Niin eli jos tilastointiohjelma on asennettu koneelle, niin sehän voi lukea mac-osoitteen (osoitteet) sisältäpäin ja lähettää tiedon serverille, jos se mac -osoite nyt sitten on yksikäsitteinen? Tällöin on ihan sama mitä ulospäin näkyy.
Mac-osoite on kutakin ethernet-verkkolaitetta kohti yksikäsitteinen, eli epäselviä tilanteita syntyy koneissa, joissa on useampia verkkokortteja. Läppäreissä tyypillisesti on langallinen ja langaton ja monissa palvelimissa useampia langallisia. Käytännössä tunnistusohjelma ottaa järjestyksessä ensimmäisen laitteen mac:in, ja järjestys sitten riippuu kernelin/udev:in versiosta ja mielentilasta ja kuun asennosta... no, ainakin vanhaan pahaan aikaan numerointi saattoi heitellä, mikä oli palvelinten konfiguraation kannalta ikävä juttu. Nykyiset Linuxit toimivat aika johdonmukaisesti.
Mac-osoitteen voi myös helposti asettaa ohjelmallisesti haluamakseen; käy helposti esim. verkkoliittymien käynnistysskriptejä editoimalla (olen joskus saanut siirrettyä mac-osoitteeseen sidotulla lisenssiavaimella toimivan kaupallisen ohjelman koneesta toiseen konffaamalla toiseen koneeseen ylimääräisen 'virtuaalisen' ethernet-laitteen ja antamalla sille vanhan mac-osoitteen). Tietty jos samassa kytkimessä on useita laitteita samalla mac-osoitteella, niin seurauksena on sekoilua.
Varmaan tuolta löytyy melko totuudenmukaiset luvut
OS Platform Statistics
Nuo ovat w3schoolsin oman palvelimen tilastoja, eli kävijät ovat webbisivujen tekijöitä tai ainakin kiinnostuneita. Porukka ei siis todellakaan edusta kaikkia webin käyttäjiä.
AT Internet Institute väittää tuottavansa edustavia tilastoja Euroopan webbikäyttäjistä, aineistona suuri määrä webbipalvelimia. Itselläni ei ole sen kummempaa käsitystä heitin luotettavuudesta. Selainten osalta tilastot vaikuttavat uskottavilta. Elokuun tilastoissa Linuxin osuus oli suurin Euroopan maista Ranskassa; 1,5 %:
http://www.atinternet-institute.com/en-us/internet-users-equipment/operating-systems-august-2009/index-1-2-7-176.htmlATII:n mukaan Macintoshien osuus on suurin Yhdistyneessä Kuningaskunnassa (Macit ovat angloamerikkalainen ilmiö...), mutta aika rivakassa nousussa myös joissain muissa Euroopan maissa. ATII:n numeroissa osasto 'muu' taitaa olla enimmäkseen mobiililaitteita (iPhoneeet ovat oma kategoriansa), eli Symbianilla lienee iso osuus, mutta 'muiden' seassa varmaan menee enenevässä määrin Linux-härveleitä.