Ubuntu 24.04.1 LTS | Lataa ja asenna | Tutustu yhteisöön | Blogi | Yritysten tarjoamat palvelutUusimmat julkaisut: 24.04.1 LTS (suositeltu, 29.8.2024) ja 24.10 - Ubuntun 20-vuotisjulkaisu! (10.10.2024).
Ennen Unicoden yleistymistä useimmat käyttöjärjestelmät tallensivat tekstin käyttäen omia ratkaisujaan, jotka eivät olleet keskenään yhteensopivia. Tekstin esittäminen rajoittui lisäksi usein muutamaan kieleen merkistöä kohden. Unicode-tuki Windowseissa yleistyi vasta Windows NT:n ja sittemmin Windows 2000:n myötä, 9x-versiot eivät sitä sisältäneet. Mobiililaitteista sitä tukevat muun muassa Symbian-laitteet.Käyttöjärjestelmän lisäksi tarvitaan Unicodelle tukia myös ohjelmointikielissä. Perinteisesti C ja C++ ovat tukeneet ainoastaan ASCII-merkistöä tai muutamia käyttöjärjestelmän omia koodisivuja, mutta viime vuosina uusimmat standardit ovat lisänneet myös monitavuiset merkistöt näihin kieliin. Java käyttää kaiken tekstin tallentamiseen sisäisesti pelkästään Unicodea. UTF-8-koodaus on nykyään melko laajassa käytössä, koska se mahdollistaa erikielisten tekstielementtien esiintymisen samalla sivulla.Nykyään myös vauhdilla yleistyneet Linux ja Windows XP sisältävät Unicode-tuen ja kun Windows-käyttöjärjestelmistä vanhat 9x-pohjaiset järjestelmät jäävät pois käytöstä, Unicoden tulevaisuus näyttää valoisalta. Osa Linux-käyttöjärjestelmien valmistajista asettaa järjestelmän jo oletuksena täyteen Unicode-tilaan (mukaan lukien ohjelmat, tiedostojärjestelmä jne.), ja muissakin siirtymisen voi halutessaan tehdä. Kun mobiililaitteista yhä suurempi osa tulee olemaan älypuhelimia, niin niihinkin on mahdollista sisäänrakentaa monikielinen tuki.
Veikkaan ettei Windows DC++ käyttäjät käytä unicodea. Tuolla DC++ asetuksista ei löydy ISO-8859-1, mutta ISO-8859-2 löytyy.LainausEnnen Unicoden yleistymistä useimmat käyttöjärjestelmät tallensivat tekstin käyttäen omia ratkaisujaan, jotka eivät olleet keskenään yhteensopivia. Tekstin esittäminen rajoittui lisäksi usein muutamaan kieleen merkistöä kohden. Unicode-tuki Windowseissa yleistyi vasta Windows NT:n ja sittemmin Windows 2000:n myötä, 9x-versiot eivät sitä sisältäneet. Mobiililaitteista sitä tukevat muun muassa Symbian-laitteet.Käyttöjärjestelmän lisäksi tarvitaan Unicodelle tukia myös ohjelmointikielissä. Perinteisesti C ja C++ ovat tukeneet ainoastaan ASCII-merkistöä tai muutamia käyttöjärjestelmän omia koodisivuja, mutta viime vuosina uusimmat standardit ovat lisänneet myös monitavuiset merkistöt näihin kieliin. Java käyttää kaiken tekstin tallentamiseen sisäisesti pelkästään Unicodea. UTF-8-koodaus on nykyään melko laajassa käytössä, koska se mahdollistaa erikielisten tekstielementtien esiintymisen samalla sivulla.Nykyään myös vauhdilla yleistyneet Linux ja Windows XP sisältävät Unicode-tuen ja kun Windows-käyttöjärjestelmistä vanhat 9x-pohjaiset järjestelmät jäävät pois käytöstä, Unicoden tulevaisuus näyttää valoisalta. Osa Linux-käyttöjärjestelmien valmistajista asettaa järjestelmän jo oletuksena täyteen Unicode-tilaan (mukaan lukien ohjelmat, tiedostojärjestelmä jne.), ja muissakin siirtymisen voi halutessaan tehdä. Kun mobiililaitteista yhä suurempi osa tulee olemaan älypuhelimia, niin niihinkin on mahdollista sisäänrakentaa monikielinen tuki.UTF-8