Kiitoksia vastauksesta.
Tosiaan datasivua on tullut luettua, ja laskin myös itse, että maksimissaan kuluttaa 409mA huonoimmassa tapauksessa. Onnekseni piiri L293D kestää 600mA:n virran, joten ei pitäisi huonossakaan tapauksessa hirvittävästi kuumentua. Myös moottorin sisäinen vastus/impedanssi on luokkaa 20 Ohmia, kun mittasin mittarilla. Käsittääkseni se taitaa muuttua, kun moottori lähtee pyörimään. Moottori on suunniteltu toimimaan 3:lla 1,5 V:n AA-paristolla eli 4,5 V:lla.
Moottoreita itselläni on neljä, ja vain yksi niistä toimii, niin kuin haluaisin.
Minulla ei ole kokemusta Lego-moottorien ohjauksesta, mutta on pari asiaa jotka tarkastaisin. Epäilen, että toinen moottori käyttää huomattavasti enemmän virtaa kuin toinen, tai aiheuttaa häiriöitä. Käsitin, että vain toinen moottori ei toimi kunnolla, vaikka paikkaa vaihtaisi.
Toisin sanoen kolme moottoria kuluttaa kuin yksi haluamallani toimiva moottori. Saan kyllä molemmat moottorit päälle, mutta ne eivät sammu, vaikka käskyttää arduinolla niitä. Tai sammuu, mutta sekunteja sen jälkeen kun olisi jo pitänyt sammua. Tu7ntuu aivan kuin maa olisi ilmassa, ja sammuisi itsestään kun maa tippuu oikeaan tilaan.
Mittaisin pariston jännitteen kun molemmat moottorit pysähtyvät yhteiskäytössä. Oletko kokeilut kuumenevatko mikropiirit silloin.
Itse asiassa onglemana on, ettei moottorit pysähdy heti, kun laittaa En:n ja sisääntulon alas. Toi pariston jännitteen mittaaminen kuormassa on varmaan hyvä idea. En uskalla laittaa tietokoneen USB2-porttiin moottorien kanssa yhdessä, koska 9V:sta tulee virrat myös Arduinoon.
Mittaisin myös erikseen molempien moottorien ottaman virran. Kannattaa aloittaa varmuuden vuoksi suurimalta alueelta niin ei turhaan polta mittarin sulaketta. Koska siellä on vastus ei virta voi kuitenkaan kohta yli 409 mA per moottori (9/22=0,409), vaikka moottori olisi oikosulussa.
Mittasin virran, ennen kuin tein kyseiset kytkennä, ja sen perusteella valitsin 22 Ohmin vastukset.
Jos jännite ei putoa paljon ja virta on mikropiirin sallimissa rajoissa, saattaa olla kysymys moottorin aiheuttamasta häiriöistä. Häiriöitä voi poistaa diodeilla tai konkilla. Kannattaa hakea esimerkkejä mikropiirin nimellä netistä.
Piirissä on sisäiset Diodit häiriöitä poistamassa, mutta pidän todennäköisenä että häiriöitä aiheuttaa moottorit, ja siinä saattaisi auttaa konkat, mutta mihin niitä kannattaisi laittaa.
Piti laittaa piirilevy jo pakettiin, kun lahjan saaja on testannut, niin pitää pyytää takaisin säätöjen etsimistä varten.