Osioinnista ei voi antaa yhtä oikeaa vastausta, koska se riippuu erittäin pitkälti käyttäjän omista tarpeista. Tuossa edellä onkin mielestäni tärkein neuvo eli käyttöjärjestelmä omalle ja datat omalle partitiolleen. Koitanpa kuitenkin antaa vinkkiä sille varalle, että Ubuntu- / Linux-innostus iskee päälle ja tulevaisuudessa pitää päästää kokeilemaan uusia Ubuntun jakeluversioita tai muita distroja.
Jotenkas itse osiosin näin:
1. windows (NTFS)
2. /boot partitio (100 - 200 Mt)
- helpottaa muiden jakelujen / versioiden asennusta samalle levylle
3. / eli juuripartitio eli itse käyttöjärjestelmä. Ohjelmat asentuvat /usr hakemiston alle samalle partitiolle. (30 Gt on varmasti sopiva kokoluokka)
4. /home partitio käyttäjien tiedostoille (muilta partitiolta yli jäävä osuus)
5. Jatketulle (extented) partitiolle OSIOIMATONTA tilaa reserviksi (esim. samat 30 Gt, johon mahtuu hyvin parikin Linux-jakelua). syyt:
- uuden Ubuntuversion saapuessa (6 kk välein) tulee helposti hinku kokeilla sitä, mutta ei välttämättä kannata asentaa toimivan käyttiksen päälle. Myös päivitys vaikuttaa olevan riskialtista hommaa. Puhdas asennus on hyvä vaihtoehto. Sitten kun on todettu toimivaksi, voi /home osion liittää uuden version puolelle.
- helpompi kokeilla muita jakeluja samalla koneella
- tilan voi ottaa joka tapauksessa myöhemmin mihin tahansa käyttöön... ainakin Ubuntussa.
6. swap 1-2 Gt uskoisi riittävän, ellei ole tarkoitus tallentaa isomuistisen koneen hibernate-tilannetta.
- NTFS-partitio 2
Oliko tätä osiota tarkoitus käyttää sekä win- että Ubuntu-puolelta? Voi olla siinä tapauksessa hyvä idea. Paikka? Ehkä windowsin ja /bootin välissä. Tai tarvitaanko tätä, jos NTFS partitioita on jo yhteiskäytössä toisella levyllä?
Muista osioidessa, että samalla levylla voi yhä aikaa vain 3 primääriosiota ja 1 jatkettu osio, jonka voi sitten jakaa hyvinkin moneen loogiseen osioon. Ubuntun kannalta ei ole merkitystä ovatko mitkäkin liitospisteet millaisella osiolla (/bootin laittaisin kyllä primäärille... en tiedä onko silläkään väliä).
Kaikille Ubuntu-osiolle tiedostojärjestelmäksi ext3, joka on perusvarma valinta peruskäyttöön. Swap osiolla ole mitään tiedostojärjestelmää.