Kirjoittaja Aihe: Asennusongelmia: hp Omnibook  (Luettu 2673 kertaa)

manttila

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 58
    • Profiili
Asennusongelmia: hp Omnibook
« : 15.10.07 - klo:23.18 »
Olen tekemässä ensimmäistä Linux-projektiani ja kohtasin ongelmia heti alkumetreillä:

Kone on hp Omnibook XE3-GC, Celeron 846MHz ja muistia vaivaiset 128Mt. Kovalevykin on vain 10Gt.

Ubuntun asennus (live CD 7.04) hyytyi heti alkumetreillä, joten siirryin suosiosta Xubuntuun (6.10). Muistia saa ostettua toisen mokoman, mutta taitaa olla niin, että 256Mt:llakaan ei juhlita. Kannattaako täysversiota edes harkita ? Ainakin haluaisin päästä liikkeelle raudalla joka jo on.

Xubuntu näyttää ensin lataavan liveCD:ltä ok (joskin hitaasti), mutta työpöydälle ei ilmesty mitään valikoita tai ylä-/alapalkkeja. Työpöydällä näkyy kaksi ikonia: "Examples" ja "Install". Examples-kuvakkeesta käynnistyy File Manager. Työpöydältä saan hiiren oikealla "Desktop settings" ja sieltä kautta enabloitua desktop menun, minkä jälkeen "Quit" onnistuu. Muuta en paljon pystykään tekemään.

Kokeilin "safe graphics mode" -käynnistystä, mutta se ei auta. Valikot eivät ilmesty.

Muistitestiin "Memtest86 v1.65" kone jää jumiin. Bios tai Windows ei kuitenkaan havaitse mitään muistivikoja. Voikohan tämän aiheuttaa läppärin jaettu näyttömuisti ? Mitä asialle voi tehdä ?

Näytönohjain S3 Savage/IX m/MV ja piirisarja Intel 82443BX.

Onko ehdotuksia ? Itse en pääse tästä eteenpäin. Voiko näytönohjaimen asetuksia muuttaa, jos käynnistää liveCD:ltä ? En haluaisi asentaa ubuntua, ellen voi ensin varmistua siitä, että saan sen toimimaan.

Neuvoista kiitollinen,

mika

anttimr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1625
    • Profiili
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #1 : 16.10.07 - klo:01.40 »
Kone on liian köykäinen Ubuntun käyttämiseen ja Xubuntunkin live-käyttö kaatuu liian pieneen muistiin. Asennus onnistunee 128 Mt muistilla, mutta vain tekstipohjaisen alternate-levyn avulla ja käyttiksen pyöritys on varmaan kovin kankeaa. Ilman muistin lisäystä melkein kehottaisin unohtamaan Ubuntu-pohjaiset distrot (epävirallista fluxbuntua lukuunottamatta) tai jos Linuxin syvällisempi opettelu kiinnostaa, voisit suorittaa alternate-levyltä ns. command line installin (toimiva Ubuntu, mutta täysin ilman graafista käyttöliittymää) ja rakentaa siihen päälle jonkin kevyen työpöytäympäristön.

Kohta tulee Jallu ja kertoo sen, mikä minulta jäi sanomatta tai oikoo sen, mikä meni päin honkia. :)
« Viimeksi muokattu: 16.10.07 - klo:01.55 kirjoittanut anttimr »
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Jaune

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 481
    • Profiili
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #2 : 16.10.07 - klo:09.03 »
Itselläni on melkolailla samanlainen kannettava(933Mhz & 256mb muistia).
Ubuntukin siinä toimi, jos ei montaa ohjelmaa kerrallaan pyörittele, mutta köykänen musiikkisoitin ja ff vielä pyörivät ihan kohtuudella.


Aluksi oli myös tuo 128mb muistia, sillä oli melko takkauista ja asennukset onnistuivat vain alternative levyllä. Mutta käyttö oli todella takkuista.

Aikoinaan sen sai melko hyvin kehräämään kun asensin serveriasennuksen ja OpenBoxin... Täällä foorumilla hyviä tuunausvinkkejä OpenBoxiin.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=10145.0


juyli

  • Vieras
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #3 : 16.10.07 - klo:09.33 »
Kone on hp Omnibook XE3-GC, Celeron 846MHz ja muistia vaivaiset 128Mt.
Muistia on liian vähän standardiasennukseen.
Aouja kyllä löytyy: voit asentaa tekstitilaisen server-asennuksen tai seuraa ohjeita:
https://help.ubuntu.com/community/Installation ja erityisesti https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems
Asennus erityisesti vaatii muistia. 128Mt kyllä riittää kohtuulliseen käyttöön, keventämällä hieman ikkunamanageria (FluxBox/IceWM/Fvwm2 jne.) ja käyttämällä keveitä ohjelmavaihtoehtoja. Mallia
voi ottaa vaikkapa Puppy-Linux:in tai DamnSmallLinux:in ohjelmatarjonnasta.

manttila

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 58
    • Profiili
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #4 : 16.10.07 - klo:21.09 »
Kiitos neuvoista !

Päätin kokeilla alternate -asennusta.

En ole ihan varma pääsisinkö vähimmällä tekemällä kuitenkin Xubuntu alternate-asennuksen vai osoittautuuko xfce liian raskaaksi. Täytyy vielä vähän vielä tutkia noita linkkejä ja vaihtoehtoja. Ei minulla silti mitään suosikki-ikunamanageria ole, joten ihan hyvin voisin kokeilla vaikka FluxBoxiakin. Silloin pohjaksi kannattaa ilmeisesti ottaa oikea ubuntu alternate ? Ennenkaikkea etsin tapaa päästä minimikonffauksilla (=minimiongelmilla).



Jaune

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 481
    • Profiili
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #5 : 16.10.07 - klo:21.19 »
Jos aiot ottaa fluxboxin tai jonkun muun "boxin" kannattaa pohjaksi ottaa server asennus. Se ei asenna mitään työpöytää oletuksena.

anttimr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1625
    • Profiili
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #6 : 16.10.07 - klo:22.48 »
Itse asiasta ollaan hyvinkin yhtä mieltä, mutta...

Minusta on jotenkin harhaanjohtavaa / hoopoa, että server-asennukseksi nimitetään järjestelmää, joka asennetaan lähinnä työpöytäkäyttiksen vaihtoehtoiseksi asennusmenetelmäksi tarkoitetulta levyltä ja joka ei oletuksena sisällä ensimmäistäkään palvelinohjelmistoa. Vain siksi, että siinä ei ole GUI:a. Alternate-levyn boottivalikossakin sen X:ää jne. asentamattoman vaihtoehdon kohdalla lukee nykyään "Install a command-line system" eikä "Install a server" niinkuin kai ennen muinoin teki. Taitaa olla vanhat Ubuntu-parrat äänessä.

Vasta-alkajalle voi näistä sekaisista nimityksistä olla sellainen haitta, kuin itselleni kävi joskus, että alternate-levy menee sekaisin server-levyn kanssa, joka siis on aivan oma erillinen ISO:nsa.

Lainaus
Silloin pohjaksi kannattaa ilmeisesti ottaa oikea ubuntu alternate ? Ennenkaikkea etsin tapaa päästä minimikonffauksilla (=minimiongelmilla).
Olettaisin, että graafisen järjestelmän alla majaileva systeemi on bitilleen sama, asensi sitten xubuntu- tai ubuntu-alternatelta. Minimikonffaus = seuraat tässä ketjussa jo olleen linkin ohjeita:
https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems
Toki kannattaa ainakin pikaisesti tutustua myös tarjolla oleviin valmiisiin kevytdistroihin.
« Viimeksi muokattu: 16.10.07 - klo:22.55 kirjoittanut anttimr »
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: Asennusongelmia: hp Omnibook
« Vastaus #7 : 17.10.07 - klo:14.46 »
Fluxbuntu on yksi kevyt versio Ubusta: http://fluxbuntu.org/

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-