Avataan ketju tästä merkittävästä aiheesta.
Lainaukset käyttäjältä: mgronber
Suomeksi sanottuna hän haluaa että Ubuntusta tulee käytetyin Linux-jakelu ilman muita jakeluita hyödyttävää panostusta. He vain kokoavat muiden tekemän työn hedelmät antamatta mitään takaisin.
Ketkä he? Onko kehittäjien yhteistyö Debianin tai Gnome:n kanssa kovinkin moitittavaa?
Onko yhteistyö esimerkiksi Debianin kanssa parantunut parin vuoden takaisesta? Ainakin silloin tuossa yhteistyössä oli käsittääkseni ongelmia kun Ubuntun bugikorjaukset eivät menneet missään hyödyllisessä muodossa Debianin puolelle.
Onko Ubuntun vika, että se on niin hyvä, että sillä on paljon "tavis"käyttäjiä suhteessa niihin yhteisön jäseniin, joilla on kykyjä kehittää ohjelmistoja? Greg Kroah Hartman (joka on muuten Novellin palkkalistoilla) kritisoi Canonicalin toimintaa eikä Ubuntua.
Käytännössä Ubuntu on Canonicalin tuote. Sen suosiota on osaltaan edistänyt ilmaisten asennusmedioiden postituspalvelu. Jos Canonical päättäisi lopettaa Ubuntu-projektin tukemisen niin Ubuntun taru päättyisi hyvin pitkälle siinä samalla, varsinkin kun kehitys tapahtuu Canonicalin suljetun Launchpadin päällä. Ubuntu on täysin riippuvainen Canonicalista.
Minusta on turhaa sanoa että Canonical ja Ubuntu ovat eri asioita kun Ubuntu on käytännössä riippuvainen Canonicalista.
Lainaus
Vai onko Canonical jo julkaissut esimerkiksi Launchpadin GPL:n tai vastaavan lisenssin alla?
FAQista:
Launchpad exists not just to make development easier within projects, but also to encourage collaboration between projects. With Launchpad, distributors and upstream developers can share bug reports, translations, and code. Until there are standards and APIs that let standalone sites send these things to each other, having a single Launchpad instance is the most practical way of maximizing the collaboration that Launchpad is designed to achieve. It also helps in funding Launchpad development in the short term."
Tiivistettynä suomeksi: Canonical ei usko avoimen lähdekoodin kehityksen toimivuuteen vaan haluaa pitää sorsat itsellään. He haluavat kontrolloida Launchpadin käyttöä ja pitää sitä käyttävät projektit tiukasti heistä riippuvaisena. Jäikö minulta jotain oleellista huomaamatta?
Kait se olis isompi juttu kuin pari riviä kernelissä?
Mikä siinä on se muita hyödyttävä osuus?
"free software become the de facto standard way “people do software""
Että mikään taloudellista tai muuta valtaa käyttävä taho ei ole määräävässä asemassa markkinoiden taikka yleensäkään tietotekniikan hyödyntämisen suhteen?
Ilmeisesti tuossa free tarkoittaa ilmaista muttei vapaata. Ainakin Launchpad edustaa tällaista näkemystä. Ilmaisuus puolestaan ei estä pääsemästä määräävään asemaan markkinoilla. Jos MS Office muuttuisi ilmaiseksi niin ei se ainakaan helpottaisi OpenOffice.org:n leviämistä. Ilmaisuus ei millään tavalla edistäisi kilpailevan ohjelmiston kehittämistä koska suljetut tiedostomuodot ovat edelleen suljettuja.
En minä oikein näe miten tuokaan hyödyttää muita projekteja.