Kirjoittaja Aihe: Monta pikku ongelmaa debian läppärissä.  (Luettu 3095 kertaa)

tetrafuran

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 405
    • Profiili
Monta pikku ongelmaa debian läppärissä.
« : 27.10.07 - klo:15.08 »
Läppäriin säätöihin kaivataan neuvoja:
1) Touchpad hiiren herkkyyttä pitäisi säätää reippaasti ylös päin. Gnomen hiirisäätö ei vaikuta mihinkään.
2) Läppärin virransäästöominaisuudet eivät ole käytössä. Silloin kun siinä vielä oli windows läppärissä oli kaikenlaisia hienoja virransäästöominaisuuksia.
-kannen kun laittoi kiini, niin kone meni johonkin lepotilaan, kiintolevy pysähtyi jne.
-Virtanappia painamalla se teki saman.
Nykyisellään virtanapin painaminen jotaa koneen hallittuun alasajoon ja kannen sulkeminen laittaa näytön mustaksi.
3) Monet ohjelmat ovat aika tehosyöppöjä. Mistä niille löytyisi helppo korvaaja? Terminaalissa pyöriviin ohjelmiin suhtaudun edelleen hieman ennakkoluuloisesti, vaikka linuxissa niitä olenkin joutunut jo käyttämään vaikka kuinka paljon. Ne vain eivät aukene kovin helposti.
4) Kone voisi myös käynnistyä nopeammin... tai sitten ei. Joka tapauksessa haluaisin karsia epäoleennaista rompetta pois, mutta sitä en osaa linuxissa tehdä. Tiedä vaikka vahingossa poistaisi jotain tärkeää. Synapticin avulla ainakin pääsee lukemaan mitä asennettu paketti tekee, mutta ei kai pelkästään sen tekstin lukeminen ehkäise väärän paketin poistamista.

Debian ja fluxbox ovat minulle aika uusia juttuja, joten liki kaiken joutuu selittämään aika tarkasti, että tajuan mitä pitää tehdä.

Merkki ja malli: Fujitsu Siemens lifebook S-4510
CPU: 400MHz
RAM: 64 MB
HD: 6GB
OS: Debian etch + fluxbox
And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.

anttimr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1625
    • Profiili
Vs: Monta pikku ongelmaa debian läppärissä.
« Vastaus #1 : 27.10.07 - klo:18.52 »
Ahaa, hienoa että sait läppäriin eloon. Seuraavat neuvot tulevat Ubuntu-pohjalta, mutta luulisi niiden toimivan sukulaisdistrossakin.

1) Jos touchpad käyttää synaptics-ajuria, sitä voi konfiguroida komentorivillä synclient -ohjelmalla. xorg.confissa pitää olla Option-kohdassa SHMConfig "true", jotta synclientin komennot vaikuttavat

2) Virranhallinnan saa ainakin periaatteessa tekemään mitä vain, jos kernelin acpi-tuki on päällä ja acpi-eventit tunnistetaan. Katso esim. http://gentoo-wiki.com/TIP_ACPI_basic_configuration

3 ja 4) sysv-rc-conf ohjelmalla käy kätevästi (ainakin helpommin kuin manuaalisesti) bootissa käynnistyvien palveluiden poisto ja palautus, ilman kyseisten ohjemapakettien poistoa. Google kertoo aika hyvin mitä mikäkin palvelu tekee, sen lisäksi tarvitsee vain päätellä, voisiko kyseinen palvelu olla omassa järjestelmässä tarpeellinen. 

Bootin etenemistä voinee tutkia boottilogista /var/log/boot.log, mutta se ei ainakaan Ubuntussa ole oletuksena käytössä.

Ohjelmapakettien kuvauksia voi lukea myös komentorivillä apt-cache show paketin_nimi komennolla.

Minullakin on vastaava läppäri, AMD k-6 II 400 MHz, 64 Mb RAM, josta kehittelen pikku hiljaa Feisty-pohjaista kotipalvelinta. Olen ottanut projektin lähinnä harjoittelun kannalta, mutta näyttää  siltä, että järjestelmästä tulee jopa aivan toimiva kevyttä kuormitusta varten. Tällä hetkellä siinä pyörii seuraavat palvelinohjelmistot: nfs-kernel-server, mpd, pulseaudio, sshd, mysqld ja lighttpd. Torrent-yhteyksistä huolehtii tarpeen mukaan rtorrent (screenissä), myös torrentflux on kokeilussa.

X-palvelinta ei ole asennettuna ollenkaan. Siksi olen testaillut koneessa monia tekstipohjaisia ohjelmia. Ncmpc + mpd on mainio musiikkisoitin ja monet surffaustarpeet saa hoidettua elinksillä ja links2:lla, joka osaa näyttää myös kuvia. Hyviä ohjelmia löytyy mm. irkkaukseen, cd-levyjen rippaukseen, jne. puhumattakaan tekstien editoinnista ja järjestelmän hallinnasta ja tarkkailusta, jotka on perinteisestikin tehty komentorivltä,

lisäystä... Ai niin sähköpostit on mukava lukea alpinellä...
« Viimeksi muokattu: 28.10.07 - klo:01.20 kirjoittanut anttimr »
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Vs: Monta pikku ongelmaa debian läppärissä.
« Vastaus #2 : 27.10.07 - klo:22.17 »
4) http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntun_tuunaus
Ohje toimii mitä luultavimmin soveltaen myös Debianissa.
alias vililikku