Ylen Areenan audion latausosoite on hieman muuttunut, eikä Yle-dl-ohjelmaa enää tarvita tässä funkRadio-versiossa.
Ohessa siis uusi versio. Siinä soittolistaan voi nyt valita biisejä, jotka on ladattu (eli muutettu) x päivää sitten. Ja mukaan voi ottaa lyhyempiä kuin 10 minuutin kappaleita.
Jos alla olevat ohjeet ovat liian kursorisia, kannattaa selata edellisten versioiden ohjeita.
----
Bash-skripti 'funkRadion' asentaminen
Olen käyttänyt skriptiä ajan tasalla olevassa Ubuntu- ja Arch Linux -jakelussa puolen vuoden ajan. Tarvittavat kansiot tehdään bash-komennolla
$ mkdir ~/Radio ~/Radio/Arkisto ~/Radio/Puhe
Skripti funkRadio.sh sijoitetaan kansioon ~/Radio. Ennen käyttöä se on aktivoitava ohjelmaksi komennolla
chmod u+x ~/Radio/funkRadio.sh
Lokitiedosto tehdään komennolla
touch ~/Radio/Arkisto/radioloki.txt
Skripti tarvitsee toimiakseen joukon apuohjelmia. En tiedä ovatko ne saatavilla muissa kuin Ubuntu- ja Arch- jakelussa. Tarvittavat apuohjelmat ovat
vlc (sen mukana tuleva komentoriviversio cvlc)
wget
mpg123
ffmpeg
youtube-dl
curl
Siltä varalta, että skripti ei toimi, kannattaa huomata, että käytin aikaisemmassa versiossa ohjelmaa yle-dl, joka vaati Ubuntussa seuraavien apuohjelmien asennuksen:
sudo apt install rtmpdump wget ffmpeg python3-dev python3-setuptools python3-pip python3-pycryptodome python3-requests python3-lxml php-cli php-curl php-xml php-bcmath
Näiden asentamista kannattaa harkita, jos skripti ei toimi kunnolla. Asennettuani nuo apuohjelmat asensin Ubuntuun yle-dl:n komennolla
sudo pip3 install yle-dl
Ubuntussa kannattanee asentaa vielä ubuntu-restricted-extras.
Bash-skripti 'funkRadion' käyttö
Skripti käynnistetään komennolla
~/Radio/funkRadio.sh
Käyttäjän kotihakemiston kansioon Radio sijoitetaan myös musiikin soittolistat. Soittolistoina voidaan hyödyntää käyttäjän erikseen tekemiä ja Radio-kansioon siirtämiä m3u-tyyppisiä soittolistoja.
Käynnistyttyäään skripti pyytää valitsemaan tarjolla olevista soittolistoista jonkin. Käyttäjä voi myös tehdä uuden soittolistan seuraamalla skriptin ohjeita. Oletuksena on, että soittolistoja tehdään kansiossa
~/Musiikki
olevista mp3-tiedostoista (ks. suunnilleen skriptin rivi 100). Soittolistan voi tehdä esimerkiksi hakusanan perusteella (alikansion, esiintyjän tms. perusteella). Jos hakusanaksi asettaa "Musiikki", soittolistaan päätyvät kaikki ~/Musiikki-kansion mp3-tiedostot.
Kun käyttäjä on valinnut soittolistan tai tehnyt uuden, siirrytään ohjausvalikkoon. Siinä käyttäjä voi valita ensin ne uutislähteet, joista tuore uutiskatsaus haetaan. Suosittelen valitsemaan kohdan 1, jolloin skripti alkaa soittaa musiikkia ja lataa varsinaiset uutiskatsaukset. Ensimmäisen musiikkikappaleen päätyttyä käynnistyy ensimmäinen uutiskatsaus. Musiikin ja uutisten välillä voi vaihtaa komennolla CTRL+C ja ohjelma voidaan lopettaa kokonaan komennolla CTRL+Z.
Yksityiskohtaisempia ohjeita
Skriptin oletusvaihtoehtona on monessa kohtaa Enter, joten se kannattaa valita useimmissa kohdissa ensi alkuun, kun ohjelman käyttöä aloittelee.
Toimintansa alussa ohjelma tarkistaa, onko uutiskansioon ~/Radio/Puhe jäänyt aikaisemmista istunnoista kuuntelemattomia uutistiedostoja. Ne voi poistaa valitsemalla kehotuksen jälkeen komento Enter; jos valitsee muun merkin, mp3-tiedostot jäävät kansioon kuunneltavaksi.
Skriptin toimintaa ohjataan valitsemalla ohjausvalikosta toivottu vaihtoehdon numero. Valikoiden avulla
- ladataan uutis- ja ajankohtaiskatsauksia
- tehdään soittolistoja ja soitetaan niitä
- käynnistetään funkRadion kuuntelu, jolloin skripti esittää vuorotellen musiikkia ja uutisia
Ohjausvalikon ensimmäinen kohta käynnistää funkRadion helpoimmalla tavalla: ladataan varsinaiset uutislähetykset ja ohjelma alkaa soittaa musiikkia ja uutisia vuorotellen. Australian ABC:n uutiset ladataan vasta seuraavalta tasatunnilta alkaen.
Käyttäjä voi valita kuunneltavakseen kerrallaan joko olemassa olevan soittolistan tai tehdä uuden soittolistan. Soittolista tehdään yhden tai useamman hakusanan avulla musiikkikansiosta (oletuskansiona on ~/Musiikki, ks. skriptin rivi 128).
Oletuksena soittolistalle valitaan vain alle 10 minuuttia pitkät mp3-tiedostot. Soittolistan nimeen liitetään sen takia tunnus "Alle10min". Oletuksen voi muuttaa soittolistan määritysvaiheessa niin, että mukaan tulevat kaikenpituiset musiikkikappaleet.
Australian yleisradioyhtiön ABC:n uutiset ladataan nyt niin, että valikosta käynnistyy ajastin, joka käynnistää äänityksen seuraavan tasatunnin kohdalla (tarkemmin sanottuna 30 sekuntia ennen tasatuntia, sillä ABCNews ei ajoita uutisten alkua aina aivan täsmällisesti). On huomattava, että Australian iltatunteina ja viikonloppuisin kuuntelijoille tarjotaan ajoittain BBC:n, Deutsche Wellen tai NPR:n uutiskatsauksia.
Skriptin suoritus alkaa suunnilleen skriptin riviltä 302.
----
Tehty lisäys tarvittavien apuohjelmien luetteloon: curl, joka asennetaan Ubuntuun komennolla
sudo apt install curl