Nykyisten SSD-levyjen kanssa ei tarvitse varoa ext3:n ja ext4:n journalointia.
Olen kuvitellut, että SSD-levyissä ei ole liikkuvia osia. Miten journalointi voi olla vaarallista (silloin vuosia sitten)?
Journalointi aiheuttaa jonkin verran ylimääräistä kirjoituskuormaa, ja flash-muistin kirjoituskesto on rajallinen. Vaarallista se ei ole koskaan ollut, mutta lyhensi levyn käyttöikää hieman. Journaloinnin vuoksi ext4 kirjoittaa levylle n. 10 - 20 % enemmän verrattuna ext2:een. Liitosparametri noatime tai relatime auttaa joitakin prosentteja. ext3 on todennäköisesti hieman huonompi kuin ext4. Lähde:
https://thunk.org/tytso/blog/2009/03/01/ssds-journaling-and-noatimerelatime/Ensimmäisillä SSD-levyillä ongelmaa pahensi
write amplification, eli muutos tiedostojärjestelmän 4 kb:n blokkiin aiheuttaa sen, että flash-muistin sisäisesti pitää kirjoittaa uudelleen suurempi määrä dataa. Nykyiset SSD-ohjaimet kiertävät ongelmaa fiksummilla algoritmeilla, ja WA:n vaikutus on häviävän pieni.
TLC levyt kuten Samsungin EVO-sarja kestävät kirjoitusta vähemmän kuin MLC- tai SLC-levyt, mutta tavallisessa käytössä TLC on täysin riittävä.
Kestävyystestissä 250 gigan Samsung 840 on kestänyt 900 teratavua kirjoitusta, mikä vastaa määrällisesti sitä, että levylle kirjoitettaisiin päivittäin se 250 gigaa tiedostoja kymmenen vuoden ajan. Tosin 300 teran kohdalla oli jotain väliaikaista häiriötä. MLC-levy Samsung 840 Pro kesti samassa testissä 2400 teraa.
Oman kokemukseni perusteella SSD:n kanssa eniten ongelmia tulee virransyötöstä. Jos virta katkeaa hallitsemattomasti ja äkillisesti kesken käytön, levy saattaa mennä pahastikin sekaisin tai lakata kokonaan toimimasta. Tämä on isompi ongelma pöytäkoneissa kuin läppäreissä, joissa on akku varalla verkkovirran katketessa. Asiaa on tutkittu laajemminkin:
https://www.extremetech.com/computing/169124-the-mysteriously-disappearing-drive-are-power-outages-killing-your-ssds