Kirjoittaja Aihe: Oma www-palvelin  (Luettu 2543 kertaa)

Kaikkone

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Oma www-palvelin
« : 10.01.17 - klo:14.15 »
Morjesta,

Eli pientä pohjustusta:
-Tarkoitus kokeilla tehdä yritykselle oma www-palvelin johon wordpressillä tekisin kotisivut.
-Koneelle asennettu LAMP-serveri.
-Domainhotelli.fi kautta rekisteröity domain ja hankittu dns-nimipalvelin (yhden tähden webhotelli).

Nyt suuri huolen aihe on, miten saan www-palvelimen julkiseksi että pääsen tuonne käsiksi muokkamaan wordpressiä muualtakin kuin kotikoneelta. Sen verran olen itse saanut aikaseksi että sain ne "localhostina" täysin toimiviksi mutta nyt kun pitäisi julkiseksi saada niin ongelmia ilmeni. Esimerkiksi apachen virtual host, mistään en oikein selkokielellä tälläiselle melko aloittelijalle löytäny että mitä sinne laitetaan. Nameserverit on tiedossa, A-tietueella ilmeisesti saisi domainin ohjautumaan omaan julkiseen ip osoitteeseen, mutta miten? Mitä laitan virtual hostiin ja mitä apache2.conf tiedostoon tarvitsee laittaa. Jotain haisua asioista on mutta olisin erittäin kiitollinen jos joku fiksumpi olisi valmis auttamaan. Jotain oleellista varmaan jäi mainitsematta mutta kysymällä lisää. Kiitoksia paljon jo etukäteen! :)

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3028
    • Profiili
Vs: Oma www-palvelin
« Vastaus #1 : 10.01.17 - klo:14.45 »
Taidat tarvita dyndns:n tapaisen palvelun käyttöösi, jotta saat palvelimeen ohjattua web-osoitteen. Olettaen, ettet omista kiinteää IP-osoitetta.

Ennen sitä täytyy sinun saada palvelimesi näkyviin IP-osoitteen perusteella.

Serverin Ip-osoitteen saa näkyviin esim. http://whatismyipaddress.com/ palvelun avulla, kun menet kyseiselle sivulle serverin selaimella.

Kun saat sivusi näkyviin pöytäkoneen lisäksi jollakin toisella liittymällä Esim. kännykällä IP-osoitteen avulla, niin olet jo voiton puolella.

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Vs: Oma www-palvelin
« Vastaus #2 : 10.01.17 - klo:15.24 »
Et (varmaankaan) tarvi mitään erityistä sinne virtuahost määrityksiin. Ne on lähinnä sitä varten, jos palvelimella on useita osoitteita/nimiä ja se pitää saada näyttämään niille eri sivut.

Esim. Jos oot varannut "kaikkone.fi" domainin, riittää kun laitat sinne dns-palvelimeen sille julkisen ip-osoitteesi (ja voi olla hyvä ajatus lisätä se alidomainille "www.kaikkone.fi" myös).

Esim. 2. Jos sitten haluat lisäksi kahdet erilaiset webbisivut, vaikka "koti.kaikkone.fi" ja "hommat.kaikkone.fi", sinun on lisättävä niille apacheen omat virtualhost määritykset että palvelin osaa näyttää oikean sivun riippuen mitä osoitetta pyydetään. (ja tietysti nuo alidomainit pitää lisätä myös sinne dsn-palvelimeen)

Nimi-/osoitejuttujen lisäksi joudut säätämään myös reititintä ja sen palomuuria siten http-portin (80) liikenne ohjautuu palvelimellesi eli reitittimen (julkisesta) ip-osoitteesta palvelimen (sisäverkon) ip-osoitteeseen.
« Viimeksi muokattu: 10.01.17 - klo:15.30 kirjoittanut retu »

Kaikkone

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Vs: Oma www-palvelin
« Vastaus #3 : 10.01.17 - klo:15.49 »
Noni nyt alkaa kuulostaan melko hankalalta. Eli virtualhostiin ei tarvitse kajota luultavasti, okei. Noh miten tuo julkisen ip osoitteen ohjaus sisäiseen? Reitittimen asetuksistako kö? Eli käytännössä luon www-palvelimen joka toimii sisäisellä ip-osoitteella, jonka jälkeen reitittimestä laitan julkisen ip-osoitteen ohjautumaan sisäiseen? Ja kun tämän olen tehnyt laitan domainin ohjautumaan julkiseen ip-osoitteeseen joka edelleen ohjaa sen oikeaan paikkaan? Olenko oikeilla jäljillä vai putosinko jo tässä kohtaa kärryiltä? Kiitokset että olitte heti valmiina auttamaan.

retu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 949
    • Profiili
Vs: Oma www-palvelin
« Vastaus #4 : 10.01.17 - klo:17.03 »
Reitittimessä on varmaankin joku "port forwarding" tms. Sieltä se pitäisi löytyä. Tarkempia neuvoja varten tarvii tietää reitittimen merkki/malli.

Jos sulla on sisäverkossa dhcp, kannattaa lukita sen palvelimen ip-osoite mac-osoitteen perusteella (ettei sisäverkon osoite vaihdu, jos sammutat serverin hetkeksi). Lukitus löytynee "dhcp" asetuksista. Toinen vastaava ongelma voi tulla sen julkisen osoitteen kanssa. Jos et ole tilannut nettioperaattorilta kiinteää osoitetta, sekin voi ajoittain vaihtua, jolloin joudut säätämään dns-palvelinta.

Ps. Jos et oo ihan innosta pinkeenä opettelemaan näitä juttuja, saattaisi olla fiksumpaa ottaa web-palvelin vuokrapalveluna. Pääset aika paljon vähemmällä eikä se välttämättä maksa ihan kauheita.