Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia Bitwig Studiosta  (Luettu 4622 kertaa)

Heikki Ketoharju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
  • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
    • Profiili
    • heikki.ketoharju.info
Kokemuksia Bitwig Studiosta
« : 25.07.14 - klo:18.21 »
Hei!

Muiden keskustelujen perusteella foorumilta löytyy muitakin Bitwig Studiota testailleita, ja myös muita, joilla on ollut omat haasteensa softaan tutustuessa. Laitetaanpa tästä nyt siis Ubuntu Suomen "virallinen" kokemustenvaihto-topic.

Jos joku ei tiedä, mistä on kysymys, niin Linuxille tehdystä musiikinteko-ohjelmasta, joka on samantyylinen kuin Ableton Live. http://bitwig.com/

Itse hankin Bitwigin kiireideni vuoksi vasta tällä viikolla, mutta nyt jo olen kerennyt pari demoa tekemään testailumielessä. Ensimmäinen mielikuva softasta on vakaa ja toimiva. Midityöskentelyä ei liene tämän paremmin Linux-maailmassa tähän mennessä toteutettu, ja myös audion nauhoittaminen on mutkatonta. Ohjelma tarjoaa mainiot muokkausmahdollisuudet: materiaalia on helppo luupata, kopioida ja muunnella, ja efektiketju on helppokäyttöinen sekä monipuolinen.

Hienoa Bitwigissä on tietenkin sen sopivuus livekäyttöön: softaan voi ladata tai soittaa sisään looppeja, ja sitten niitä vaihtelemalla luoda kokonaisia biisejä livenä. Toinen plussa on ohjelman monipuoliset reititysmahdollisuudet: nopean testauksen perusteella lähes kaikkea voi moduloida ja automatisoida. Tällälailla saa luotua nopeasti hienoja efektejä ja elävyyttä soundeihin.

Olen itse testaillut BW:tä 64-bittisen KXStudio-järjestelmän päällä, ja suurimmaksi pulmaksi on noussut Jack-kytkentöjen tekeminen. Ohjelma kyllä pyörii vakaasti Jackin päällä, mutta siihen tuntuu olevan hankalaa kytkeä sisään äänilähteitä muualta kuin äänikortista. Tässä siis nopeat huomiot, miten homman pitäisi toimia:

Bitwigiin pitää erikseen luoda sisäänmenoja. Asetuksista homma onnistuu kohdasta Options -> Preferences -> Audio. Audio Interface on Jack, eikä sitä ole tarvetta muuttaa. Sen alta löytyy "Audio Inputs" -kohta, jonne voi luoda mono- ja stereo -inputteja. Minä loin neljä stereoraitaa, jotka nimesin mielikuvituksellisesti "Jack 1-2", "Jack 3-4" jne.

Nyt Bitwig Studio näyttää ristikytkennässä kahdeksan sisäänmenoa. Niistä ensimmäiset kaksi on sisäänmeno 1-2 ja niin edespäin. Softassa pitää vain valita raidan inputiksi vastaava numeropari, ja sisään nauhoittaminen onnistuu.

Midin toimimaan saaminen olikin vähän kinkkisempää. Tein seuraavasti:

Latasin Bitwigin sivuilta Alsa Virtual Midi -kontrolleriskriptin: http://www.bitwig.com/en/community/control_scripts/alsa/virtualmidi/virtualmidi_1.html
Bitwigissä täytyy erikseen määritellä, mitä midikontrolleria ohjelma käyttää. Tämä skripti luo virtuaalisen midikontrollerin, jonka kautta voi käyttää mitä tahansa Alsan luomaa midiporttia. Skripti asennetaan kotikansiosta löytyvään polkuun Bitwig Studio/Controller Scripts (huomaa välilyönnit) nimellä virmidi.control.js.

Skriptin asentamisen jälkeen ohjelma pitää käynnistää uudelleen, ja mennä asetuksiin: Options -> Preferences -> Controllers. Siellä painetaan "Add Controller Manually" -painiketta ja valitaan Alsa->Virtual midi.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan lisäksi on luotava joukko virtuaalisia Alsa-portteja, joihin Bitwig voi kytkeytyä. Tämä tehdään komennolla
Koodia: [Valitse]
modprobe snd_virmidiNyt ristikytkentään ilmestyy joukko virtuaalisia midiportteja, joita voi suoraan käyttää.

Bitwigiin ulkoinen instrumentti kytketään laittamalla raidalle plugin nimeltä "Hardware Instrument". Tästä pluginista valitaan midiportti, josta midi lähetetään ulos, sekä audioliitännät, joista ääni palaa takaisin. Luodut virtuaaliset midiportit eivät näy tässä listassa omilla nimillään, vaan pelkästään tyhjinä riveinä. Tyhjistä riveistä valitaan siis ensimmäinen, jolloin midi liikkuu ensimmäisestä ristikytkennässä näkyvästä virtuaalisesta midiportista.

Ehkä joku muu on kehitellyt fiksumman tavan tehdä tämä sama asia? KXStudion kehittäjä FalkTX on ainakin ehtinyt kirjoittamaan JackAss-nimisen VST-pluginin, joka luo ohjelmasta suoraan Jack-midiportteja. Sen saa täältä: https://github.com/falkTX/JackAss/tree/master/release
« Viimeksi muokattu: 25.07.14 - klo:18.25 kirjoittanut Heikki Ketoharju »
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org

Marko Hietala

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Vs: Kokemuksia Bitwig Studiosta
« Vastaus #1 : 09.02.17 - klo:16.09 »
Hep!

Satutko vielä olemaan paikalla, näin kolmen vuoden jälkeen?

Ostin Bitwigin hieman ennen kuin ohjelman kakkos osa julkistettiin eli en saa sitä automaattisesti ilmaiseksi. Abletonista Bitwigiin siirtyminen on kylläkin kylliksi totuttelua vaativa prosessi eli en ihan heti kaipaa uutta materiaalia. Ohjelma vaikuttaa tässä vaiheessa erittäin hyvältä! Olisi mielenkiintoista kuulla lisää suomalaisista Bitwigin käyttäjistä.

Vielä en ole mitään kokeiluja ihmeellisempää tuottanut mutta tässä pikkuhiljaa alkaa syntyä napakampi ote ohjelmaan niin toivottavasti saan jotain julkaistuakin. Vielä uupuu se Abletonista tuttu flow-tila missä ei tarvitse niinkään miettiä mistä mikäkin tapahtuu.

Heikki Ketoharju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
  • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
    • Profiili
    • heikki.ketoharju.info
Vs: Kokemuksia Bitwig Studiosta
« Vastaus #2 : 25.02.17 - klo:22.31 »
Moi!

Tokihan vieläkin foorumeilla pyörin, vaikkakin harvakseltaan, kuten muutaman viikon vastauslagistakin huomaa.

En ole kovin paljon ennättänyt BW:llä tehdä, kun musiikinteon sijaan on muut asiat täyttäneet elämän, mutta softa on toiminut käytössä erinomaisesti. Olen pääasiassa sekvensoinut, mutta myös nauhoitellut joskus vokaaleja sisään. Mainio ohjelma. Tässä postauksessa kerrottu menetelmä on se, jonka avulla ohjailen Yoshimia Biwtigin midisignaalilla, ja ohjaan äänet takaisin softaan miksattavaksi. Yoshimista tulee suurin osa synasoundeista, vaikka softan omatkin syntikat ovat toki ihan kelpo pelejä.

Odotan edelleen innolla, tuleeko Bitwigiin jossain vaiheessa tuki sessionhallinnalle. Jack Transport -tuki on jo, ja sekin toimii mallikkaasti. Bitwig on esimerkki ohjelmasta, joka soittaa hyvin yhteen Linux-järjestelmienkin kanssa.
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org