Kirjoittaja Aihe: mATX-emolevyä peruskäyttöön  (Luettu 3391 kertaa)

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
mATX-emolevyä peruskäyttöön
« : 06.04.10 - klo:03.31 »
Pohdinnan alla on kasata pöytäkone hajoamaisillaan olevan läppärin korvikkeeksi, mutta ollaan nyt sen verran yleispäteviä, että päätelmät voivat kiinnostaa muitakin.

Item one. Nykyään ei tarvitse kovin montaa erillistä korttia, usein ei yhtään, joten täysikokoinen ATX alkaa olemaan liioittelua. Toisaalta kun konetta ei siirretä, ei sitä ehdoin tahdoin kannata ruveta liikaa kutistamaankaan. Tehokas, hiljainen, edullinen, pieni; näistä voi kaiketi saada kolme, mutta ei neljää, joten jätetään "pieni" pois. Puhutaan kuitenkin normaalista nykyaikaisesta työasemasta, johon tulee moniytiminen 64-bittinen prosessori, gigatavukaupalla muistia ja optio erilliselle näytönohjaimelle, jos joku quake sattuu joskus kiinnostamaan. mATX on tämän näkemyksen nojalla sopiva kompromissi.

Item two. Nyt kun ollaan Ubuntu-foorumilla, niin Ubuntunhan olisi paitsi kiva toimia, myös toimia Ubuntu-filosofian mukaisesti eli asentamatta poropietariajureita.

IntelIiltä olisi ainakin saatavilla DG45ID saman firman näytönohjaimella. Asus valmisti sopivia emoja aiemmin (olen pitänyt sellaista hetken kädessäni kun Verkkokauppa vahingossa lähetti), mutta ne on ilmeisesti myyty loppuun. Saman oloisia lättyjä on saatavilla myös Asrockilta melkoinen kasa bundlattuna Core2Duo-prossun kanssa – ne ovat halpoja kuin se kuuluisa makkara, mutta uskaltaneeko niitä ostaa? Kaikki löytämäni esimerkit ovat tosiaan LGA775:ttä, eli jo väistyvää teknologiaa, mutta sellaiseen varmaan löytäisi budjettiprosessorin jostain.

Toisaalta AM3-kantaisia emoja myydään nykyisin suoraan hyllyltä Radeon HD 4200:lla varustettuna. Toimiiko se sitten nykyisin jo melko nopeasti ja ongelmitta?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: mATX-emolevyä peruskäyttöön
« Vastaus #1 : 06.04.10 - klo:10.41 »
Jos jätit pois sanan "pieni", niin eihän sen sitten mitenkään tarvitse olla mATX. Ei kai mATX:ssä oikeasti muuta hyötyä olekaan kuin se, että se mahtuu pieneen koteloon.

Ostin tässä vähän aikaa sitten pienen kotelon (Antecin "hyvin vaimennetun kotelon") ja mATX emon, jossa oli integroitu Radeon. Ei siitä suinkaan hiljainen tullut - aivan liikaa suhinaa olohuoneeseen.

Nyt ostin normaalin, halpis ASUS (50 eur+vero) emon ja siihen vähävirtaisen dual-core AMD:n, käytin vanhaa ISOa pöytäkoteloa ja ostin Bilteman venepuolelta vaimennusmattoa. Hyllystä löytyi erillinen hiljainen, tehoton, poweri. SIITÄ tuli hiljainen ja tehokas.

Emo ja prosessori ovat ne jutut. Asus+AMD -puoleltä löytyy yhdistelmälle vaihtoehtoja:

120 eur ... 350 euroa. Näissä on tehokkuuseroja. Vaihtoehtoja on paljon ja ne vaihtuvat erittäin tiuhaan tahtiin, varsinkin jos ei halua odotella viikkotolkulla. Mitä suurempi virrankulutus on prosessorissa, niin sen vaikeampi ja kalliimpi siitä on saada hiljainen, ottaen huomioon vielä powerin kustannukset.

Näytönohjaimeksi kannattaa valita sellainen jossa on hyvä grafiikka tuki HD-videolle ja muulle (esim. nVidia 9500 GT tai parempi) ja jossa ei ole tuuletinta, jos haluaa hiljaisen. Tällaisia saa ihan halvallakin, noin 50 eurolla.

Intelin jutuista en tiedä, enkä oikeastaan Radeonistakaan.
« Viimeksi muokattu: 06.04.10 - klo:10.44 kirjoittanut Ganymedes »

Lepotila zZ

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 347
    • Profiili
Vs: mATX-emolevyä peruskäyttöön
« Vastaus #2 : 06.04.10 - klo:12.36 »
Koneen hiljaisuudesta:

Oma koneeni on yllättävän hiljainen eikä vaatinut suurta investointia. Asuksen emolevy osaa vahtia prosessorin lämpötilaa ja säätää tuulettimen nopeutta sen mukaan. Sempron LE-1250 prosessorin mukana tullut tuuletin oli yllättäen tarpeeksi hiljainen. Virtalähteistä minulla on kokemusta Nexuksen ja Corsairin malleista, joissa on 12 senttinen tuuletin. Molemmat ovat käyännössä äänettömia. Uudempaan tietokoneeseeni, joka on Nexuksen kotelossa, vaihdoin kotelotuulettimen heikompaan Noctuan tuulettimeen, koska mukana tulleet Nexuksen tuulettimet eivät olleet kovin hiljaisia biosin millään asetuksella. Suurin äänilähde on toinen kovalevy, jonka äänet välittyvät koteloon Nexuksen DiskTwin palikoista huolimatta - Samsungin kovalevyjä taidetaan mainostaa hiljaisiksi, mutta omat kokemukseni eivät ole niin myönteisiä. Seagatet ovat olleet hiljaisempia.

En usko, että äänekästä konetta voi paljoa paikkailla vaimennusmatoilla. Hiljainen kone rakennetaan hiljaisista komponenteista. Valitettavasti on mahdotonta etukäteen tietää varmuudella tuulettimien ja kovalevyjen tuottamia ääniä, koska niissä lienee paljon yksilökohtaista vaihtelua.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: mATX-emolevyä peruskäyttöön
« Vastaus #3 : 06.04.10 - klo:13.38 »
Joo, näinkin voi sanoa, mutta seuraavassa hieman yksityiskohtia aiemmin kuvaamieni koneiden eroista.

Prosessori oli dual-core Athlon tässä Antecin pikkukotelossa, muistaakseni periaatteessa vähävirtaisempi mutta ei kaikkein virtapihein. Tuuletin oli yllättävän äänekäs (boxed-malli) ja ääni tuli yllättävän selvästi läpi kotelosta, paljon paremmin kuin isommasta Antec Sonata III kotelosta.

Tämän kotelon mukana tuli myös, mukamas jollain tavalla hiljainen, poweri. Ei ollut hiljainen. Taasen Antec Sonata III on vakiona hiljaisempi - ja siihen mahtuu mikä hyvänsä emo ja kaikki muukin.

Tämä iso kotelo, josta puhuin, on iso peltikotelo. Se on tukevaa peltiä eikä varmasti rämise, niinkuin nämä surkeat halpis-kotelot. Mutta siinä on se ongelma, että se toimii kaikukoppana. Tällöin yksinkertainen vaimennus todellakin auttaa. Bilteman matot eivät paljoa maksa ja niissä on liima mukana.

Tähän koteloon minulta löytyi erikseen ostettu, vanhempi Nexus (300W), jonka luvataan olevan hiljainen ja se oikeasti sitä olikin.

Juttu on vaan siinä, että jos tällaisen powerin ostaa erikseen jollekin hurjemmalle näytönohjaimelle ja enempi virtaa ottavalle prosessorille, niin rahaa palaa yhteensä paljon enemmän.

Toinen juttu on vielä sitten näissä prosessori- ja näytönohjaintuulettimissa se, että voivat olla uutena kohtuullisen hiljaisia, mutta eivät ole sitä välttämättä enää puolen vuoden päästä ... vaikeata tietää mitkä ovat oikeasti hyviä.

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Vs: mATX-emolevyä peruskäyttöön
« Vastaus #4 : 06.04.10 - klo:20.59 »
Jos jätit pois sanan "pieni", niin eihän sen sitten mitenkään tarvitse olla mATX. Ei kai mATX:ssä oikeasti muuta hyötyä olekaan kuin se, että se mahtuu pieneen koteloon.

Pardon my French: ajatus oli, että nimenomaan mATX tulisi kyseeseen, koska sen kokoa on pienennetty "sahaamalla" siitä nykyisin useimmiten tyhjäksi jääviä korttipaikkoja pois.Toisaalta tahdoin sanoa, ettei mini-ITX tai Eeeboxin kaltainen pienoiskone mielestä aja kotitaloudessa paikkaansa.

Koteloksihan tuollaiseen sopii esimerkiksi Antecin P180:n miniversio ja joku sopiva laadukas poweri (itse ajattelin varallisuusrajoitteisena tuupata kamat toistaiseksi isoon torniin, joka nyt sattuu olemaan). Useat valmistajat myös pykäävät heatpipe-tekniikalla toimivia tornijäähyjä tavallisimmille prosessorikannoille, ja myös jäähdytykseen saa aina uuden propellin, jos vanha alkaa nikottelemaan. Nämä eivät siis pohjimmiltaan ole vaikeita kysymyksiä.

...emolevy sen sijaan on, koska sen pitää toimia softan kanssa yhteen.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: mATX-emolevyä peruskäyttöön
« Vastaus #5 : 06.04.10 - klo:21.24 »
Ja minulla oli tarkoitus sanoa, että voit ostaa noihin spekseihin minkä hyvänsä Asus+AMD -yhdistelmän - mitä enemmän maksat, sen nopeamman saat. Mahdolliset ongelmat ovat jossain muualla.

Jossain uutisessa väitettiin, että DDR3 muistit ovat jo halvempia kuin DDR2 muistit - mutta vähittäismyyntitilanne ei ole vielä tämä ... mitä tämäkin nyt sitten tarkoitti. Mutta ostaisin nyt sitten DDR3 kelpoisen yhdistelmän - ei vaikuta sekään hintaan nostavasti, mutta valinnanvara varmaankin pienenee.