Kirjoittaja Aihe: Ubuntu 10.04:n kokeilua  (Luettu 2235 kertaa)

vko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Ubuntu 10.04:n kokeilua
« : 23.02.10 - klo:08.59 »
Kävin lataamassa uuden Ubuntu 10.04 kehitysversion lataussivulta ja poltin CD:n ohjeiden mukaan.
Käyttiksen kokeilu CD:n avulla toimi loistavasti muuten paitsi lopetuksen jälkeen kone sammui vain virtanapista. Itse Ubuntu kyllä sammui parissa sekunnissa.

Päätin kokeilla myös 10.04:n asennusta. Ensin poistin vanhan 09.10:n WUBI-asennuksen Windowsista käsin.  Mutta Grubia en saanut pois. Se jäi kummittelemaan koneelle edelleen. Lopulta en saanut edes Windowsia käyntiin. Itse käyttiksen asennus eteni ihan sopuisasti melko pitkälle. Jossain vaiheessa asennusohjelma ilmoitti vaan kylmästi että kirjautumistunnus ja salasana eivät kelpaa toistaen sitä toistamistaan niin että oli todettava ettei asennus onnistunut ja oli palattava takaisin lähtöruutuun. Asensin 09.10:n uudelleen koneelle ja Grubikin alkoi toimimaan päästäen myös Windowsin puolelle. Ilmeisesti väärin tehty söhellys fdsikillä Ubuntulta jääneen tilan kanssa toivossa palauttaa Ubuntu-osio takaisin Windowsin käyttöön sekoitti koneen käynnistymisasetukset. On ilmeisesti muisti alkanut pätkiä tuon fdiskin kanssa koska sen edellistä käyttökerrasta on niin kauan aikaa.

Sikäli kuin oikein olen ymmärtänyt lataussivun asennuspaketit uusiutuvat lähes päivittäin. Nyt sattui vaan sisältymään tuollainen bugi asennusmediaan. Täytynee vaan odotella sitä 10.04:n lopullista asennusmediaa.

Asiasta toiseen. Tietääkö joku kertoa miten sen Grubin saa pois koneelta Ubuntun poiston jälkeen jos haluaa olla pelkän Windowsin varassa.

Ilkka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 80
    • Profiili
Vs: Ubuntu 10.04:n kokeilua
« Vastaus #1 : 23.02.10 - klo:09.14 »
Ubuntun poistamisen jälkeen korjaa windowsin buutisektori  eli boot mbr  windowsin asennuslevyllä  tai siihentarkoitetulla ohjelmistolla  joita löytyy esim.  hirens boot cd ltä ja netistä kun ettii  muistaakseni semmonen ku oph live cd  silläkin oli noita boot mbr korjaus  ohjelmia ja toi levy löytyy netistä niin xp lle kuin myös vistalle oma  ;)
Hp pavilion Dv-7 1003eo, 4Gt ddr2 800 muistia, Ati mobility radeon hd3450  256mt omaa muistia ja käyttää tarvittaessa 1,7 Gt. 1kpl sata2 kovalevyjä,ja 1kpl sata kovalevy. lisänäyttönä LG Flatron w2242p 22" full hd. Ubuntu ultimate 2.7  ja Windows 7 Ultimate

vko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Ubuntu 10.04:n kokeilua
« Vastaus #2 : 23.02.10 - klo:12.39 »
 Tämä "kakkoskoneeni" jossa Ubuntua opettelen, on entinen työkoneeni Dell Precision. Sain sen n. 4 vuotta sitten itselleni kun laitteistoa uusittiin työpaikallani. Mitäs sitten jos Windowsin asennuslevykkeitä ei ole. On vain kasa työpaikkani koneiden mukana tulleita XP-käyttiksen uudelleen asennuslevykkeitä avaamattomissa paketeissa, joita firman muuton yhteydessä "pelastin" erän joutumasta kaatikselle. Tietääkseni ne toimivat vain juuri siinä koneessa johon ko XP alunperin asennettiin.

Muistaakseni tuohon aikaan firmamme IT-tuki asenteli työkoneita keskitetysti verkon lävitse avaamatta koneitten mukana tulleita levykepakkauksia ollenkaan. Sitten muuton yhteydessä ne olivatkin menossa tarpeettomina roskiin ja koneet kierrätykseen jonnekin ulkomaille levyt sileiksi formatoituina. Lukuunottamatta omaani jonka sain sellaisenaan ilman kovojen putsausta suosituksella ostaa ja asentaa oma käyttöjärjestelmä entiseen työkoneseeni. Se vaan on jäänyt kunnes aloin kokeilla Ubuntua.

En ole asiantuntija, mutta epäilen että taitavissa käsissä tiedostot on helppo kaivaa vieläkin noitten kierrätykseen menneitten koneitten kiintolevyiltä esiin. Tosin tärkeimmät tiedot on meidän firmassa aina pyritty pitämään verkkopalvelimella.

Koneeseen olen ympännyt lähes kaikki vanhat laatikoiden pohjilla lojuneet kovot niin että laajennuspaikat ovat täynnä. Niinpä Ubuntun käynnistysvalikossa näkyy vielä Win 98 ja Win Me vaihtoehdotkin käynnistämiseen.

juyli

  • Vieras
Vs: Ubuntu 10.04:n kokeilua
« Vastaus #3 : 23.02.10 - klo:13.14 »
Asiasta toiseen. Tietääkö joku kertoa miten sen Grubin saa pois koneelta Ubuntun poiston jälkeen jos haluaa olla pelkän Windowsin varassa.

Alkutoimena ennen grub:in tai Lilon lataamista MBR:ään, kannattaa ottaat tuosta MBR:stä kopio dd:llä. Tuolta MBR-imagelta voi palauttaa alkuperäisen osiotaulun MBR:n ohella. Jos asennusmediaa ei ole, voisi olla hyödyksi myös jokin PARTimage -softalla kopioida Windows osiot talteen ennen kuin asentelee koneelle muita käyttöjärjestelmiä. Näin toimin oman kannettavani kanssa, joka samoin on työpaikan kierrätyskone. Windowssia en käytä, mutta jätin sen koneelle (pienensin Winodws osion Linux:ia varten), jos joku ko. koneen ostaa/perii tai varastaa, ja haluaa ehdottomasti käyttää Windowssia.

PS. Vinkki: jos ei Grub:ia pysty poistamaan MBR:stä, voi sen tilalle asentaa Lilon. Lilo ei tarvitse Linux-järjestelmää toimiakseen toisin kuin Grub.