Kirjoittaja Aihe: Chromebook ja Ubuntu ?  (Luettu 7620 kertaa)

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Chromebook ja Ubuntu ?
« : 15.05.15 - klo:15.39 »
Chromebookia koskevaa ketjua en keskustelualueelta löytänyt, joten ajattelin laittaa avauksen tähän "Ubuntu mobiililaitteissa"-osioon.

Tuli tuollainen Chromebook hankittua, lähinnä korvaamaan paperista sanomalehteä uutisten lukemisessa. Hyvinhän tämä on siinä hommassa toiminutkin, mutta ruokahalu kasvaa syödessä, ja tekisi ehkä mieli tehdä laitteella muutakin, kuin mihin Chrome-OS venyy.

Maailmalta löytyy jo juttuja siitä, miten ihmiset ovat asentaneet dual-boot:ina tai Chrome-OS:n "rinnalle" Ubuntu-versioita. Mutta kiinnostavimmat jutut omani kaltaisesta koneesta ovat kuitenkin saksan- tai espanjankielisiä, ja Google Translator:ista huolimatta ainakin kyselen täältä, olisiko joku Suomenmaassa kokeillut Ubuntun asentamista Chromebook:iin. Kokemuksia?

Chromebook:in toteutus on kai erilainen kuin pc:n, eikä kaikissa niistä ole vastaavaa BIOS:iakaan?

Yksi artikkeli aiheeseen liittyen:

http://www.cnet.com/how-to/how-to-run-both-chrome-os-and-ubuntu-on-a-chromebook/
« Viimeksi muokattu: 15.05.15 - klo:15.45 kirjoittanut HifiTollo »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16424
    • Profiili
Vs: Chromebook ja Ubuntu ?
« Vastaus #1 : 15.05.15 - klo:16.18 »
Kyllä foorumin haulla löytyy aika paljonkin Chromebook- ja Chrome OS- keskustelua. Esimerkiksi:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48713
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=45319
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48289
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48789

Tuossa CNET-artikkelissakin esitelty Crouton lienee helpoin ratkaisu Linux-jakelun käyttöön (chroot-ympäristössä Chrome OS:n sisällä).
« Viimeksi muokattu: 15.05.15 - klo:16.27 kirjoittanut nm »

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Vs: Chromebook ja Ubuntu ?
« Vastaus #2 : 27.10.15 - klo:10.37 »
Nyt olen asentanut Ubuntun Chromebookin käyttäen juuri tuota Crouton-menetelmää, ja kerännyt kokemuksia jonkin aikaa. täytyy sanoa, että olen hyvin tyytyväinen.

Alle kilon painoinen kymppituumainen kone, minkä akku kestää päivän, on helppo kantaa mukana ja käyttää missä tahansa. Kone on "aina päällä", se hibernoi, kun kannen sulkee, ja on heti valmis, kun kannen avaa. Kumpikin käyttis: Chrome OS ja Ubuntu 14.04 LTS ovat koko ajan päällä ja käytettävissä, vaihto käy Ctrl-Alt-Shift--> näppäyksellä.

Koneessa on kuitenkin täysi näppäimistö, mikä voittaa tablettien kosketusnäyttötökkimisen tai hikoilun kännykän miniruudun kanssa. Täysi Ubuntu, mihin voi asentaa mitä ikinä haluaa, on hyvä ottaa käyttöön aina kun Chrome OS:n rajat tulevat vastaan.

Käytän oikeastaan tätä konetta nykyään eniten, juuri koska se on niin helppo kuljettaa mukana ja käyttää missä tahansa. Isompi läppäri, missä minulla on dual boot Ubuntu 15.04 ja Windows 10, on jäänyt kakkoseksi. Puhumattakaan puhtaasta Windows 10-koneesta.

JussiS

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 689
    • Profiili
Vs: Chromebook ja Ubuntu ?
« Vastaus #3 : 22.02.16 - klo:21.16 »
Hei,

mulla on tämä viritys ollut jo pari vuotta. Unityn sijasta xfce, joka on ketterämpi ja muutenkin pidän enemmän.

Äänen kanssa on välillä ollut vakeuksia. Kun chromebook päivittää itsensä, niin sen jälkeen joutuu joskus vähän uudelleen säätämään. Nykyään käytän tosin vaan tätä linuxin puolta - chromebook on jäänyt vähemmälle.

Joskus, kun akun varaus laskee pieneksi tai kone on ollut päiväkausia kansi alhaalla, niin käynnistys alkaa alusta, eli kone lähtee liikkeelle developer modista. Siinä on pieni riski aina, ettei vahingossa paina enteriä liian aikaisin, sillä väärässä kohtaa tehtynä pyyhkiytyy koko kovalevy tyhjäksi. No - tisaalta tämä opettaa tekemään varmuuskopioita ja käyttämään tiputuslaatikkoa.

Noista huolimatta tykkään kovasti. Varsinkin kun sain videotykinkin toimimaan, kun älysin liittää koneen tykkiin hmdi:n kautta. ;-)
JusSi
Ubuntu 22.04.1 LTS (XPS 13, DELL), Ubuntu Mate 22.04.1 LTS, Linux Mint 20.3.