Muutamia omituisia ongelmia on tullu vastaan tässä kuluneen kuukauden aikana. Kirjoitin tämän viestin alunperin Mikrobitin Net.Nyttiin Assembly-aiheiseen nyttäykseen (kun Jaba on tuota Linux-helpdeskiä pyöritelly siellä), mutta kun mbnet meni matalaksi kirjoitettuani viestin niin laitanpa tännekin. Siinä hieman omia pohdintoja, plus sitten nämä muutamatkin oudot ongelmat. Jos yksikin ongelmista selviäisi niin olisin yhden ratkaisun verran viisaampi
---
Hieno juttu sinänsä tuo Linux helpdesk ja vielä hienompaa että näistä ongelmista ja ratkaisuista tuli tällaista blogitekstiäkin. Täytyy myöntää että Ubuntua tuntuu vaivaavan kaikessa pyhässä yksinkertaisuudessa melko monimuotoiset ongelmat. Omituista sinänsä että nämä ongelmat eivät ole edes yleispäteviä, vaan näennäisesti lähes samallaisissa kokoonpanoissa samalta levyltä asennetut käyttikset käyttäytyvät eri tavoin. Tokihan näitä paikkauksia tulee tasaisesti, mutta itselläni ei vuosi takaperin ollut Debianin kans lähellekään yhtä paljon pieniä ongelmia kuin nykyään Ubuntun kanssa... tai no, jos jokin laite ei toiminut niin sitten siltä puuttui yleensä täysin tuki. Jossain sentään Ubuntu onnistuu paremmin
Kaverin Suse on kyllä käyttäytynyt mallikkaasti ja täytyy nostaa hattua siihen suuntaan. Susea tuli aikoinaan kokeiltua nopeasti, mutta tuolloin Yast2 aiheutti harmaita hiuksia (ja ilmeisesti aiheuttaa nykyäänkin, mitä kaverin kommentteja kuuntelin). Ainoa ongelma joka ei tällä kyseisellä läppärillä ole ratkennut on ATIn Mobility Radeon, joka ei ole suostunut yhteistyöhön XGL:n kanssa millään ilveellä. Uusia ajureita on asennettu jo pari kuukautta sitä mukaan kun niitä on tullut, mutta eipä ole auttanut.
Itselläni on Ubuntun Gnomen ja KDE:n kanssa ollu omituista taistelua kulunut viikko. Jossain vaiheessa Gnomea (X:ää) käynnistäessä sainkin Kopetelta ja Amarokilta ilmoituksen "Cannot link to Klauncher" tai "Cannot drop to Klauncher" tai jotain vastaavaa. Kopete ei yhdistänyt enää nettiin, Ktorrent ei alkanut lataamaan torrentteja, ja Amarok pieneni suljettaessa omassa ikkunassa olevaan quicktrayhin. Useaan otteeseen käynnistin X:n uudestaan, mutta lopputulos oli aina sama: KDE-softat eivät löytäneet quicktrayta (tai mikäs se mini-ikoneiden kenttä onkaan). Mikäli kirjauduin Gnomeen roottina ja rootin desktopilla, ongelma hävisi. Omalla tunnuksella se jälleen palasi. Kokeilin poistaa kaikki KDE-paketit ja asensin KDE-desktopin uudestaan, jolloin vika korjaantui Gnomen puolella. Kaksi päivää myöhemmin vika uusiutui ja koitin asentaa KDE:n jälleen uudelleen... eipäs korjaantunutkaan enää. Rootilla tuo virhe jälleen poistui, mutta omalla tunnuksellahan sitä X:ää ajellaan eikä Rootilla. Ongelma olisi kenties selvinnyt jos kotihakemistosta olisi poistettu kaikki Gnomeen liittyvät hakemistot. Tietäisikö joku kertoa mihin hakemistoihin Gnome ja KDE tekevät käyttäjäkohtaiset konffaukset?
Luovutin toistaiseksi, asensin KDE:n uusiksi, ja siirryin käyttämään KDE:tä. Olen käyttänyt Gnomea lähinnä sen vakauden vuoksi Ubuntun puolella, sillä Kubuntu-Desktop on aika hirveä bugikasa imho. Ohjelmat kaatuilevat liian tiheään ja esim. Firefox kaatuu odottamattomasti ilman virheilmoitusta (mitä ei tapahdu Gnomen puolella). Asensinkin tällä kertaa Kubuntu-Desktopin sijaan KDE-basen, jolloin Kubuntun aiemmin todella buginen Control Center jäi asentumatta ja valtaosa ongelmista tuntui korjaantuvan. Jostain syystä KDE:n alapalkin läpinäkyvyys toimi vain ~5min ja sen jälkeen läpinäkyvyys hävisi, eikä palaudu ilman X:n uudelleenkäynnistystä. Noh, XGL ja Compiz tuovat jatkossakin silmäherkkua, joten yksi palkki tuskin haittaa käyttöä.
Lisäksi Gnomen puolella Firefox lakkasi soittamasta ääniä jostain tuntemattomasta syystä. .asounrc:hen ei oltu tehty muutoksia, joten äänien olisi pitänyt kuulua. KDE:n puolella taasen Flash -plugit eivtät lähteneet toimimaan kirveelläkään, eivät manuaalisesti asennettnua eivätkä APT:illa asennettuna. Lopulta poistin Firefoxin käsin joka paikasta mistä vaan löysin Firefoxiin ja Mozzillaan viittauksia (ja tarkoitan todellakin KAIKKIALTA), ja asensin uusimman Foxin netistä käsin (APT:llä ei suostunut asentumaan ilmeisesti Macromedia Flashin tekemän plugi-hakemiston takia, mutta ajattelin kokeilla tuota uusinta versiota suoraan netistä kun Ubuntu tarjoaa edelleen 1.5.0.3 versiota). Käsin asennettuna lähtivät toimimaan niin äänet, flassit kuin java. Samalla päivitin Operan ysiversioon ja vaikuttihan tuo uusi Opera ihan pätevältä vaihtoehtoselaimelta edelleen.
Viimeinen ongelma joka tulee mieleen on taasen XGL:n kanssa. Hyvinhän se toimii (lukuunottamatta Cedegan kanssa tulevia ongelmia), mutta VNC ei ole suostunut toimimaan XGL:n kanssa. Esim. UltraVNC client sulkee itsensä XGL:ään yhteyttä otettaessa. On tullut opiskeltua enemmänkin sitten shellin käyttöä kun ei graafinen etäkäyttö ole onnistunut.
Että tällaisia täällä