Itselleni vielä kohtuullisen uutena linux-käyttäjänä on toisinaan ollut hankaluuksia löytää oikeat komennot, joilla käynnistetään ohjelmat, joille ei pakettivarastoista asentamisessa luoda graafista pikakuvaketta.
Työpöytien idea ei yleisestiottaen ole täyttää työpöytää ikoneilla, vaan ohjelmat löytyvät vetovalikoista loogisesti ryhmiteltyinä. Ikonithan työpöydällä jäävät helposti käynnistyvien ohjelmien alle. Varsin perinteinen tapa saada menuvalikot näkyviin, on painaa työpöydän tyhjällä osalla hiiren oikeaa näppäintä kuten esim. XFCE:ssä.
Varsin harvat ohjelmat käynnistyvät "epäloogisella" nimellä, ja Linuxin hakemistorakenne on looginen, kunhan logiikan ymmärtää.
Kuten kaikissa käyttöjärjestelmissä, etsitään ja käynnistetään ohjelmat polun eli PATH:in varrelta.
Kunkin käyttäjän polkumääritys selviää komennolla
echo $PATH
(ja muut ympäristömuuttuja env -kommennolla).
Ohjelmat ja/tai niiden käynnistimet (kuten jokin skripti tms.) löytyvät /bin, /sbin, /usr/bin, /usr/sbin tai /usr/local/bin -hakemistoista. Jotkin jakelut hieman soveltavat näitä "sovittuja" määrityksiä.
http://linux.fi/index.php/Linuxin_hakemistorakenneOn aika helposti selvitettävissä, mitä tiedostoja ohjelma asentaa, näiden mukaan voi
arvailla, millä komennolla ohjelma käynnistyy. Esim. IceWeasel Debianissa:
http://packages.debian.org/etch/i386/iceweasel/filelist/usr/bin/firefox
/usr/bin/iceweasel
/usr/bin/mozilla-firefox(Vastaava löytyy Ubuntulle:
http://packages.ubuntu.com - ei toiminut juuri nyt ...)