Kirjoittaja Aihe: Zenwalkin onnistunut asennus vanhaan kannettavaan  (Luettu 2725 kertaa)

vtp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 285
    • Profiili
Asensin Zenwalk 5.2:n ikivanhaan Compaq Armada 1750-kannettavaan. Kone on työpaikan romukasasta pelastettu. Näyttö lähti pelittämän kun purin koneen ja painoin irronneen piirilevyn liittimen kiinni (tyyppivika). Laite ei tehoillaan häikäise: 366MHz:n prosessori ja 160MB muistia sekä 6.4G kovalevy. Näytönohjaimena on ATI Rage 3D ja biosista DSDT rikki, joten acpi vaatii säätöä.

Zenwalk toimii kuitenkin yllättävän hyvin. Ei tästä koneesta rakettia tule millään käyttöjärejstelmällä, koska nykyiset sovellukset, kuten web-selaimet ovat itsessään raskaita, mutta hyvin käyttökelpoinen laite tämä on. Abiword on kevyt teksturi, gimp jaksaa käynnistyä. Nettiradiot saa kuuluviin streamtuner-ohjelmalla ja äänenlaatu on vakiokajareilla yllättävän hyvä.

Zenwalkissa tulee kaikki perusohjelmat vakiona, mutta sitten tuota kerneliä piti kyllä jonkun verran säätää tähän rautaan. Piti hakea ehjä dsdt-taulu, koska acpi ei osaa käynnistää tuulettimia ilman korjausta. Myös prosessorin c2 piti poistaa käytöstä optiolla "max_cstate=1". Muuten prosessorin lämmöt nousevat jostain syystä.

Yllätys yllätys, säätöjen jälkeen toimii loistavasti standby, hibernate ja kaikki jekut. Tulostusjärjestelmänä on tuttu cups, joka ei kaivanne selittelyjä. Poistin normalin gdm:n käytöstä ja tein tästä yhden käyttäjän koneen, joka käyttää aina vakiotunnusta "user" ja kirjautuu aina automaattisesti:

su - user -c "bash -l -c startx" 2>/dev/null; halt

Laitoin sammumaankin oletuksena hibernate-tilaan ja kunnon sammutuksen saa sitten virtanapista, joka ajaa acpin kautta sammutuksen. Kone käynnistyy ihan kivasti tuosta hibernatesta.

Kuva laitteesta:


jori52

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2047
    • Profiili
Vs: Zenwalkin onnistunut asennus vanhaan kannettavaan
« Vastaus #1 : 30.08.08 - klo:22.25 »
Ei se aina ole tehosta kiinni, vaan taidosta, taas on yksi kone pelastettu hyötykäyttöön kaatopaikan sijasta, hyvä homma.

Terveisin jori52
Linux counter #348392
 Asus G750JW ja ubuntu 13.10

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Zenwalkin onnistunut asennus vanhaan kannettavaan
« Vastaus #2 : 31.08.08 - klo:00.42 »
Kaipa tuohon Xubuntukin olisi taipunut, ehkä jopa vähemmällä väännöllä ;D
Pääasia että toimii :)

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

vtp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 285
    • Profiili
Vs: Zenwalkin onnistunut asennus vanhaan kannettavaan
« Vastaus #3 : 01.09.08 - klo:07.23 »
Todennäköisesti olisi Xubuntukin mennyt. Se on hyvä käyttöjärjestelmä, minulla on se toisessa koneessa, 450Mhz:n Armada E500:ssa. Tosin sekin olisi vaatinyt yhtä lailla säätöä epäyhteensopivan raudan takia. Kernelin kääntämiseltä olisin kuitenkin välttänyt, koska *buntujen kernel osaa ottaa käännetyn dsdt-taulun kyytiin dynaamisesti /etc/initramfs-tools -hakemitosta. Sen jälkeen "acpi=force" olisi hoitanut homman.

Halusin kuitenkin nimenomaan säätää ja kokeilla vastaavaa toista jakelua samalla työpöydällä. Zenwalk on helpoin, koska xfce on jo minulle Xubuntusta tuttu ja aikanaan taas aloitin ensimmäiset Linux-kokeiluni Slackwaren kanssa. Rajoitteena tässä koneessa oli myös pieni 6.4G kovalevy, josta jättäisi mielellään vähän vapaata tilaakin esimerkiksi mp3:sille. Eipä käyttistä enää raski poistaa ja vapauttaa konetta testikäyttöön. Sen verran vakaasti tämä toimii, kuten tietysti Linuxit useimmiten lukuunottamatta jotain unstable-versioita.

Suosittelen kuitenkin edelleen Xubuntua, Ubuntua taikka Kubuntua varsinkin sellaisille, jotka eivät halua säätää ja käyttävät vaikka ensimmäistä kertaa tietokonetta. Useaan rautaan nämä menevät heittämällä ja säätämistä on monesti maksullista markkinajohtajaa vähemmän ;)

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Zenwalkin onnistunut asennus vanhaan kannettavaan
« Vastaus #4 : 01.09.08 - klo:12.54 »
Nostan pipoa! Kun joskus pääsisin samalle "know-how tasolle"..... terveisin Timo
"Linux, made in Finland"