Kirjoittaja Aihe: Yhdellä kädellä kirjoittaminen  (Luettu 13635 kertaa)

Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« : 03.01.09 - klo:03.54 »
ALKULÖPINÄT:
Oletko aina halunnut kirjoitta yhdellä kädellä, koska kätesi on kipsissä tai haluat juoda kahvia toisella nyt se on mahdollista!!!


Löysin tuossa vähän aika sitten tavan miten voi kirjoittaa yhdellä kädellä half qwertyn. Se toimii niin, että välilyönti kääntää näppäimet toiselta puolelta toiselle puolen. Eli jos painaa välilyöntiä ja a:ta niin siitä tulee ö ja välilyöntiä ja e:tä niin siitä tulee i. Tämä on myös mukavaa, koska mikään ei tule muuttumaan. Ainoat haitta puolet ovat, että välilyöntiä ei voi painaa pitkään josta normaalisti tulisi monta välilyöntiä ja caps lock valo lakkasi ainakin minulla toimimasta. Kuva näppäimistön rakenteesta.

On olemassa valmis rautapohjainen ratkaisu, mutta ne ovat aivan liika kalliita eivätkä tietenkään sovellu läpärin kanssa kirjoittamiseen ja skanditkin puuttuvat. Päätin siis etsiä softapohjaista ratkaisua ja monen epäonnistumisen kautta löysin Ivan Stojicin tekemän softapohjaisen ratkaisun.

Softapohjainen ratkaisu lukee /dev/input/eventX jossa X on numero joka osoittaa sinun näppäimistöösi. Tämän jälkeen se lähettää joko alkuperäsen näppäimen tai käännetyn näppäimen /dev/input/uinput iin josta xorg ja myös kernel lukevat tämän jälkeen näppäimistöä.

KÄYTTÖÖNOTTO:


Aluksi lataa mirrorboard.c osoitteesta http://pastebin.com/f24c01781 ja käännä komennolla
Koodia: [Valitse]
gcc mirrorboard.c -o mirrorboard
seuraavaksi siirretään mirrorboard ohjelmien suureen joukkoon
Koodia: [Valitse]
sudo mv "TÄHÄN PAIKKA MISSÄ KÄÄNNETTY MIRRORBOARD SIJAITSEE" /usr/bin/
sitten lisätään uinput moduuli käynnistymään tietokoneen käynnistyessä. Tämä tehdään muokkaamalla tiedostoa /etc/modules ja lisäämällä viimeiselle riville sana   uinput

Seuraavaksi tulee tietää missä eventissä näppäimistö sijaitsee. Kirjoitaa komentoriville komento
Koodia: [Valitse]
grep -i keyboard /sys/class/input/input*/name
saat tulosteeksi jotain tämän tapaista
Koodia: [Valitse]
/sys/class/input/input1/name:AT Translated Set 2 keyboard
Tarvitsemme input kansion numeroa ja tässä esimerkissä se olisi 1 joten muista oman kansion numero.

Nyt olemme valmiita käynnistämään tietokoneen uudestaan, mutta lue silti eteenpäin.
Kun olet kirjautumisruudussa valitse valikosta "tekstitilassa kirjautuminen". Kirjoita normaalisti käyttäjänimesi ja salasanasi. Kun olet sisällä kirjoita komento (HUOM. X Pitää korvata muistiin ottamallasi numerolla)
Koodia: [Valitse]
sudo mirrorboard /dev/input/eventX &
Nyt sinulla pitäisi olla käytössä half qwerty (itselläni ei toiminut teksti tilassa käänteinen ö, mutta se tuskin haittaa). Voit jo kokeilla painella välilyöntiä ja näppäimiä ja olla kummissasi. Kun olet kummastellut tarpeksi voit käynnistää X:n komennolla
Koodia: [Valitse]
startx
TÄSSÄ VAIHEESSA VOIT LOPETTAA LUKEMISEN JA KÄYNNISTÄÄ KONEEN, mutta muista tulla takaisin.

NÄPPÄIMISTÄ:
väli + tabulaattori = sarkainnäppäin
väli + caps lock = ä
väli + vasen shift = enter
ja muut nyt menevätkin selvästi peilikuvana
å:tä ei ole saatavilla, koska en kokenut sitä tarpeelliseksi

HARJOITTELU:
Tein myös näppäinasettelu tiedoston KTouchiin joten voit harjoitella perusteita sen avulla. Muista asentaa paketti ktouch.
Lataa seuraavat tiedostot:
http://pastebin.com/f56d5ca1   (nimeä tiedosto nimellä fi.half.keyboard.xml)
http://pastebin.com/f328cc075  (nimeä tiedosto nimellä fi.half.keyboard)
Siirrä molemmat tiedostot kansioon /usr/share/kde4/apps/ktouch pääkäyttäjän oikuksilla.
Tämän jälkeen voit avataa ktouchin ja valita uuden näppäinasettelun. Tein vain oikean puoleisen puolen, mutta jos on tarvetta voin tehdä myös kokonaisen näppäimistön tai vain vasenkätisen.
Jos tiedät Gnomelle samankaltaisen ohjelman voin yrittää tehdä myös sille näppäinasettelu tiedoston.

MIETINTÖJÄ:
Tuo pitäisi saada pois, että ohjelma pitää aina käynnistää ennen x:ää, mutta esim kde:n autostarttiin sitä ei voi pistää ellei sitten ole jotain tapaa jolla saada xorg ymmärtään kesken kaiken, että pitäisi käyttää uinputtia, esim uudelleenkäynnistää xorgin joitain toimintoja (ctrl+alt+sarkain ei auta). Joten ohjelman käynnistyksen pitäisi tapahtua jo bootin aikana ja tähän tarvisisin apua. Kun tämän joku ratkaisee voin myös tehdä automaattisen skriptin joka hoitaa asennuksen itsekseen.

Olisi myös kiva saada toiminto pois päältä jos jostain syystä tarvitsee. Ajattelin näppäimeksi ½ näppäintä. Olisi myös hyvä saada tabulaattori sarkain näppäimeksi ilman, että tarvitsee painaa välilyöntiä. Lisää erikoismerkkejäkin on mahdollista lisätä, mutta en näe sitä ainakaan vielä tarpeellisena.

Jos ihmiset innostuvat tämän käyttämisestä voisi alkaa tökkimään xorgin kehittäjiä, jotta tälläinen näppäinasettelu olisi mahdollista tehdä myös xorgin omilla asetustiedostoilla ja näin saada mahdollistettua se, että tämä löytyisi vakiona joka distrosta. Harva on saanut half qwerty toimimaan linuxissa x:n puolella softa ratkaisuna ainakin kun lukee foorumeita.

Tämä sama toimii myös muilla näppäin asetelmilla kuin qwertyllä, mutta sen saa jokainen joka tarvitsee, itse tehdä, jos jostain syystä tämä asennus ei toimi kunnolla. En tiedä miten tämä toimii vasenkätisenä, mutta jossei toimi ja joku tarvitsee katsotaan mitä voidaan tehdä. Jos joku tarvitsee jotain muita "ominaisuuksia" voin niitä yrittää miettiä/tehdä, mutta mitään en lupaa. Kertokaa ihmeessä myös jos kokeilitte ja ette ollut/olitte tyytyväinen ja jos asennuksessa tai jossain muissa kohdissa on virheitä/epä selvyyksiä.
« Viimeksi muokattu: 03.01.09 - klo:14.21 kirjoittanut Kari Argillander »
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #1 : 03.01.09 - klo:08.31 »
Seuraavaksi tulee tietää missä eventissä näppäimistö sijaitsee joten menemme kansioon /sys/class/input (älä mene komentorivillä, koska se olisi tässä tilanteessa hidaste). Mene ensimmäiseen input kansioon ja avaa tiedosto name tekstieditorilla ja jos siellä on jotain viitettä näppäimistöön niin ota kyseisen kansion numero muistiin.

Hidaste?

Koodia: [Valitse]
$ grep -i keyboard /sys/class/input/input*/name
/sys/class/input/input1/name:AT Translated Set 2 keyboard

Olipas aikamoinen hidaste kun ei tarvinnut käydä erikseen jokaisessa alihakemistossa avaamassa tiedostoa.

Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #2 : 03.01.09 - klo:14.11 »
Kiitos vinkistä. Toimiko ohje muuten hyvin?
« Viimeksi muokattu: 03.01.09 - klo:14.16 kirjoittanut Kari Argillander »
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #3 : 03.01.09 - klo:16.26 »
Kiitos vinkistä. Toimiko ohje muuten hyvin?

En kokeillut joten en voi kommentoida :)

Koska näppäimistöjen näppäinasettelu on painottunut oikealle kädelle (eli oikean käden alueella on enemmän näppäimiä kuin vasemman käden alueella) niin todennäköisesti tuon käyttäminen onnistuu paremmin oikealla kuin vasemmalla kädellä.

Jos oikein ymmärsin niin nykyiselläänhän tuo muunnosohjelma on viritetty lähinnä vasemmalle kädelle. Yksi parannus ohjelmaan olisi jos nuo muunnokset voisi määritellä asetustiedoston kautta. Oikealla ja vasemmalle kädelle kun pitää käytännössä tehdä eri muunnokset sillä kaikkia oikean käden näppäimiä ei pysty peilaamaan vasemmalle, mutta vasemman käden näppäimet pystyy peilaamaan oikealle.

Itseasiassa ohjelmahan voisi pyöriä käynnistyksestä lähtien taustalla daemonina ja sitä voisi tarpeen mukaan käskeä lataamaan käyttöön uudet muunnosasetukset tai vaihtoehtoisesti poistamaan muunnokset käytöstä. Tällöin se olisi käynnissä ennen X:ää ja sen saisi tarvittaessa kytkettyä pois käytöstä tai takaisin käyttöön.

Muunnos pitäisi myös toteuttaa siten ettei sen toimivuus ole riippuvainen käytössä olevasta näppäinasettelusta vaan sen tulisi käyttää todellisia näppäinten sijainteja. En tiedä miten tuo nykyinen versio toimii tämän vaatimuksen suhteen ja mielestäni tämä on tärkeä asia huomioida.

snifi

  • Vieras
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #4 : 03.01.09 - klo:16.57 »
Yhdellä kädellä kirjoittamiseen paras apu olisi ehdottomasti Dasher:

http://www.inference.phy.cam.ac.uk/dasher/

Kirjoitusvirheet lähes loppuvat, voi kirjoittaa äänettömästi, ja on sen lisäksi vielä kohtuu nopeakin yhden käden näppäimistöön verrattuna. Toteutusta Ubuntuun pitäisi tosin vielä hioa.


Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #5 : 03.01.09 - klo:17.49 »
Ei tuo dasher nyt kovin nopealta tuntunut 2 minuutissa sain kirjoitettua mites menee vai meneekö.
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

snifi

  • Vieras
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #6 : 03.01.09 - klo:18.37 »
Dasherin idea on siinä, että se oppii koko ajan kun kirjoitat. (Ja varsinkin kirjoittaja oppii.) Esimerkiksi tuo sinun lauseesi oli Dasherilla vaikea kirjoittaa sen vuoksi, että se on puhekieltä ja vaikea Dasherin kielimallilla ennustaa. Kun olet neljä kertaa kirjoittanut "Mites menee vai meneekö?", niin seuraavan kerran kirjoitat sen viidessätoista sekunnissa, koska oikea kirjainjono tulee lähes peräjälkeen etsimättä. Dasherin kotisivulla mainostetaan ohjelmalla päästävän jopa 39 sanaan minuutissa, joka olisi liki 200 merkkiä minuutissa, eli jotakuinkin keskimääräisen qwerty-kirjoittajan vauhtia.

Olen itse aikonut kirjoittaa seuraavan kirjani kokonaan Dasherilla, kunhan saan ohjelmaa vähän muokattua.


Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #7 : 03.01.09 - klo:19.39 »
Juu asensin ohjelman koneella je silloinhan tuo näyttää paljon paremmalta, mutta 200 merkistä en tiedä, koska kun laittaa nopeudeksi 8 niin ei ehdi tekemään yhtään mitään ja silloin tulee noin 200 merkkiä minuutissa.
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #8 : 03.01.09 - klo:23.45 »
Dasher voisi olla hyvä vaihtoehto openmokoon. Olisi varmaan mielenkiintoista käyttää tätä kosketusnäytöllisellä puhelimella. Tämänkin viestin kirjoitin Dasherilla ja kyllä tähän alkaa jo tottua. Yhdellä kädellä kirjoittamisen hyöty verrattuna tähän on se ettei ruutua tarvitse katsoa. Minun varmaan tulisi opettalla aakkoset paremmin jota tämä sujuisi nopemmin
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

_Pete_

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1845
  • Fufufuuffuuu
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #9 : 04.01.09 - klo:08.39 »
Melkei offtopic, mulla on tapana toisinaan pitää koneessa kiinni kahta näppäimistöä ja kokeilin kerran
kirjuutellakkin niin, että kumpikin käsi omassa näppiksessä, se sujjuikin ihan hyvin vaikkakin tuntui
tosi typerältä :)


snifi

  • Vieras
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #10 : 04.01.09 - klo:12.31 »
En oikein ymmärrä mitä on sellainen yhdellä kädellä kirjoittaminen, jolloin ei katsota lainkaan ruutua? Mitä silloin katsellaan?

Havaitsin samoin, että aakkosjärjestyksen osaaminen on tosi vaikeaa, kun pitäisi pystyä tekemään monta päätelmää muutaman sekunnin sisällä siitä miten mitkäkin kirjainparit sijoittuvat toisiinsa nähden aakkosissa. Aakkosjärjestys nykyisellään on lähinnä mielivaltainen, ja Dasherin ajatus on eliminoida tällainen turhan entropian olemassaolo. Siksi olen päätynyt johtopäätökseen, että Dasherissa on valittu väärä menetelmä kirjainten järjestämiseksi. Mielekkäämpää olisi järjestää ne jotakuinkin yleisyysjärjestykseen. Kovin radikaali uudistus ei olisi tässä tapauksessa aakkosjärjestyksenkään uusiminen vastaamaan paremmin nykytilannetta.

Toinen asia, joka Dasherissa häiritsee on värikoodaus. Kirjaimet saavat satunnaisia vuorollaan vaihtuvia värejä, kun niiden pitäisi saada pysyvä johdonmukainen väri. Silloin olisi mahdollista oppia kirjoittamaan ja löytämään kirjaimia jo pelkän suorakulmion värin perusteella, joka nopeuttaisi kirjoittamista.

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #11 : 04.01.09 - klo:13.37 »
En oikein ymmärrä mitä on sellainen yhdellä kädellä kirjoittaminen, jolloin ei katsota lainkaan ruutua? Mitä silloin katsellaan?

Kuten kahdella kädellä kirjoitettaessakin silloin katsellaan esimerkiksi lähdetekstiä jota käsin kirjoittamalla kopioidaan koneelle.

Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #12 : 04.01.09 - klo:13.52 »
En oikein ymmärrä mitä on sellainen yhdellä kädellä kirjoittaminen, jolloin ei katsota lainkaan ruutua? Mitä silloin katsellaan?
Kuten kahdella kädellä kirjoitettaessakin silloin katsellaan esimerkiksi lähdetekstiä jota käsin kirjoittamalla kopioidaan koneelle.
Jep minäkin monesti katson telkkaria kun kirjoitan tai silloin kun puhun jolekkin niin tulee kirjoitettua ilman, että näkee mitään.
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.

tommis

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 418
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #13 : 14.04.09 - klo:21.56 »
Toimiiko sama homma vasen kipsisillä. ???

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #14 : 15.04.09 - klo:09.41 »
melko jonninjoutava keksintö, mutta jos tuon haluaa opetella niin samahan se. ykssormijärjestelmä on ehkäpä nopeampi.
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #15 : 15.04.09 - klo:09.47 »
melko jonninjoutava keksintö, mutta jos tuon haluaa opetella niin samahan se. ykssormijärjestelmä on ehkäpä nopeampi.

Ei liene jonninjoutava esim. yksikätiselle, joka haluaa kirjoittaa koneella nopeasti. Eri asia sitten, miten marginaalinen tuo käyttötapa on :) Mahtaisikohan tuosta olla miten paljon hyötyä töissä, kun usein joutuu puhumaan puhelimessa ja kirjoittelemaan samalla. Tuota mallia kun ei saa hartialla painettua korvaan.

Mistofelees

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 663
    • Profiili
Vs: Yhdellä kädellä kirjoittaminen
« Vastaus #16 : 25.09.09 - klo:22.27 »
ALKULÖPINÄT:
Oletko aina halunnut kirjoitta yhdellä kädellä, koska kätesi on kipsissä tai haluat juoda kahvia toisella nyt se on mahdollista!!!

JOskus maailman alussa kehiteltiin näppistä, jossa oli vain kuusi (6) näppäintä. Kirjaimet rakentuivat näppäinyhdistelminä.
Tälläinen toimii tietenkin vain leipätekstin syöttöön, mutta pienellä jatkokehittelyllä tuohon saisi myös kontrollimerkit mukaan.
Näppis oli tuollainen hellaklapin kokoinen palikka, eli sinänsä liian iso mihinkään hyödylliseen. Pienellä kehittelyllä siitä voisi kehittää jotain, minkä saisi tarranauhalla vasempaan käteensä ja pohjaan vielä hiiren pallon tai sisään liikeanturin.

Joskus olen ihmetellyt, miksei PC:lle ole tarjolla Mokian T9-tyyppistä näppistä ja siihen tarranauhaa ranteeseen kiinnitystä varten.
Näppärä tietenkin tekisi näppäimistä suoraan sormiin kiinnitettävän tai 'datahanskan'