Monet ihmiset eivät osaa käyttää päätettä. Nyt opetamme tässä lyhyeessä oppaassa peruskäytön. Avaa pääte (ALT+F2) ja siihen gnome-terminal (GNOME) tai konsole (KDE (Kubuntu)).
juu, jotain helpohkoa opasta varmasti tarvittaisiin, ja tämä voi olla hyvä alku. aihe on kuitenkin valtavan laaja ja minusta peruskäyttöön kuuluu aika paljon muitakin komentoja ja putkitusta/streamien ohjeilua.
ja sitten viilataan pilkkua...
rm = Tuhoa tiedosto/kansio
ei ihan tarkalleen noinkaan. hakemiston poistamiseksi on komento rmdir, mutta sekin oikeastaan toimii vain tyhjille hakemistoille. rm:ää voi käyttää hakemiston tuhoamiseen (sisältöineen), mutta silloin sille pitää parametsiksi rekursiota tarkoittava -r
cat = Näyttää tiedoston sisällön. Kannattaa käyttää more:n kanssa, eli: cat | more.
mistähän tässä lähtisi liikkeelle... lähdetään vaikka siitä, että
less on monesti kätevämpi kuin
more, sillä sen tuottamaa listausta voi scrollata myös takaisin päin.
cat taas ei varsinaisesti "näytä tiedoston sisältöä" vaikka sitä tietysti voi erikoistapauksena käyttää siihenkin. cat katenoi tiedostoja, eli komento:
cat tiedosto1 tiedosto2 tiedosto3 > tiedosto4
yhdistää tiedotojen 1, 2 ja 3 sisällön ja kirjoittaa tuloksen tiedostoon 4. oletuksena cat tulostaa stdout:iin josta tulosteen voi ohjata (> tai >>) vaikka tiedostoon. ja tämä sitten toimii myös binääritiedostoille, joten moniosaisen mpeg-videon voi yhdistää vaikka cat:ia käyttäen.
opastettu
cat tiedosto | more puolestaan kuuluu kategoriaan "useless use of cat". lopputulokseltaan aivan saman asian ajaa myös komento
more tiedosto ja sama tietysti
lessillä.
cd = Mene kansioon. Esim: cd kansio tai cd /polku/kansioon/ tai cd ..
pitää paikkansa. mainitaan nyt vielä, että pelkkä cd ilman parametreja siirtyy käyttäjän kotihakemistoon.
killall = Tapa kaikki prosessit. Esim: killall firefox-bin
kiinnostava tuttavuus voisi olla myös pkill, man sivut auttavat.
touch = Luo tyhjä tiedosto. Esim: touch esim.txt
ei taaskaan aivan näin. touch muuttaa tiedoston aikaleimaa, mutta jos tiedostoa ei ole olemassa, niin tekee se tuotakin.
sudo = Aja ohjelmia roottina.
kyllä ja ei, ilman muita parametreja kuin ohjelman nimi, sudo yrittää suorittaa sille parametriksi annetun ohjelman pääkäyttäjän oikeuksin, mutta sillä voi ajaa ohjelmia myös muiden käyttäjien oikeuksin, aivan kuten komennolla su voi vaihtaa käyttäjän muuksikin kuin pääkäyttäjäksi.