Kirjoittaja Aihe: [ratkaistu] Multimediaan ja Linuxiin liittyviä ongelmia +Nvidia 8500GT kontrasti  (Luettu 3211 kertaa)

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Tässä on nyt reilusti ylikuukausi ihmetelty miksi kuvanlaatu on niin huono. Syyksi selvisi linuxi. Olen koittanut vaikka kuinka säätää kuvaa ja kuvaa ei saa linuxilla kuntoon.

Onko multimedia nyt se viimeinen naula arkkuun, joka pakottaa ostamaan Vistan? Jos joku sanoo, että vista maksaa. Niin voin tähän kommentoida sen verran, että kuvan säätäminen on maksanut varmasti jo 3-6 kertaa Vistan verran.

Kenelläkään ei näytä olevan ongelmaan ratkaisua. Testasin vistaa ja  ongelma ratkesi 15 minuutissa, sisältäen kuvan tarkan säätämisen kuntoon.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=117936

Nyt tulee sitten ratkaisu tai Vista koneeseen, niin vastenmielinen ajatus kuin se tavallaan onkin.

 - Kiitos, alkaa sarvi kasvamaan. ;(
« Viimeksi muokattu: 05.10.08 - klo:15.49 kirjoittanut Ux64 »

Storck

  • Vieras
Vs: Linux -> Huono kuvanlaatu, onko vaihdettava käyttistä?
« Vastaus #1 : 10.09.08 - klo:16.39 »
Ei edes kiinnosta vastata tuollaisiin "uhkailuihin".  8)

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Ei edes kiinnosta vastata tuollaisiin "uhkailuihin".  8)

Joo, mut kuten huomaat niin mitta on ihan oikeasti tullut täyteen. Vista OEM maksaa 60 egeä. Koko Vista maksaa vähemmän kuin Xorgin tunkkaaminen kuntoon. Niin valitettavaa kuin se onkin. Mä olisin kyllä oikein mielläni pitänyt tän, mutta kun rautaan on investoitu tuhansia euroja ja sitten ei saa hyötyjä irti, niin softan kustannus alkaa olemaan aika pieni siinä joukossa. Tämä siis ihan puhtaasti järkisyillä perusteltuna.

Luulis nyt että tuollaisen perusasian pitäisi olla ihan läpihuuto homma. Mutta eipä vaan näytä siltä.

Jos täällä, ubuntuforumssissa, eikä edes Nvidian supportissa osata vastata, niin missä muka sitten osataan? ;)

Tosin eipä ole eka kerta. Usein asiat onkin niin, että jos ei itse ratkea niin turha kysellä, kun ei kukaan muukaan tiedä. Helppoja asioita ei sitten tarvitse edes kysyä kun ne löytyy kyllä kysymättäkin kun vähän tutkii.

Mainittakoon positiivisena asiana, että tuli kokeiltua ja avarrettua maailman katsomusta. Myös suurin osa asioista toimii hienosti. Muutamia asioita, kuten tuo kuvanlaatu ongelma, ikkunoiden aukeamispositiot, palomuurisoftien kehittymättömyys, pakattujen tiedostojen käsittelyn kehittymättömyys, dvd polttosoftien ongelmat tms. Jäivät kyllä hiukan vaivaamaan, mutta mikään niistä ei ollut täydellinen showstopperi, niiden kanssa pystyi elämään. On tuon huonon kuvanlaadun lisäksi muuten vielä toinenkin ongelma, joka koskee satunnaista frame syncin siirtymää. Jostain oudosta syystä frame sync on pidemmän aikaa pielessä. Samoin levy I/O ja verkko kuormituksen yhteydessä audio output pätkii. Muistaakseni vastaava asia oli joskus XP:llä ison iso ongelma kun se tuli.

Suuri lista "ihan normaaleita" ongelmia pitkään kokemukseen perustuen. Johtuu siis siitä ettei asiat ole loppuunasti hiottu ja säädetty. Ihan samoja ongelmia on ollut Windowssinkin kanssa vuosi kausia. Eikä ne varmaan koskaan katoa.

Mut ehkä tässä pitäs lähteä johonin borneon metsiin elelemään 10 vuodeksi, että palautuisi kaikesta tuskasta mitä tää nykyinen maailmaa parantava elektroniikka ja tietotekniikka on aiheuttanut ja aiheuttaa jatkuvasti. ;) Sitten kun tätä samaa sontaa ottaa vielä päivittäin niskaansa töissä, niin rupeaa pahasti menemään ylikypsän puolelle.
« Viimeksi muokattu: 10.09.08 - klo:16.56 kirjoittanut Ux64 »

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Linux -> Huono kuvanlaatu, onko vaihdettava käyttistä?
« Vastaus #3 : 10.09.08 - klo:16.56 »
Jos täällä, ubuntuforumssissa, eikä edes Nvidian supportissa osata vastata, niin missä muka sitten osataan? ;)

Minulla on sellainen tyhmä tapa, että ennen kuin ostan mitään, niin luen tarkkaan - en vain mainosesitteet - vaan myös käyttäjien kokemukset netistä. Jos saan riittävästi vihreää valoa, niin ostan. Jos epäilen vähääkään, niin en osta.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: Linux -> Huono kuvanlaatu, onko vaihdettava käyttistä?
« Vastaus #4 : 10.09.08 - klo:17.00 »
Minulla on sellainen tyhmä tapa, että ennen kuin ostan mitään, niin luen tarkkaan - en vain mainosesitteet - vaan myös käyttäjien kokemukset netistä. Jos saan riittävästi vihreää valoa, niin ostan. Jos epäilen vähääkään, niin en osta.

Niin minullakin. ;) Ennen koneen hankintaa käytin varmasti 100 tuntia osien valitsemiseen. Joka taas kerran lisää koneen ja laitteiston kustannuksia merkittävästi. Tosin juuri tällaista ongelmaa en osannut arvata, kun tämä on mitä ilmeisimmin hyvin marginaalinen ongelma. Jos koneen kanssa olisi esim kaksi DVI liitännällä kytkettyä näyttöä, ei mitään ongelmaa ole. Nyt ongelma muodostuu siis näytönohjaimen, sen ajurin, valitun liitäntätavan ja näyttölaitteen kokonaisuudesta. Jos mikä tahansa palikka paketissa olisi sopivasti ongelmaa ei olisi lainkaan.

Ongelma poistuisi äärimmäisen helposti, laskemalla kontrastia 10% ja vähentämällä värikylläisyys ohjaimen oletuksesta 125% -> 83%. Sen jälkeen kuva on aivan mainio. Mutta nyt kun nämä yksinkertaiset säädöt eivät ajurin kanssa jostain tuntemattomasta(?) syystä onnistu jää jäljelle yksi iso ongelma. Tämä ei luonnollisesti poista satunnaista frame syncin hukkumista, mutta se ei ole täysituho sekään. Mutta nykyisillä asetuksilla kuva palaa puhki ja värit on täysin tukkossa. -> Täysin kelvoton kuva. Koska signaali on jo pilalla kun näyttö sen tulkitsee sisääntulevaksi, ei sitä voi enää korjata näytön asetuksia muuttamalla.

Softatestausta tehneenä voin sanoa, että vaikka kymmenentuhatta ihmistä väittää jonkun toimivan, se ei silti tarkoita että se toimisi tai olisi kunnossa. Pätee erityisesti esim. Nokian puhelimiin, joiden softat on täyttä kuraa ja amatöörien räpellyksiä. Silti moni käyttää puhelinta tyytyväisenä ja väittää että se toimii.

Jos olisin puolisokea ja tyytyisin siihen että "kuva näkyy" niin voisin minäkin väittää tätä kokoonpanoa toimivaksi. ;)

Sitten vilkaisu Vista 64bit versioon... Eipä näytä sekään hyvältä: http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t538816

Pitää sanoa joskus kuten asiakkaille päivityksen yhteydessä kun alkavat puhumaan ongelmista. Unohda ne sun ongelmas nyt sä saat kasan aivan uusia entistä pirullisempia ongelmia. ;)
« Viimeksi muokattu: 10.09.08 - klo:17.23 kirjoittanut Ux64 »

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Kaksi lähestymistapaa, toivottavasti jompi kumpi toimii.

1)
mitä voisi testata on xcalib ohjelmaa. Siillä pystyy muuttamaan paljon tarkemmin näytön asetuksia paljon tarkemmin kuin xgammalla.
Tosin ohjelma pitää kääntää lähdekoodista, ja koska sulla on jo pinna tarpeeks kireellä, niin käännetty ohjelma löytyy liitetiedostona (64 bittiselle hardylle) (http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=xcalib&filename=xcalib-source-0.8.tar.gz&use_mirror=switch)

Tuolla pitäisi onnistua hyvällä tuurilla myös nvidian twinview moodissa gamman, kirkkauden ja kontrastin säätö.
pura jonnekin ja aja:
./xcalib -s 1 -co 90 -a

takaisin perusasetukset saa:
./xcalib -s 1 -c -a



2)
Toisaalta, kun käytät nvidian omaa twinviewiä, tehdään vain X screen 0, johon lisätään tvout erikseen. Tämä ei ole xinerama määrityksen mukainen, vaan nvidian oma systeemi jolloin X:n tarjoamat kontrastinsäädöt eivät toimi, yllättäen koska X screen 1:tä ei ole olemassa, sitähän tuo valittaa:

Lainaus
Invalid X Screen 1 specified on line 57 of configuration file
       '.nvidia-settings-rc' (there is only 1 X Screen on this
       Display)

Koska en itse omista enää nvidia-näytönohjainta en voi tarkistaa mitä tuossa tiedostossa on tuolla on sitten.

Aja kuitenkin sudolla nvidia-settings ja säädä sitä kautta twinview pois päältä ja käytä jotain muuta dualhead-moodia jos mahdollista. Kun saat tuohon nvidia-settingsiin kakkosnäytön aktiiviseksi, siis että tulee screen 0 ja screen 1, pitäisi värikorjaus onnistua nvidian omilla säätimillä. Sudolla ajettaessa asetusten pitäisi tallentua automaattisesti xorg.conffiin joten käsin niitä ei pitäisi tarvita sinne lisätä.

[ylläpito on poistanut liitteen]
« Viimeksi muokattu: 10.09.08 - klo:17.46 kirjoittanut Petri Järvisalo »
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
xcalib - Tuolla pitäisi onnistua hyvällä tuurilla myös nvidian twinview moodissa gamman, kirkkauden ja kontrastin säätö.

Kiitos, erinomainen ehdotus. Tutkitaan mitä tapahtuu, raportoin seuraamuksista tänne. Jos vaikka tärppäisi.

Muistaakseni nvidia-config softassa on joku Xinerama ruksi, pitänee tutkia vielä jos sen kautta saisi tuon toimimaan.

Vieläkin on hieman hakusessa nuo dual screen jutut Xssä. Koska ne on mielestäni aika sekavat. Nykyisellään siis kyseessä on selvästi yksi iso työpöytä, jossa on hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi sovellusten splash screenit aukeaa puoliksi molemmille ruuduille. Windowssin puolellahan tämä on työpöytä käyttöä ajatellen kätevästi ratkaistu. Eli molemmat ruudut on omia, mutta raja voidaan ylittää.

Herääkin kysymys, pitäsikö koko työpöytä konfiguroida jollain toisella tavalla? Onko käyttämäni vaihtoehto huono. Nykyinen kokoonpano on jäänyt voimaan, koska se oli ainoa jolla sain homman toimimaan mielestäni kohtuullisesti. Mukaan lukien tietysti myös VLC:n full screen tilan. Tosin vieläkin ajoittain ilmenee bugia / ongelmaa, jossa VLC:n kuva-alan ulkopuolella olevat alueet, jotka pitäisi siis peittyä mustilla palkeilla jäävät peittymättä. Tuokin lienee ihan selvä bugi jossain.

Jostain syystä muuten kun otin toisen näytön käyttöön, niin Window Decorator mikähän Compiz tän mukana nyt tulikaan, tuntuu jostain syystä paljon hitaammalta kuin aikaisemmin. Mutta esim firefoxin scrollaus toimii kyllä reippaasti.

Mainittakoon vielä Windows puolen ongelmista, eli noi näytönohjaimen oletusarvot oli kyllä ihan päättömät. Myös yksi jännä tekijä löytyi, eli Overscan reduce. Joka oli oletuksena 25%, näin ollen kuva peitti vain 75% näytöstä. Ei oikein kätevä ratkaisu silloin kun halutaan full hd pixel perfect kuva alusta loppuun asti. Suunnattoman fiksua ensin skaalata näytönohjaimessa pienemmäksi ja sitten suurentaa television päässä. ;)

Tuossa muuten se edellinen takkuamisketju: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=20564.msg153743#msg153743
« Viimeksi muokattu: 11.09.08 - klo:17.46 kirjoittanut Ux64 »

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Eikä tässä vielä kaikki.

X Calibista kiitokset. Hyvä softa, tosin ei toiminut mainitulla kokoonpanolla sekään. Joten päädyin poistamaan Xineraman käytöstä. Sitten pelasi kuten piti.

Tehtyjen ratkaisuiden jälkeen on vielä kasa suurempia ongelmia. Joista ehkä B on suurin. Muiden kanssa voi vielä elää.

A) Miten hyödynnän uuden ympäristön parhaiten.

Enää ikkunoita ei voi siirtää ruudulta toiselle. Mutta silti molemmilla ruuduilla ei voi ajaa samaa sovellusta mm. firefox. Rasittavaa. Miten tämä olisi järkevintä ratkaista? Onko mahdollista järkätä asia niin, että login onnistuu molemmille ruuduille erikseen? Onko silloin ongelma jos molemmille ruuduille logataan samalla käyttäjätunnuksella? Tämä olisi kätevää, koska töllön luona on langaton näppis ja hiiri. (Toinen setti siis) TV:tä voisi käyttää samalla koneella kokonaan omana istuntonaan.

B) Käyttöliittymä on ruudulla 0 (pääruutu) sika hidas.

En tiedä mistä moinen johtuu, onko näytönohjaimen vai gnomen vika? Mutta käyttöliittymä on törkeän hidas. Esimerkiksi tuo fontin valinta ikkuna aukeaa yli kaksi sekuntia ruudulla. Mainittakoon, että tätä ongelmaa ei ole toisella ruudulla. Ideoita mistä voisi johtua, onko kukaan törmännyt koskaan moiseen? Vika voi olla Gnomessa, näytönohjaimen ajureissa tai riittämättömän tehottomassa raudassa. (Huh!) Aero meinaan toimii kyllä kahdella full hd screenillä ihan ongelmitta.

C) Kuva repeilee edelleen. Eli refresh synkki ei ole kunnossa VLC:n kanssa. Kyllä Nvidia settingssissä asia on tarkistettu. Jälleen ajuri / kerneli / softa vika, mutta missä? Sepä onkin helpommin sanottu kuin paikannettu.

Todettakoon vielä, että uusissa töllöissä on kyllä niin törkeä väritoisto, että sitä oli pakko vähentää merkittävästi. Sinänsä koomista että parempaa väritoistoa mainostetaan vaikka se menee yli kaiken hyvän maun jo nykyisellään. Ehkä jotkut tykkää? Tietysti ongelmaa ei ole, jos tämä huomioitaisiin kaiken materiaalin tuotannossa.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Bump, kellään ideoita tuohon viimeiseen ongelma sumaan. Erityisesti tuo käyttöliittymän hidastelu (Kohta B) on ihan ihmeellinen asia. Eikö kukaan ole koskaan törmännyt moiseen aikaisemmin?

 - Kiitos

Update: B-ongelman tarkempi kuvaus ja ratkaisu, vaikka ei ihan täydellinen olekkaan, löytyy täältä.

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=21878.0
« Viimeksi muokattu: 05.10.08 - klo:12.11 kirjoittanut Ux64 »