sanamuotoja paremmiksi.

EDIT2: Kauttarantain on ehkä tullut selväksi tämä D-link reitittimen osuuskin näissä testauksissani, mutta en ole sitä välttämättä suoraan sanonut.

Eli kun muut virhelähteet eliminoitiin  (VMwaren nimipalvelu tietyissä tapauksissa), niin myös D-link reitittimen oletustoiminto "DNS Relay" oli myös välttämätöntä ottaa pois toiminnasta. Ilman sitä eivät tietyt edellämainitut tapaukset olisi edelleenkään toimineet. Tässä Cisco/Linksys reitittimessä ei oletuksena ollut mitään tällaista päällä, joten sille en tehnyt mitään. Eli periaatteessa tässä oli useimmissa testitapauksissani kaksi erillistä nimipalveu ongelmaa, jotka kummatkin aiheuttivat saman virhetilanteen YLEn Elävän Arkiston tapauksessa (muutoin toimii kyllä).
« Viimeksi muokattu: 27.07.10 - klo:18.02 kirjoittanut Ganymedes »

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Onkohan tälle asialle tapahtunut mitään? Eilen tuli Flash-plugin päivitys, mutta se ei auttanut tähän.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Onkohan tälle asialle tapahtunut mitään? Eilen tuli Flash-plugin päivitys, mutta se ei auttanut tähän.

On tullut parikin päivitystä sitten edellisten testien. Itse olen testannut vain 9.04 64-bittisellä eikä siinä ole tapahtunut muutosta, mutta siitä versiosta ei varmaan kannata enää kantaa huolta.

En ole vielä omia reittejäni laittanut YLElle viestiä - jäin odottelemaan vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin, mutta voisin oikeastaan laittaa nyt.

Toisaalta, jos tarkoitat, että saako toimimaan 10.04:llä (32/64-bit), niin sehän edellä jo ratkaistiin - melko helposti saa.

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Hetkinen. Minulla on mennyt ohi tai sitten en ole ymmärtänyt. Eli kuinka saa 10.04 32-bittisessä toimimaan nuo vain suomessa avautuvat?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Hetkinen. Minulla on mennyt ohi tai sitten en ole ymmärtänyt. Eli kuinka saa 10.04 32-bittisessä toimimaan nuo vain suomessa avautuvat?

Ok, pyörittely edellä oli kohtalaisen pitkää tai jopa voisi sanoa perusteellista, joten ymmärrettävää jos sitä ei kaikilta osin jaksanut kahlata läpi.  ;D

10.04:n ratkaisu (lyhyesti, ilman rautalankamallia asian tekemiseksi):

1.
Riippumatta nimipalveluiden sijainnista ja laitteista, antamalla koneelle suoraan ISP:n antamat nimipalvelimet, niin toimii samantien. Tällöin siis verkkokonfiguraatioon pitää syöttää nimipalvelin tai oikeastaan molemmat (yleensä niitä on kaksi, pilkulla eroteltuna).

Tällöin "/etc/resolv.conf" tiedosto näyttää esim. tältä (laiskasti olen antanut vain yhden nimipalvelimen):

# Generated by NetworkManager
domain suomicom.fi
search suomicom.fi
nameserver 217.119.36.4

Tämän voi tehdä käsin editoimallakin. Sisältö riippuu ISP:stäsi.


2.
Jos haluaa tähän universaalimman ratkaisun, niin:

a) Jos kyse on virtuaalikoneesta, niin virtuaalijärjestelmien nimipalvelimessa saattaa olla bugi riippuen kovasti ohjelmasta ja jopa client-koneen versiosta.

Sinänsä, tähän ei ole universaalia ratkaisua, muuta kuin korjata virtuaalijärjestelmän nimipalvelin. Kohdan 1 ratkaisu (tietysti) toimii tässäkin tapauksessa ja jos virtuaalijärjestelmässä ajettava kone on "bridged" verkkomuodossa, niin virtuaalijärjestelmän nimipalvelinhan ei tällöin ole pelissä mukana ollenkaan, eikä tätä ongelmaa ollut alunperinkään.


b) Fyysisillä koneilla ja NAT-purkeilla.

NAT-purkeilla (=router, reititin, palomuuri, tai mitä niiden pakettien kylkeen nyt onkaan leuhkasti ja ehkä hieman perusteettomasti kirjoitettu) on asetus "DNS Relay" (tai vastaava, edellinen termi on D-linkin termi), joka saa purkin toimimaan nimipalvelimena. Tämä pitää ottaa pois päältä ja mahdollisesti koneet ja purkit pitää kertaalleen käynnistää uudelleen. Tämä ei vaikuta purkin normaaliin käyttöön, mutta kun tämä purkin aiheuttama virhe poistuu, niin YLEnkin yhteys alkaa toimimaan.


Joten ratkaisut ovat lopulta hyvin yksinkertaisia, mutta tilanteen ja virheen hahmottaminen vaati "aika paljon" keskustelua ja testaamista - melko abstrakti juttu.

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Mistä nuo nimipalveluiden osoitteen saa? Jos ISP on Elisa, niin pitääkö soittaa johonkin ja kysyä? Vai voiko sen onkia jostain?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Mistä nuo nimipalveluiden osoitteen saa? Jos ISP on Elisa, niin pitääkö soittaa johonkin ja kysyä? Vai voiko sen onkia jostain?

Varmaan sieltäkin, mutta modeemisi WAN-konfiguraatio ne ainakin näyttää (tai yhdistelmälaitteen modeemi/reititin WAN-konfiguraatio).

Windows-koneen komento "ipconfig /all" näyttää nimipalvelimen myös, mutta siitä ei ole apua, jos siinä on juuri tuon purkin osoite.

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Minun etc/resolv.conf näyttää tältä:

# Generated by NetworkManager
domain domain.invalid
search domain.invalid
nameserver 192.168.254.254

Nameserver-kohdassa on routerin osoite. Eli tuohon pitää ISP:n (elisan) nameserverin osoite (2 kpl pilkulla erotettuna)?? Pitääkö domain- ja search-rivejä muuttaa?

Kiittäen jo etukäteen vastauksesta.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16426
    • Profiili
Minun etc/resolv.conf näyttää tältä:

# Generated by NetworkManager
domain domain.invalid
search domain.invalid
nameserver 192.168.254.254

Nameserver-kohdassa on routerin osoite. Eli tuohon pitää ISP:n (elisan) nameserverin osoite (2 kpl pilkulla erotettuna)?? Pitääkö domain- ja search-rivejä muuttaa?

Älä muokkaa resolv.confia käsin. NetworkManager kirjoittaa muutostesi päälle, kun yhteys luodaan uudelleen seuraavan kerran.

Sen sijaan:
1. Klikkaa paneelin verkkokuvaketta hiiren oikealla ja valitse Muokkaa yhteyksiä... (tai vaihtoehtoisesti Järjestelmä->Asetukset->Verkkoyhteydet)
2. Valitse avautuneesta ikkunasta käyttämäsi yhteys ja paina Muokkaa, jolloin avautuu toinen ikkuna.
3. Valitse IPv4-asetukset -välilehti.
4. Vaihda menetelmäksi Vain automaattiset osoitteet (DHCP) ja kirjoita DNS-palvelimet-kohtaan palveluntarjoajan DNS-palvelinten osoitteet pilkulla erotettuina.


Mutta helpompi ratkaisu olisi kytkeä NAT-purkista DNS-palvelin/relay pois päältä, kuten Ganymedes neuvoi.
« Viimeksi muokattu: 12.08.10 - klo:17.03 kirjoittanut nm »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Minulla näkyy tuo ongelma korjaantuneen, kun vaihdoin (purkin vaihdon yhteydessä) DNS-palvelimen OpenDNS:stä takaisin Soneran oletukseen. :)
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16426
    • Profiili
Unohdin vastata tähän:

Tästä jäi vielä ehkä epäselväksi se, että mitä tämä Flashin epäonnistuva nimipalveluhaku oikein tekee? Ja miksi sen aikarajan kasvattaminen sitten auttaa ongelmaan? Onko se kokonaan turha kysely vai tapahtuuko aikarajan ylityksen jälkeen jotakin muuta joka onnistuu (tuo glibc resolver, ehkä)?

Varsinaista syytä Flashin tekemään tarpeettomaan AAAA-kyselyyn en osaa sanoa, mutta ilmeisesti se pysäyttää Flashin RTMP-asiakkaan toiminnan, kunnes jokin vastaus saadaan. Kernelin verkkorajapinnan ja Flashin välissä toimiva Glibc:n resolver vastaa itse kyselyyn 10 sekunnin kuluttua, jos DNS-palvelimelta ei kuulu vastausta. Silloin Flash siis pääsisi jatkamaan toimintaansa.

Tämän vuoksi hieman pidempi katkaisuaika Ylen puolella auttaisi luultavasti ongelmaan. Käyttäjä vain joutuu odottelemaan turhaan 10 sekuntia.

Jos YLE sanoo, ettei asialle tehdä mitään, täytyy yrittää raportoida Adobelle. Tosin sieltä tuskin saa edes vastausta.
« Viimeksi muokattu: 12.08.10 - klo:17.24 kirjoittanut nm »

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Tuo networkmanagerin kautta tehtävä konffaus on mielestäni tarpeeksi helppo ja turvallinen. En hallitse Siemens Speedstream 6515 routerin valikkoja, En löydä sieltä edes Elisan nimipalvelimien osoitteita. Pitänee soittaa.

PS3 oli hanka saada tuon routerin kanssa toimimaan, joten en mielellni muuuta sen asetuksia.

Kiitos kaikkille tuesta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili

Varsinaista syytä Flashin tekemään tarpeettomaan AAAA-kyselyyn en osaa sanoa, mutta ilmeisesti se pysäyttää Flashin RTMP-asiakkaan toiminnan, kunnes jokin vastaus saadaan. Kernelin verkkorajapinnan ja Flashin välissä toimiva Glibc:n resolver vastaa itse kyselyyn 10 sekunnin kuluttua, jos DNS-palvelimelta ei kuulu vastausta. Silloin Flash siis pääsisi jatkamaan toimintaansa.

Tämän vuoksi hieman pidempi katkaisuaika Ylen puolella auttaisi luultavasti ongelmaan. Käyttäjä vain joutuu odottelemaan turhaan 10 sekuntia.

Jos YLE sanoo, ettei asialle tehdä mitään, täytyy yrittää raportoida Adobelle. Tosin sieltä tuskin saa edes vastausta.

Kiitos! Mukava tietää tuokin  :)

hirvi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 91
    • Profiili
Vielä kerran kiitokset!!

Näin minä sen ratkaisin:
>>>>
Sen sijaan:
1. Klikkaa paneelin verkkokuvaketta hiiren oikealla ja valitse Muokkaa yhteyksiä... (tai vaihtoehtoisesti Järjestelmä->Asetukset->Verkkoyhteydet)
2. Valitse avautuneesta ikkunasta käyttämäsi yhteys ja paina Muokkaa, jolloin avautuu toinen ikkuna.
3. Valitse IPv4-asetukset -välilehti.
4. Vaihda menetelmäksi Vain automaattiset osoitteet (DHCP) ja kirjoita DNS-palvelimet-kohtaan palveluntarjoajan DNS-palvelinten osoitteet pilkulla erotettuina.
<<<<

Uskaltaisko laittaa otsikkoon ratkaistu??

Elisan nimipalvelimet ovat muuten : ensisijainen: 193.229.0.40, toissijainen: 193.229.0.42

Pidän tätä ratkaisua siinä mielessä parempana, että kaltaseni tumpelo saattais sotkea routerin ja sitten ei millään pääsisi nettiin. PS3 oli ainakin silloin kun minä asensin hyvin herkähkö noille routerin asetusten suhteen, joten en halunnut siihen koskea.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Tuo on juuri se konekohtainen nimipalvelinratkaisu. Hyvä että toimii nyt.  ;D

Se, että tämä olisi kokonaan ratkaistu on käsitteellisesti hieman ongelmallista, koska tämän selvittely on tuonut esiin muutaman bugin:

- NAT-purkkien DNS-toiminta on väärää ja kyseisen asetuksen päälläolo oletuksena on ongelmallista, turhaa ja pitäisi dokumentoida, koska se estää YLEn käytön Ubuntulla

- Adobe Flash toimii väärin ja toiminnallaan juuri tuo tämän ongelman esiin

- YLEn tekniset neuvot siitä miten heidän palvelunsa toimivat eivät ole totta. Aikaraja on 2 s eikä 10 s niin kuin he itse luulevat

- VMwaren Ubuntu-version DNS toimii väärin tietyillä client Ubuntu-versioilla. Se toimii väärin 10.04 64-bittisellä mutta 32-bittisellä ilmeisesti oikein.


Kaikki edellä luetellut virheet ovat mielestäni hieman yllättäviäkin.