Kuten kaikkien meidän tiedossa hyvin on, Internetin jonkinlainen backbone, selkäranka, että tietoliikkenneyhteydet toimii, on 13 juuripalvelimessa, jotka on sijoitettuna ympäri maapalloa. Nehän on ne kaikkein alin taso, tai matalin taso, jonka kautta kulkee aivan kaikki palvelupyynnot, joita verkossa tapahtuu, sama mikä laite tai muu tahansa objekti on liitettynä verkkoon ja käyttää nykyaikaisia tietoliikenneyhteyksiä.
Eräs teknologiasta juuri mitään tietämäton maallikko, joka vastustaa kaikkia älylaitteita, eikä edes omista älytelevisiota, niin alkoi selittämään vakavasti asiaa, että !Sitten ollaan kusessa, kun jokin kaunis päivä kaikki menee pimeäksi, mikään ei toimi.", niin sen lisäksi, että yhteenvetona pienen johdannon pidin Internetin tuosta selkärangasta, ja totesin myos, että edellytyksenä, että kaikki lakkaisi toimimasta, niin olisi että syttyisi jokin hyvinkin koko maailman kattava suuri maailmansota tai ydinsota, jossa jokin taho pommittaisi maan tasalle samanaikaisesti kaikki nuo juuripalvelimet, mutta sittenkin käsittääkseni Internetin ja tietoliikenneyhteyksien uudelleenrakentaminen ei veisi kovinkaan pitkää aikaa välttämättä. Olenko tässä väärässä.
Muistaakseni vielä 1990-luvun lopussa noiden juuripalveimien määrä oli ainostaan oliko se 3 vai 4, joku voi korjata tuon määrän, jos muistan väärin, mutta muistan 1990-luvun lopulla ei varmaan ainut yrityskerta kaataa noita juuripalvelimia yhtäaikaisesti, mutta kenties ainakin omaan muistiini mittavin oli joskus 1990-luvun lopulla kun jokin ryhmittymä oli suunitellusti organisoinut laajamittaisen DDOS -hyokkäyksen, joka kohdistui noihin muutamaan juuripalvelimeen yhtäaikaisesti. Sekään onnistunut täysin, kun Internet ei kaatunut missään vaiheessa. Siitä oli sitten seurauksena tuo, että noita juuripalvelimien lukumäärää nostettiin. Ja tätä nykyä 2022 niitä on kaikkiaan 13 kappaletta.
Siinä nyt mitään ihmeellistä ole, että palvelupyyntojä kohdistaa niin voimakkaan määrän yhtäaikaisesti, että saa tuon palveluestohyokkäyksen käynnistettyä, mutta sitä vaaraa lienee enää sillä tavalla olemassa, kun on keinoja, joilla sitä vastaan voidaan suojautua, joskin on mahdollinen ylemmän tason palvelimille, mitä noiden juuripalvelimien osalta.
Mitä mieltä täällä palstalla koulutetut ja pitkään tietoliikennetekniikan parissa ja tietotekniikan parissa tätä alaa seuranneena olette mieltä, kestäisiko Internetin uudelleenrakennus kovinkaan kauaa, jos sattuisi jokin totaalinen globaali luonnonkatastrofi lähinnä kait jokin laajamittainen maailmansota tai ydinsota, mitä nyt ei varmaan elinaikanani tapahdu, eikä sitä kukaan toivokaan, vaikka maailmassa on paljonkin sotia ja Euroopankin turvallisuustilanne on kiristynyt.
En mene nyt syvemmälle noiden juuripalvelimien problematiikkaan, vaan yleinen kuva siitä nyt hahmotettuna, kun joku voi loytää ongelmallisena sen, että osa noista juuripalvelimista on yksityisen organisaation hallinnassa käsittääkseni, mutta en nyt nosta sitä ongelmana esiin.