Kirjoittaja Aihe: Raspberry ja Ubuntu  (Luettu 2346 kertaa)

kaulahuivi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 380
    • Profiili
Raspberry ja Ubuntu
« : 01.02.21 - klo:17.32 »
Kaveri vinkkasi Raspberry-tietokoneesta alle 100 euron ja kehui laitetta vallankumoukselliseksi tietokoneeksi ja suositteli hankkimaan. Tähän pitäisi kuulemma saada jopa Ubuntu pyörimään? Miksi maksaa 1000 euroa PC:stä, jos 100 euron Raspberry hoitaa homman? Raspberry on joko luottokortin kokoinen tai näppäimistöön upotettu. Vadelma maistuu paremmalta kuin Omena!
« Viimeksi muokattu: 01.02.21 - klo:19.59 kirjoittanut kaulahuivi »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Raspberry ja Ubuntu
« Vastaus #1 : 01.02.21 - klo:18.04 »
Kaverisi puhuu ihan asiaa. Raspberryt ovat hienoja laitteita, mutta ei niitä voi aivan työasemaan tai läppäriin verrata.

Uusimmat mallit, nelonen 8 GB:llä, alkaa kyllä jo lähestyä yleiskäyttöisen tietokoneen suorituskykyä ja sen ympärille on jo rakennettu läppäri. Se ei kuitenkaan ole sitten enää alle 100 euron laite.

Raspberry sinänsä maksaa 20-60 euroa. Virtalähde, kotelo ja SD-kortti nostavat hintaa, mutta ei kuitenkaan 100 euroon asti. Tässä kannattaa huomata se, että Raspberryyn tarvitaan virtalähde - mikä hyvänsä USB-latauslaite ei ole kelvollinen. Vaadittava tyyppi riippuu mallista, mutta jo 3B:hen tarvitaan kunnollinen, varustettuna asianmukaisella USB-johdolla jossa virta liikkuu. Helpoimmalla pääsee alkuun koko paketilla, joka on sitten tuossa hintaluokassa mitä kaverisi sanoi. Luonnollisesti tarvitaan erikseen näppäimistö, hiiri ja näyttö, mutta nehän ovat hieman eri asia kuin keskusyksikkö sinänsä - siis jos ajetaan esim. Ubuntua ... muuten ei, lue eteenpäin.

Raspberry on perinteisesti mainio yhden asian tietokone - siinä mielessä vaikkapa läppäri ei ole edes yhtä hyvä, eikä tarpeellinen. Minulla on niitä soittajina 3 kappaletta tuotannossa. Yhdessä on OSMC distro, joka on hyvä multimedialle - videot ja kuvat. Volumio on taasen mainio musiikin toistoon. Nämä ovat paljon parempia vaihtoehtoja kuin vanha läppäri, joka minulla oli aiemmin hyllyssä. Näitä distroja ohjataan asianmukaisella APPilla, johon käy Android-laite ja tietokonekin, jos se on auki jossakin lähellä (samassa verkossa). Siis näppäimistöä, hiirtä ja näyttöä ei tarvita missään vaiheessa - asennukset tapahtuvat verkossa olevan tietokoneen avulla.

Raspberryyn on saatavana suuri määrä lisälaitteita ja distroja - nuo olivat vain niitä mitä minä käytän. Ubuntu varmaan toimii asiallisesti nelosessa, 4 GB tai 8 GB versioissa. Raspberry ei ole mikään mopo tietyissä tehtävissä - ainakin nelonen pyörittää 4K videota kahdella ruudulla, mitä harva läppäri edes tekee - ehkäpä Raspberryn omalla distrolla, en ole kokeillut. Suosittelen tutustumista minäkin.
« Viimeksi muokattu: 01.02.21 - klo:18.08 kirjoittanut Ganymedes »

Leko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 336
    • Profiili
    • taistop.kapsi.fi
Vs: Raspberry ja Ubuntu
« Vastaus #2 : 02.02.21 - klo:16.42 »
On sille raspille meillä tosikäyttökin löytynyt. Matkasaarnaajaksi ryhtyessään emäntä pakkaa semmoisen videotykin kanssa laukkuun. Se on siellä kevyt vaikka läppäriin verrattuna. 

ilkant

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1380
  • Kubuntu
    • Profiili
Vs: Raspberry ja Ubuntu
« Vastaus #3 : 03.02.21 - klo:12.47 »
Käyettynä Raspberry 4:n hintaisia koneita saa aika tehokkaita. En usko Raspberryn pärjäävän niille. Mutta Raspberry 2B on raksutellut palvelimena minulla jo useita vuosia.  :)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Raspberry ja Ubuntu
« Vastaus #4 : 06.02.21 - klo:12.18 »
Jotenkin kiinnostaisi tutkia tuota Raspberry läppäri konseptia ... ainakin sitten kun osat tulevat yleisesti saataville.

Vanhat läppärit eivät ole vertailukohtia - niitä on kierrätetty ihan tarpeeksi eikä niiden käyttöikä ole yleensä pitkä. Niiden fiksaaminen on myös suhteessa hyvin kallista - SSD-levy, akku, virtalähde ... maksavat mansikoita osti mistä hyvänsä, siihen hintaan saisi jo Raspberryn.

Siitä tulikin mieleen, että tupla-Raspberry, kahdella koneella ja kahdella käyttiksellä samoissa läppärikuorissa, olisi aika cool - viritys :) . Näyttö ja näppis olisivat jaettuja. Virtalähde, joka antaa virtaa kahdelle Raspberrylle, ei ole ongelma - en ole varma, että pystyisikö kohtuuhintaisella usb-akkupankilla ajamaan myös. Tässä päästäisiin tupla-prosessorikoneissa ihan "nextille levelille" :)  Teknisesti en näe tässä mitään ongelmaa eikä hinta nouse paljoakaan, mutta onhan tuollaisen värkkäämisessä läppäriksi mekaniikkahaasteita.
« Viimeksi muokattu: 06.02.21 - klo:12.20 kirjoittanut Ganymedes »