Kirjoittaja Aihe: Kotiverkko ja kaksi reititintä, miten asetukset?  (Luettu 2669 kertaa)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Moi, olen pärjännyt tähän asti aina yhdellä reitittimellä (ollut yleensä myös 4G modeemi). Mutta nyt hommasin uuden ns. Wifi6 reitittimen ja haluaisin sen verkon jatkoksi :)

Eli jos haluan ns. "LAN-to-LAN" verkon, jossa on siis wifi ja myös eth-portit myös käytössä kummassakin laitteessa, niin miten laitteet oikeastaan pitäisi asettaa oikeaoppisesti? Haluan pystyä yhdistämään laitteiden läpi toisiinsa, esim. uudella WIFI6:lla vanhassa modeemireitittimessä olevaan NAS-laitteeseen käsiksi.

Kokeilin seuraavaa.
- Vanha modeemin DHCP päälle ja uudesta pois päältä ja kytkeä laitteet eth-porttien kautta toisiinsa. Ei tunnu onnistuvan millään, koska wifin takia tuntuu olevan täysi pakko käyttää DHCP:tä. En kytkenyt uuden wifi-keskittimen WLAN-porttiin, koska silloinhan laite luulee, että ollaan heti ns. ulkomaailmassa. Eli tämä ei onnistuntu, vaikka käsittääkseni olisi pitänyt onnistua?
- Kokeilin ylläolevalla kaapeloinnilla laittaa kumpaankin seuraavat IP-alueet. Vanhaan esim. 192.168.0.X ja uuteen vaikka 192.168.1.X. Tämä näytti ensin ratkaisulta ja pääsin uuden wifin kautta esim. nettiin käsiksi. Testailin hetken ja luulin jo kaiken toimivan, mutta testasin toki yhdistää vanhaan wifiin. Jossain vaiheessa huomasin, että yhteys katosi ja olin esim. uudessa wifi laitteessa kiinni ja silti IP-näyttikin vanhan aluetta ollen jokin tyyliin 192.168.0.X, vaikka toiseksi viimeinen oktetti olisi pitänyt tietysti olla 192.168.0.2.X. Ei mitään käsitystä, että miksi noin voi edes käydä? Toki DHCP:ltä jää se ns. lease time määrityksiin, mutta tuli todellisena yllätyksenä, että miten ne voi olla tavallaan väärästä laitteesta kun yhdistää eri Wifi-verkkoon/laitteeseen.  :o

Haluaisin kovin käyttää kumpaakin laitetta, mutta kohta joutunen luovuttaa ja käyttää tuota vanhempaa reititin modeemia, vain modeemina. Olen vain tottunut sen käyttöliittymään ja konffannut läjän laitteita kiinteälle IP:lle sen avulla. Eli kotini 3D-tulostimet, NAS:t yms. löytyy kiinteistä osoitteista sen hallinnalla tehtyihin ja ei vain huvittaisi alkaa laittaa niitä tuohon uuteen Wifiin. Puhumattakaan, että pitäisi konffata osa ns. "headless" laitteista tuohon uuteen Wifiin.

Osaako joku vääntää idiootille rautakangesta miten homman pitää toimia?

*Lisäys*
Tajusin tuossa hetki sitten vasta sen, että tuossa haluamassani IP-osoitemuodossa ei varmaan saisi myöskään aliverkonpeite olla määriteltynä muotoon 255.255.255.0, vaan se kait pitäisi olla 255.255.255.192 ja pitäisikö sitten viimeisen IP-osoite oktetin olla maksimissaan 62? Eli olisi tavallaan neljä verkkoa, joissa kaikissa voi olla 62 laitetta? En tiedä olenko käsittänyt tuon aliverkonpeite käsitteenkin jo ihan väärin...  ???

*muokkailtu muutama typo*
« Viimeksi muokattu: 05.10.21 - klo:22.47 kirjoittanut qwertyy »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Kotiverkko ja kaksi reititintä, miten asetukset?
« Vastaus #1 : 05.10.21 - klo:23.07 »
Yleensä onnistuu ihan vaan laittamalla DHCP-palvelin tukiasemasta pois päältä ja sitten kytkemällä kaikki johdot ainoastaan sen LAN-portteihin eli WAN-portti jää tyhjäksi. Lisäksi tukiasemalle on syytä laittaa lähiverkkoon kuuluva kiinteä IP-osoite tai jos mahdollista DHCP hakemaan lähiverkon osoite. Kumpikin käy, mutta tarkista ettei DHCP-palvelin jaa kyseistä osoitetta muille laitteille.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Kotiverkko ja kaksi reititintä, miten asetukset?
« Vastaus #2 : 05.10.21 - klo:23.13 »
Tässä katselen YT:sta monenlaista videota. Yritän tehdä asiasta varmaan itselle liian vaikeaa. Taisin tajuta, että miksi en ole varmaankaan voinut poistaa DHCP:tä tästä uudesta Wifi6 reitittimestä. Olen määritellyt sille kyllä seuraavan kiinteän IP:n, eli jos vanha modeemi on vaikka 192.168.0.1 ja uusi olisi 192.168.0.2 ja olen ihmetellet, että miksi hukkaan yhteyden, niin sehän varmasti johtuukin niin yksinkertaisesta asiasta, että en ole vanhassa modeemissa muistanut lisätä tuosta laitetta kiinteäksi reititykseksi. Eli eihän se voi riittää, että laitan uuden laitteen asetuksista laite IP:ksi 192.168.0.2, koska siinä ei enää edes ole sitä DHCP:tä päällä. Sehän pitää olla määriteltynä tietysti myös tuossa vanhassa laitteessa kun sen tarkoitus hoitaa osoitteet. Pitääpä vielä kokeilla konffata uusiksi kaikki ja laittaa alueeksi muutenkin helpompi 192.168.0.X kaikille laitteille ja uusi ilman DHCP:ta.

*edit*
Onpa jotenkin vaikea yrittää pukea sanoiksi. Olisi varmaan helpompi tehdä jonkinlainen verkkotopologiakuva :)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Kotiverkko ja kaksi reititintä, miten asetukset?
« Vastaus #3 : 05.10.21 - klo:23.49 »
Eli ratkaisu oli tosiaan hyvin yksinkertainen. Bokseista LAN-portit toisiinsa kuten aiemmin oli jo.

Vanhan laitteen hallintaosoite oli 192.168.0.1, määritelty sinne DHCP alueeksi esim. 192.168.0.30 - 192.168.0.254

Uuden modeemin asetuksista muutin sen laite IP-numeroksi 192.168.0.2. Otin vielä uuden laitteen MAC-osoitteen ylös sen asetuksista. Menin vanhan laitteen hallintaan ja sidoin tuon kyseisen IP:n vielä varmuuden vuoksi kyseisellä MAC-osoitteella tuohon ed.mainittuun 192.168.0.2 osoitteesen. Nyt pääsin jo siis vanhan laitteen Wifin kautta kirjautumaan tuohon uuden laitteen hallintaosoitteeseen 192.168.0.2 ja poistin DHCP:n kokonaan pois käytöstä. Samoin UPnP:n

Nyt kaikki vaikuttaa toimivan niin kuin haluan ja näen esim. verkkojaot laitteiden välillä niin kuin ne olisi samassa verkossa ja pääsen normaalisti kummankin laitteen hallintasivuille sama mistä verkosta. Tästä on hyvä jatkaa kustomointia. Huomasinpa että yritin aiemmin myös hiukan väärää käyttötilaa uudella laitteella. Siellä oli "Langaton reititin tila" käytössä. Kaikki toimi kyllä ihan ok, mutta ihmettelin, että miksi hallinnasta ei voi tehdä firmispäivitystä kun laite ei ole nettiyhteydessä. Tutkin hiukan tarkemmin ja ihan perus asetuksissa oli laitteen tilaksi laitettavissa myös "Tukiasema AP-tila", joka tietysti on tapauksessani se oikea vaihtoehto.
« Viimeksi muokattu: 06.10.21 - klo:00.13 kirjoittanut qwertyy »