Kirjoittaja Aihe: Asennus onnistui, mutta myöhemmät päivitykset ongelmissa.  (Luettu 9002 kertaa)

phkurikka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Hei, asensin kesällä Ubuntu 14n XP Professionalin tilalle onnistuneesti. Päivityksetkin sujuivat aluksi,mutta sitten jossain alkoi tökkiä. Syyksi ilmoitettiin aina boot-levytilan koko (=tilaa käytettävissä 0 b). Lopulta tänään ei mikään enää onnistunut. Kuitenkin Lenovo T-61ssäni on tarjolla vielä noin 100 GB vapaata levytilaa.

Ubuntu-ilmoitus:"Päivitys tarvitsee yhteensä 77,6 M vapaata tilaa levyllä "/boot". Vapauta vähintään 77,6 M lisää levytilaa levyllä "/boot". Tyhjennä roskakori, ja poista väliaikaiset aiempien asennuksien paketit käyttämällä komentoa "sudo apt-get clean".

Yritin toimia tuon ohjeen mukaan, mutta ilman tulosta. Missä vika? Mitä fileitä uskaltaa poistaa boot-kansiosta? Sen sisällä ollut lost+found-kansio on luoksepääsemätön (koko ei luettavissa).

arsi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 75
    • Profiili
Kuinka osioitu?Millä osiolla tuo 100Gt sijaitsee?

phkurikka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Kuinka osioitu?Millä osiolla tuo 100Gt sijaitsee?
Asensin Ubuntun netistä saamallani tiedostolla suoraan XPn tilalle. Osioinnista en tiedä muuta kuin että /boot/ näyttää olevan 240 MB ja se on ilmeisesti täynnä. En ole varsinaisesti bittinikkari, jonka vuoksi en tiedä, miten poistaa turhia palikoita ko. tiedostosta vapauttaakseni tilaa uusille päivityksille. Tuo käskyohje "sudo apt-get clean" Ubuntu-viestissä ei johtanut mihinkään. Mitä käskyyn pitää lisätä? $ käskyn edessä ei vaikutusta.

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3032
    • Profiili
Jos netti toimii, niin seuraavien käskyjen vastausten tiedoilla voinee tutkia, mitä osioita on levylläsi.

Päätteessä:
Koodia: [Valitse]
df -h
sudo fdisk -l

Jos itse olisin tumpelo, niin asentaisin Ubuntun uusiksi. Tosin, kun kyseessä on vanha XP, jossa ei todennäköisesti tehoilla juhlita, niin ennemminkin asentaisin Lubuntun tai Xubuntun. Ubuntu käyttää enemmän tehoja, kuin 10 vuotta vanhoista koneista löytyy. Käytännössä Ubuntu on lähes yhtä raskas kuin Vista.

arieep

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 254
    • Profiili
Ilmeisesti siellä on erillinen boot-osio, sinne on kertynyt vanhoja kerneleitä päivityksissä. Eikös noita ylimääräisiä saane pois komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get autoremoveTuota boot-osiota ei varmaan pysty jälkikäteen suurentamaan, mutta jos automaatti on sen tehnyt niin lienee riittävän suuri.
Lisätään vielä edellisen jälkee ajettava komento:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub
« Viimeksi muokattu: 28.09.14 - klo:00.47 kirjoittanut arieep »

jarmala

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 790
    • Profiili
Asensin Ubuntun netistä saamallani tiedostolla suoraan XPn tilalle. Osioinnista en tiedä muuta kuin että /boot/ näyttää olevan 240 MB ja se on ilmeisesti täynnä.

240 MB /boot vaikuttaa vähän pieneltä. Niin kuin kokemuksesta nyt huomaat... Minulla on 2 GB /boot, 25 GB root ja /home sijaitsee vajaat seitsemän vuotta sitten mdadm:llä luomallani 1,5 TB raid5 -pakalla.

Eli /boot -osiosi on vaan liian pieni. Olisiko mitään, jos vaikka asentaisit uudelleen ja osioisit siinä suuremman /boot-osion? Giga tai pari riittää hyvin...

T. Ari
Ubuntu 18.04 LTS, Gnome Flashback Metacity, Xeon E3-1245 V2, 8 GB
Ubuntu 22.04 LTS, KDE Plasma, Celeron N5105, 8 GB

phkurikka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Ilmeisesti siellä on erillinen boot-osio, sinne on kertynyt vanhoja kerneleitä päivityksissä. Eikös noita ylimääräisiä saane pois komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get autoremoveTuota boot-osiota ei varmaan pysty jälkikäteen suurentamaan, mutta jos automaatti on sen tehnyt niin lienee riittävän suuri.
Lisätään vielä edellisen jälkee ajettava komento:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub

Boot-osio oli todellakin täyttynyt vanhoista kerneleistä. Onnistuin poisto-operaatiossa pienen harjoittelun jälkeen, joten jatkossa homma on sitten hanskassa. Kiitoksia neuvoista!

naturespirit

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
-Mitä päätteellä sudo apt-get clean komentoon on lisättävä,  jotta tietokone voidaan puhdistaa esim.täyttyneistä vanhoista kerneleistä?
-Mitä myös boot osiota puhdistettaessa (suoraan kansiossahan sitä ei voi tehdä) on sudo apt-get clean komentoon liitettävä, että komento poistaisi myös sieltä muita tarpeettomia tiedostoja?
Jk. Ensikertaa Ubuntua asennettaessa pitäisi osata varta tarpeeksi tilaa boot osiolle, koska myöhemmin päivitykset eivät enää mahdu tk:lle tai joutuu käyttämään päätteen komentoja niiden asentamiseksi.  Ja jos ei ole tehnyt tarpeeksi isoa boot osiota järjestelmään, ei myöskään voi suoraan asentaa päivityksenä uudempaa Ubuntu versiota tk:lle jne. Miksi tästä boot osion tilantarpeesta järjestelmässä ei ole paljon mainittu etukäteen Ubuntun asennussivulla tai -ohjeissa?
 

ariv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 128
    • Profiili
Eikös sudo apt-get autoremove komento hoida nuo kaksi ensimmäistä kohtaa. Tuota komentoa olen itse käyttänyt aina silloin tällöin.
« Viimeksi muokattu: 22.10.17 - klo:07.55 kirjoittanut ariv »

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2644
    • Profiili
Itsellä sudo apt-get autoremove poisti kerneleitä ja jätti 2 jäljelle. Joskus tuo ei toiminut jos
oli nvidian näytönohjaimen ajuri asennettu. Nyt /boot on 119M. Erillinen /boot tuo hieman
tietoturvaa lisää jos sitä ei liitetä juureen. Raid ym. systeemeissä tarpeen. Jos yksi levy,
niin /boot osio ei tarpeen. Osionti tyyliin root, home ja swap toimii hyvin.

Jos levytila loppuu Linux muuttuu hyvin hitaaks. Jopa kaatuu. Turhat kernelit ja
ladatut päivitykset kannattaa poistaa.

naturespirit

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
    • Profiili
1. Itsellä sudo apt-get autoremove ja Ubuntun oma osittainen päivitys ilmoittaa nyt, että asennus kohtasi liian monta sisäistä virhettä päivityksessä ja ilmeisesti palauttaa vanhat asennukset+asetukset, eikä enää vapauta lainkaan tilaa boot osiossa. Onko suoraan boot osion tyhjentämiseksi muuta komentoa? Jossain vaiheessa näin jonkun --fix-missing komentopyynnön, mutta miten sitä käytetään ja mikä on sen oikea kirjoitusmuoto päätteellä?  Yritin jo aiemmin ennen suurempien ongelmien ilmaannuttua käyttää pelkästään sudo apt-get clean komentoa, mutta omassa Ubuntussa pääte ei jostain syystä siinä ota vastaan järjestelmän salasanaa eli ei aloita ko.komennon mukaista toimintoa toisin kuin esim.sudo apt-get dist-upgrade ja sudo apt-get autoremove (jota myös pyytävät salasanan) komennoissa, paitsi että nekään eivät enää nyt tunnu auttavan 10kk Ubuntun käyttökuukauden jälkeen. Ennen sudo apt-get autoremovea olin käyttänyt sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade ja sudo apt-get dist-upgrade komentoja. Entä mikä on päätteellä lopuksi ajettavan sudo update-grub komennon tehtävä? Missä näistä sudo apt-get komennoista on yhteenveto, mahd.lisäkomennot ja käyttöohjeet? Eli missä järjestyksessä tai kanssa eri komentoja voi käyttää?
2. Muutama huomio Ubuntusta: a.) Ensikertaa Ubuntua asennettaessa pitäisi osata varta tarpeeksi tilaa boot osiolle, koska myöhemmin päivitykset eivät enää mahdu tk:lle tai joutuu mm.käyttämään näitä päätteen komentoja niiden asentamiseksi. Vaikka esim. omassa vanhassa läppärissä on keskusmuistia 4GB ja 160GB massamuistikin vähäisessä käytössä, joten ainakin muistitilaa pitäisi olla riittämiin. Mutta tästä boot ja päivityksien tilantarpeesta pitäisi kertoa jo uuden Ubuntun asennusohjeissa ja kuinka isompi boot osio tehdään järjestelmään.  b.) Ubuntu on helpompi asentaa ja saada toimivaksi pöytäkoneella toisin kuin vanhemmalla kannettavalla tk:lla? Ainakin itsellä vähän käytössä olleeseen HP Probook 4515s läppärissä heti Ubuntun asennuksen jälkeen esim.näyttö oli himmeä, eikä sen kirkkautta voinut säätää helposti ja mm. numeronäppäimistön num.lock ei toiminut aluksi lainkaan jne. c.) Siitäkään ei paljon mainittu missään, että 32-bit Ubuntussa ei voi ottaa käyttöön Google Chrome selainta ja ainakin itsellä Mozilla Firefox alkoi hidastella, kaatuilla sekä temppuilla monin tavoin jo n.5-6 käyttökuukauden jälkeen. Onko mitään keinoa muuttaa alunperin 32-bit Vistalla (nyt 32-bit Ubuntu) varustettu läppäri 64-bit Ubuntuksi, jotta voisi käyttää tarvittaessa myös Google Chrome selainta? d.) Ubuntu toimii paremmin kiinteällä verkkoyhteydellä kuin kannettavalla yhteydellä, koska ainakin omasta mielestäni Ubuntun oma yhteysohjelma nettitikulle ei ole yhtä tehokas kuin Windows laitteissa ja puhelinoperaattorien omat ohjelmat? e.) Jos ei ole tehnyt tarpeeksi isoa boot osiota järjestelmään, ei voi suoraan asentaa myöskään suorana päivityksenä uudempaa Ubuntu versiota tk:lle. Kaikkien näiden em.ongelmien vuoksi melkein ainoa keino niiden korjaamiseksi on asentaa Ubuntun uusin versio kokonaan uudelleen omalle tk:lle.  Kannattaako tällöin vanhan Ubuntun tilalle uusinta Ubuntun versiota asennettaessa huomioida mitään ennen asennusta ja itse asennusvaiheessa?
   

 
« Viimeksi muokattu: 26.10.17 - klo:12.12 kirjoittanut naturespirit »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Boot-osiota voi siivota vähän helpommin tämän ketjun toisen viestin ohjeilla, edellyttäen, että pakettienhallinta toimii edelleen: boot täynnä?

1. Itsellä sudo apt-get autoremove ja Ubuntun oma osittainen päivitys ilmoittaa nyt, että asennus kohtasi liian monta sisäistä virhettä päivityksessä ja ilmeisesti palauttaa vanhat asennukset+asetukset, eikä enää vapauta lainkaan tilaa boot osiossa. Onko suoraan boot osion tyhjentämiseksi muuta komentoa? Jossain vaiheessa näin jonkun --fix-missing komentopyynnön, mutta miten sitä käytetään ja mikä on sen oikea kirjoitusmuoto päätteellä?  Yritin jo aiemmin ennen suurempien ongelmien ilmaannuttua käyttää pelkästään sudo apt-get clean komentoa, mutta omassa Ubuntussa pääte ei jostain syystä siinä ota vatsaan järjestelmän salasanaa eli ei aloita ko.komennon mukaista toimintoa toisin kuin esim.sudo apt-get dist-upgrade ja sudo apt-get autoremove (jota myös pyytävät salasanan) komennoissa, paitsi että nekään eivät enää nyt tunnu auttavan 10kk Ubuntun käyttökuukauden jälkeen. Ennen sudo apt-get autoremovea olin käyttänyt sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade ja sudo apt-get dist-upgrade komentoja. Entä mikä on päätteellä lopuksi ajettavan sudo update-grub komennon tehtävä? Missä näistä sudo apt-get komennoista on yhteenveto ja käyttöohjeet?

Tämä on oikeastaan ainoa asia, joka mitenkään liittyy tähän aiheeseen, mutta vastaan nyt kuitenkin noihin muihinkin. Suosittelen kuitenkin tekemään oman aiheen, jos haluat selvittää jonkin ongelman.

sudo apt-get autoremove siivoaa kaikki vanhentuneet riippuvuudet pois eli sellaiset paketit, jotka eivät ole enää minkään käyttäjän (tai asennusohjelman) asentaman paketin vaatimia, vaikka ovat siitä syystä joskus aiemmin asentuneet. Se poistaa myös vanhat ytimen (Linuxin, kernelin) versiot. Tuosta sudo apt-get clean -komennon ongelmasta kannattaa aloittaa oma aihe ja laittaa siihen ihan selvä listaus (kopioida teksti päätteestä viestiin), jotta nähdään mikä siinä mättää. Tuota --fix-missing voi käyttää apt-get-ohjelman install-komennon kanssa näin:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install --fix-missingjolloin korjataan väärät riippuvuudet. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi silloin kun on yrittänyt asentaa pakettienhallinnan ulkopuolelta jotain käyttäen dpkg-ohjelmaa ja riippuvuuksia ei ollut vielä asennettu. Silloin tuon ajaminen asentaa riippuvuudet ja konfiguroi myös sen ulkopuolelta asennetun paketin. Jos käyttää graafisia työkaluja, niin tuota ei sen kummemmin tarvita, koska ne asentavat riippuvuudet ihan automaattisesti. Toinen tilanne missä sitä voisi tarvita on, jos päivitys on jostain syystä jäänyt kesken (yleensä sähkökatko) eikä kaikkia paketteja asennettu ja pakettienhallinta on sekaisin. Tuo --fix-broken on lyhyesti -f eli sudo apt-get install -f tekee saman.

update-grub päivittää käynnistyslataajan valikon vastaamaan asetustiedostoja.

Ohjeita näille löytyy toki monesta paikkaa. Jos englanti kelpaa, niin man-sivu tai Ubuntun wikissä oleva selitys näyttäisivät olevan ainakin ihan hyviä:
apt-get(8) - Linux man page (sama tieto löytyy myös komennolla man apt-get)
AptGet/Howto - Community Help Wiki
Suomenkielisessä Ubuntu tutuksi -wikikirjassa on listattuna noita komentoja, mutta niitä ei juurikaan selitetä. Tuo wikikirja on vähän vanhentunut monilta osiltaan, mutta komentorivityökalut eivät yleensä vanhene yhtä nopeasti (vaihtelee, onhan meillä nykyään systemctl ja ip komennot service ja ifconfig komentojen sijaan): Ubuntu tutuksi/Komentorivi – Wikikirjasto: Ohjelmapakettienhallintaa komentoriviltä.

2. Muutama huomio Ubuntusta: a.) Ensikertaa Ubuntua asennettaessa pitäisi osata varta tarpeeksi tilaa boot osiolle, koska myöhemmin päivitykset eivät enää mahdu tk:lle tai joutuu mm.käyttämään näitä päätteen komentoja niiden asentamiseksi. Vaikka esim. omassa vanhassa läppärissä on keskusmuistia 4GB ja 160GB massamuistikin vähäisessä käytössä, joten ainakin muistitilaa pitäisi olla riittämiin. Mutta tästä boot ja päivityksien tilantarpeesta pitäisi kertoa jo uuden Ubuntun asennusohjeissa ja kuinka isompi boot osio tehdään järjestelmään.

Normaalisti osioinnissa ei tehdä boot-osiota. Se tehdään vain, jos sitä jostain syystä tarvitaan eli käytännössä jos käyttäjä haluaa käyttää koko levyn salausta (oliko joku muukin syy, kuka muistaa?). Tuo boot-osion täyttyminen on tosiaan Ubuntun huonoja puolia ja sekin tapahtuu vain silloin, jos jokin estää vanhojen ytimien versioiden poistamisen. Yksi tällainen syy on Nvidian ajuri. Käsittääkseni kehittäjät yrittävät korjata (tai korjasivat jo?) tuon johonkin Ubuntun versioon eli siitä ei pitäisi tarvita kantaa enää huolta tulevissa versioissa.

b.) Ubuntu on helpompi asentaa ja saada toimivaksi pöytäkoneella toisin kuin vanhemmalla kannettavalla tk:lla? Ainakin itsellä vähän käytössä olleeseen HP Probook 4515s läppärissä heti Ubuntun asennuksen jälkeen esim.näyttö oli himmeä, eikä sen kirkkautta voinut säätää helposti jne.

Läppäreissä on vähän erikoisempia laitteita ja niille kaikille on vaikea tehdä ajureita. Yhdelle laitteelle se vielä onnistuu, mutta kun otetaan huomioon kaikki mahdolliset kokoonpanot ja variaatiot, niin se ei olekaan enää niin helppoa. Monesti valmistajia ei kiinnosta testata Linux-jakelujen toimivuutta laitteistoillaan tai välttämättä edes tehdä Linux-ajureita, joten useat laitteet ovat yhteisön tuen varassa. Tämä paljolti on pienen markkinaosuuden syytä. Pöytäkoneissa tällaisia laitteiston erikoisuuksia on vähemmän ja siksi ne toimivat useammin hyvin. On kuitenkin olemassa paljon kannettavia, joissa Ubuntu ja muut Linux-jakelut toimivat hyvin.

c.) Siitäkään ei paljon mainittu missään, että 32-bit Ubuntussa ei voi ottaa käyttöön Google Chrome selainta ja ainakin itsellä Mozilla Firefox alkoi hidastella, kaatuilla sekä temppuilla monin tavoin jo n.5-6 käyttökuukauden jälkeen. Onko mitään keinoa muuttaa alunperin 32-bit Vistalla (nyt 32-bit Ubuntu) varustettu läppäri 64-bit Ubuntuksi, jotta voisi käyttää tarvittaessa myös Google Chrome selainta?

Chrome ei ole osa Ubuntua eikä Ubuntu tarjoa sille tukea, joten ei ole yllättävää ettei sitä mainita asennusohjeissa tai muussa ohjemateriaalissa sen kummemmin. Tuo ettei 32-bittisessä Ubuntussa voi käyttää Chrome-selainta on Googlen päätös olla julkaisematta 32-bittistä versiota Chromesta Linux-jakeluille (Google kehittää Chromea ja paketoi sen Ubuntulle). 32-bittisessä Ubuntussa voi edelleen käyttää Chromium-selainta, joka on Ubuntun (Canonicalin tai Ubuntun yhteisön) paketoima versio Chrome-selaimen koodista ilman suljetun koodin osia.

32-bittisestä asennuksesta 64-bittiseen pääsee vain asentamalla uudelleen. On suositeltavaa asentaa aina 64-bittinen versio, jos laitteisto sitä tukee. Tulevista Ubuntun versioista ei enää julkaista 32-bittistä asennuslevyä, mutta rinnakkaisjakelut (kuten Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu) saavat tehdä omat päätöksensä sen suhteen.

d.) Ubuntu toimii paremmin kiinteällä verkkoyhteydellä kuin kannettavalla yhteydellä, koska ainakin omasta mielestäni Ubuntun oma yhteysohjelma nettitikulle ei ole yhtä tehokas kuin Windows laitteissa ja puhelinoperaattorien omat ohjelmat?

Millä tavalla se ei ole yhtä tehokas? Onko yhteys hitaampi, yhdistääkö se hitaammin vai onko se vain käyttöliittymältään tehottomampi (hitaampi käyttää) tai ehkä jotain muuta tehottomuutta? Tämäkin on asia, josta voi tehdä erillisen aiheen ja sitä kannattaa mitata, jottei se jää vain subjektiivisen arvion varaan. On tietenkin mahdollista, että valmistajan oma ohjelma tekee jotain paremmin ja siten käyttää tikkua hieman eri tavalla, mikä voi johtua esimerkiksi siitä, että Ubuntun sovellus on pyritty tekemään yhteensopivaksi mahdollisimman monien laitteiden kanssa, mutta tämä kaikki on vain spekulaatiota. Mahdoton sanoa näillä tiedoilla, mistä tuo käytöksen ero voisi johtua.

e.) Jos ei ole tehnyt tarpeeksi isoa boot osiota järjestelmään, ei voi suoraan asentaa myöskään suorana päivityksenä uudempaa Ubuntu versiota tk:lle. Kaikkien näiden em.ongelmien vuoksi melkein ainoa keino niiden korjaamiseksi on asentaa Ubuntun uusin versio kokonaan uudelleen omalle tk:lle.  Kannattaako vanhan Ubuntun päälle uutta Ubuntua asennettaessa huomioida mitään?

Kyllähän sitä boot-osiota voi siivota, jos se ei ole hyvin pieni. Silloin sinne pitäisi mahtua ainakin se muutama versio ytimestä. Tietenkin jos siihen hommaan ei halua ryhtyä, niin voi asentaa uudestaan ja samalla korjata sen boot-osion ongelman. Helpoin tapa on olla tekemättä boot-osiota, jos sitä ei jostain syystä erityisesti tarvitse. Uudelleenasennuksessa ei tarvitse tehdä mitään erikoista. Jos käytät automaattista osiointia eikä koneelle tarvitse jäädä mitään vanhaa, niin käytä koko levyn osiointia. Jos osioit itse, niin poista vanhat osiot ensin. Kaikista säilytettävistä tiedoista ja tiedostoista pitää tehdä varmuuskopio ennen asennusta!
« Viimeksi muokattu: 26.10.17 - klo:12.01 kirjoittanut Tomin »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2644
    • Profiili
Muistaakseni sudo apt-get autoremove Nvidian-ajurin tapauksessa on korjattu. Erillinen /boot ei tosiaan tarpeen. Toki jos käyttää koko levyn salausta, lvm, raid ym erikoisuuksia niin käyttäjä jo sen verran perehtynyt että tietää mitä tekee.

Jos boot osiosta ongelmia sen voi poistaa melko helposti asennusmedialla. Muokkaa /etc/fstab tiedostoa ja siirtää tiedostot /boot kansioon. Sitä ennen pitää boot-osio liittää vaikka /mnt/sdaboot ja ja juuri /mnt/sdajuuri.  /etc/fstab tiedostossa  /boot  muutetaan muotoon /boot/efi tai poistetaan. Riippuu hieman onko efi käytössä tai erillisellä osiolla.
Joissain systeemeissä /boot osiota ei liitetä juureen lainkaan. Sitä tarvitaan vain käynnistyksessä. Gentoossa siivoan /boot kansion "käsin" koska paketinhallinta ei tee sitä. Poistaa vaan kernelin ja sitä vastaavat kirjastot. En ole pitänyt tuota ongelmana. Kernelin lähdekoodi vie paljon enemmän tilaa.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2782
    • Profiili
Muistaakseni sudo apt-get autoremove Nvidian-ajurin tapauksessa on korjattu.
Se on korjattu Xenial-julkaisussa, eikä siinäkään heti alusta vaan vasta jonkun tietyn päivityksen jälkeen (en tiedä minkä 16.04.x:n kohdalla).

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Muistaakseni sudo apt-get autoremove Nvidian-ajurin tapauksessa on korjattu. Erillinen /boot ei tosiaan tarpeen. Toki jos käyttää koko levyn salausta, lvm, raid ym erikoisuuksia niin käyttäjä jo sen verran perehtynyt että tietää mitä tekee.

Paitsi, että asennusohjelma tekee salauksen automaattisesti, kun laittaa täpän oikeaan ruutuun eli siihen ei tarvita pahemmin omaa osaamista.

/etc/fstab tiedostossa  /boot  muutetaan muotoon /boot/efi tai poistetaan. Riippuu hieman onko efi käytössä tai erillisellä osiolla.

Ainakin minun järjestelmissäni /boot-hakemisto tai -osio ja EFI-järjestelmäosio (se mikä on polussa /boot/efi) ovat kyllä erilliset. EFI-järjestelmäosion pitää olla FAT-tiedostojärjestelmässä ja sitä en kyllä /boot-hakemistolle käyttäisi.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2644
    • Profiili
Lainaus
Ainakin minun järjestelmissäni /boot-hakemisto tai -osio ja EFI-järjestelmäosio (se mikä on polussa /boot/efi) ovat kyllä erilliset. EFI-järjestelmäosion pitää olla FAT-tiedostojärjestelmässä ja sitä en kyllä /boot-hakemistolle käyttäisi.
Itselläni on /boot juuressa ja  /boot/efi erillinen osio. Jos käytetään mbr osiotalulua efi-osio on tarpeeton. Näin /boot on ex4 ja efi on se FAT.
Itsellä df -h näyttää

/dev/sdb1            511M   29M  483M   6% /boot/efi

Ei tuossa ole mitään ongelmaa. Liitospisteet voi valita vapaasti ja ne voivat sisältää eri tiedostojärjestelmiä. Osa systeemistä voi olla myös ram-levyllä.  Se, että efi-osio on liitettynä juureen ei kyllä ole perusteita.  Samoin /boot. Ne pitää olla liitettynä vain päivityksen yhteydessä.