Tuo sääntöjen kiristys on vähän hankala case, kun viime hallituksessa oli kokoomuslainen porvari oikeusministerinä, jonka mielipide oli tiedustelulainsäädäntöön huono, että sitä piti kiirehtiä. Itse olen punavihreä vasemmistolainen, ja tajunut tietoliikennetekniikan 1990-luvun loppupuoliskolla ylä-aste -ikäisenä heti tekniikka edellä ja lähestymistapana tapa, jolla pimeät tyypit käsittää sen.
Juttelin tiedustelulainsäädännön ollessa uutisoinnissa valta-mediassa, Turun videodivarin pitäjän kanssa, niin hän kysyi minulta, että eikö periaatteessa poliisit voi uuden tiedustelulainsäädännön varjolla periaatteessa lukea kenen tahansa sähköposteja, ja sanoin, että niinhän se on, että kyllä voivat, ja se heikentää tavallisen kansalaisen perusoikeuksia ja tietosuojaa, siksi en pidä uudesta porvarien ajamasta tiedustelulainsäädännösstä ilman, että sitä lakia valmisteltaisiin kunnolla.
Kaupoissa en ole törmännyt juuri henkilöllisyyden varmentamiseen pankkitunnuksien kautta muuten, kuin ostin osamaksulla television, ja olen ostin uuden kitaravahvistimen ja looper-pedaalin F-musiikista Klarna-osamaksulla, silloinhan sotu, jolla luonnollinen henkilö voidaan yksilöidä, tarvitaan, kun kauppa tai laskutusyhtiö tarkistaa asiakkaan luottokelpoisuuden, että ei ole luottohäiriömerkintää.
Millaisissa tilanteissa olet törmännyt verkkokaupoissa henkilöllisyyden varmentamiseen? Ai niin, CDOn.com vaatii henkilöturvatunnuksen syöttämisen järjestelmään mielestäni, vaikka ei laskuun tai osamaksulla tilaisikaan, ja se on turhaa paitsi voivat sillä kontrolloida, että alaikäiset ei tilaa mitään K-18-tuotteita, esim. penskat ei osta Leisure Suit Larryn uusinta seikkailua tai jotain väkivaltaa sisältävää First-Person -Shooter -peliä.
Toisaalta CDON.com juridinen toimipaikka on Ruotsissa, ja en tiedä minkälainen lainsäädäntö Ruotsissa on, että jos harjoittaa kaupankäyntiä pohjoismaat markkina-alueena, että onko sen takia tuo sotun syöttäminen järjestelmään tarpeellista.