Mitä eroja näette olevan puhtaalla asennuksella ja systeemin päivittämisellä - siis nyt esimerkiksi 9.04 -> 9.10?
Paras olisi, ellei olisi olemassa mitään distro-upgradeja, vaan rauhallista kehitystä siten, että kukin ohjelma kehittyisi hiljalleen paremmaksi ja dokumentoitaisiin kunnolla. Nykyinen systeemi maistuu liikaa karnevaaleilta. Kauhea kohkaaminen viikkoja etukäteen siitä, että nyt on tulossa jotain hienoa ja vallankumouksellista. Ohjelmien kehittelijät pakotetaan viimeisen yön rumbaan ja siihen, että ohjelmissa pitää olla jotain uusia ihmeellisiä fiitsereitä, jotta karnevaalitunnelma ei latistuisi.
Koska nyt kuitenkin mennään markkinamiesten ehdoilla, niin tähän oma tapani päivittää:
- Huolehditaan siitä, että koneen backup-systeemi tekee kiltisti varmuukopiot /etc ja /home -hakemistoista. /home tietenkin pitää sisällään myös /home/root ja /home/www -hakemistot.
- Kirjataan viimeisimmätkin kommentit root:n lokikirjaan. Itsellä on tätä varten scripti loki.sh, joka käynnistää editorin ja avaa /home/root/uptime.txt -tiedoston.
- Otetaan toinen kone ja asennetaan uusi distro sinne tyhjälle kovalevylle.
- Hakataan seuraava kuukausi päätä seinään tuon uuden koneen kanssa ja käytetään vanhaa konetta tuotantoajoon.
- Vanhaan koneeseen ei asenneta yhtään uutta ohjelmaa tai päivitystä ennenkuin uusi kone on ollut kuukauden tuotantoajossa.
Vanhan päälle päivittäminen ei yleensä johda toivottuihin tuloksiin, koska mikään tapaamani ohjelma ei osaa huomioida vanhan version conffeja toivotulla tavalla. Conffi-tiedostojen rakenne on muuttunut, parametrien syntaksi on uusi ja lisäksi on tullut uusia parametrejä, joita ei ole muistettu documentoida. Lisäksi conf-tiedostot on siirretty uuteen paikkaan ja nimetty uudella tavalla.
Dokumentointia ei ole viitsitty/ehditty/jaksettu/osattu tehdä, koska ohjelma on pitänyt saada valmiiksi karnevaaleihin mennessä.
Jos documentti onkin tehty, siitä on jätetty pois maininta versiosta, jota tämä doc koskee ja päivämäärä, jolloin se on kirjoitettu.
Yleisemminkin Linuxin (ja muidenkin OS) ohjelmoijien pitäisi viettää muutama kuukausi lääketeollisuudessa ja tutustua GMP ja GLP -määräyksiin. Näiden syvimpänä ytimenä on se, että kaikki ohjelman / laitteen / lääkkeen kehittelyssä suoritetut toimenpiteet on dokumentoitu siten, että tuote pystytään replikoimaan dokumenttien perusteella.
- "Joka ainoaan käyttämääsi paperiin pistät vähintään päivämäärän ja puumerkkisi, oli se sitten vaikka kahvilan naamapyyhe."
Tuosta karnevaalitunnelmasta muistelma:
- Firman myytitykki tuli alan messuilta ja alkoi kohkata, että kilpailijan laitteessa on myös kello, meilläkin pitää olla. Asiaan ei auttanut mitään se, että laitteella ei ollut mitään tekemistä kellojen kanssa. Kello piti olla.
Seuraavassa sisäisessä paljastustilaisuudessa ohjelmointikaverit röyhistivät rintaansa: nyt meilläkin on kello !
Tasan kello 12:00 laitteen screenille ilmestui käkikello, käki pomppasi ulos -"KUKKUU, KUKKUU".
Tämä muistutukseksi Mokian insinööreille: vaikka markkinointi vaatisi laitteelta mitä fiitsereitä, "koska kilpailijallakin on", voi asioista aina keskustella.