Kirjoittaja Aihe: Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)  (Luettu 3867 kertaa)

Kelenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15
    • Profiili
Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)
« : 16.12.09 - klo:01.05 »
Heipä hei, ja hyvät Joulun odotukset väelle.

Tänään alkoi sitten lopulta TKK:lla Piirianalyysi I:n tentissä vituuttaa tuo lukio-aikoina hankittu Casio CFX-9950GB plus, kun ei osaa laskea kompleksilukuja polaarimuodossa saati kompleksisia matriiseja ollenkaan.

Tarkoituksena olisi löytää tilalle ja laittaa vaikka pukinkonttiin itselleen jokin pätevä laskin, jolla saisi nopeutettua kivasti tuollaisia peruslaskutoimituksia. Opinahjona elektroniikka- ja sähkötekniikka.

Mietinnässä on ollut pääasiassa hifimpinä vaihtoehtoina Ti-89 ja HP50g tai sitten karvalakkina tuo Casion perus fx-991ES ja laskea jatkossakin läppärillä matlabilla ja mathematicalla. Ongelmana vaan se, ettei tuota läppäriä saa ottaa kyllä tentteihin mukaan.

Esimerkkinä jokin
[1+i  -1-i][U1]     [10/60]
[-1-i  2+i][U2] = [   0   ]   ja tuosta ratkaista, vaikka U2

Tuon syöttäminen nykyiseen laskimeen käy vielä aika tuskattomasti, koska kyseessä on ainoastaan 2x2-matriisi, mutta matriisien kasvaessa suuremmiksi kaipaisi jo pätevämpiä toimintoja.

U2=-10(cos60+isin60)(1+i)/((1+i)(2+i)-(-1-i)²) ->U
absU
argU

Turhaan joutuu näkemään ylimääräistä vaivaa, kun ensin joutuu muuttamaan kaikki polaarimuodosta summamuotoon, jotta laskeminen laskimella onnistuisi, laskemaan determinantit käsin, ja lopulta muuttamaan vastaus kulmamuotoon.

Onkos väellä vinkkejä? Työvälinettä insinööriopintoihin.

lisäys vielä, että plussaa siitä jos laskin osaa näyttää vastauksen tarkkana arvona kun mahdollista. Esim π⁴ on joissain tilanteissa paljon havainnollisempi kuin 97.409...
« Viimeksi muokattu: 16.12.09 - klo:01.14 kirjoittanut Kelenius »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5776
    • Profiili
Vs: Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)
« Vastaus #1 : 16.12.09 - klo:02.45 »
TI-89:stä löytyy muuten ainakin yksi hyvin tehty emulaattori joka vastaa kyllä ihan täydellisesti kyseisen laskinmallin toimintaa, jos siis sen toiminta oikeasti kiinnostaa. Tietysti sen käyttöön pitäisi olla laskin ja kaapeli, jolla "bios" ladataan emulaattoriin laskimesta. Se on sitten oma moraalinen kysymys, onko kuinka rikollista testata tuollaisella emulaattorilla laskimen toimintaa käytännössä, ennenkuin menee ja ostaa lähes kahden satkun laskimen... Ei, en kerro mistä sellaisen voisi edes löytää :)

Itsellä on kyseinen laskin ja opiskellessa tuli siis pidettyä kyseistä emulaattoria tietokoneella, ettei tarvinut ihan joka välissä kaivaa oikeaa laskinta esille tietokoneella raportteja yms. tehtäessä ja totesin sen emuloivan kyllä käytännössä katsoen identtisesti oikean laskimen toimintaa, siis nopeutta myöten.

TI-89:lle sai ainakin silloin ammattikorkeassa myös parhaiten opastusta, kun kaikki opettajat käyttivät samaa mallia, mutta kyseessä on kait hiukan koulukohtaiset suositukset? Tuolle mallille tuntuu löytyvän kyllä netistäkin aika paljon juttua ja opastusta jos mielenkiintoa riittää.

BTW. jos oikeasti olet laskinta hommaamassa, niin kannattaa ehdottomasti muistaa tarkistaa laskinten hinnat laskimet.net sivustolta, josta ainakin silloin sai huomattavasti edullisemmin 89-ti:n kuin lähialueen kirjakaupoista. Ainakin silloin hintaerot oli reilusti yli 50 euron, tosin luultavasti eroa ei enää nykyään ole paljoakaan. Niin kovasti tuota paikkaa suositeltiin ja tuntui olevan kaikilla tuoreilla opiskelijoilla tiedossa.

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Vs: Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)
« Vastaus #2 : 16.12.09 - klo:02.59 »
Missä koulussa qwertyy opiskeli? TAMK:ssa?

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5776
    • Profiili
Vs: Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)
« Vastaus #3 : 16.12.09 - klo:03.42 »
Keski-Pohjanmaan

henri_aleksi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 319
    • Profiili
Vs: Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)
« Vastaus #4 : 16.12.09 - klo:13.07 »
Itse tykkäsin ainakin TI-89 (olisiko ollut Titanium).

Ja tuosta tarkassa muodossa näyttämisestä, ainakin itse muistaisin että se osaa näyttää juurikin noin.
"Theory is when you know something, but it doesn't work. Practice is when something works, but you don't know why.
Programmers combine theory and practice: Nothing works and they don't know why."

Kelenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15
    • Profiili
Vs: Uusi laskin hakusessa (esim. Ti-89 HP50g)
« Vastaus #5 : 16.12.09 - klo:21.32 »
Onko kellään mitään kokemuksia tuosta hp50g:stä? RPN kuulostaa kiinnostavalta ja yleisesti pidetty tehokkaampana laskimena ainakin työ-käytössä, tosin oppimiskynnys on kuulemma hieman korkeampi.