Ostin joskus muinoin, varmaan 10v sitten, vielä ollessani Windows-käyttäjä, muutamankin USB tv-tikun, kun noita markettien halpalaareissa ajelehti.
Sittemmin tikut jäivät sivuun ja unhoonkin, kun tuntui että HDD/DVD-tallentavat digiboxit (mulla Sony ja Panasonic) korvasivat sen, mihin tikkua oli tarvinnut. Keräilin satoja leffoja tv:stä tallentamalla.
No nykyiset tallentavat digiboxit ja tv:t eivät salli tallenteen kopiointia toiselle laitteelle tai DVD:lle, ne on vain katsottava samalla laitteella kunnes se laite sanoo poks. Hirveän kivaa ja käytännöllistä.
Linux-uskoon tultuani ja siellä pääasiassa nykyään pyöriessäni (toki autan tuttuja Win-ongelmissaan), tuli mieleen, josko noilla tikuilla olisi käyttöä, ja toimivatko Linuxissa. Niistä tehdyn leffatallenteen kun voisi taas kopioida ja siirtää vaikka DVD:lle jos tahtoo omaan kokoelmaansa. Se ei kai ole tekijänoikeus/kuolemanrikos?
Ohjeet, mitä aiheeseen Linux DVB-T löytyy netistä, ovat yhtä lukuisat, kuin hajanaiset ja sekavat, ja karkottavat arasti asiaa lähestyvän satunnaistutkijan. Kuka viitsisi vanhan, kympin maksaneen tikun takia opiskella kymmeniä nettisivuja. Ohjeet koskevat myös tiesmitä Ubuntu versioita ja tilanne on aika lailla muuttunut jostakin 7.04:sta tähän 15.04:seen. Kernelistä, ja asennuksen mukana tulevista paketeista löytyy paljon sellaista, mitä muinoin piti kopioida, kääntää ja kaulita ja kääntää ja ihmetellä.
Tikkuni oli Artec T-14
Asensin koneelle VLC:n millä minusta on hyvä katsella medioita.
Tikun kytkin johdolla TV-keskusantennirasiaan, enkä käyttänyt tikkujen mukana tulleita pikkuantenneja, koska ajattelin tarvitsevani vahvaa signaalia, kun teen kanavalistatiedoston. (Tämän käytännön opin jo muinoin Win maailmassa.)
Sitten tein kanavalistan W-scan:illa:
Esimerkki: Jos on Suomessa ja hakee suomalaisia antenniverkon kanavia, annetaan W_Scanille front-end parametriksi t, kuten terrestrial, siis -ft, maakoodi FI, ja
w_scan -ft -c FI -L >vlcchans.xspfKatsella voi sitten komennolla:
vlc vlcchans.xspf ohjeita:
http://linuxtv.org/wiki/index.php/VLC_media_player )
Antaa sitten koneen puksuttaa pitkään ja hartaasti, niin se löytää kaikki kanavat, ellei jollakin kanavalla ole skannauksen aikana lähetystä, se luonnollisesti jää pois listalta.
Jos kone ja Ubuntu ylipäätään tunnistaa tikun ja tikku on kunnossa, ongelmat yleensä selviävät kirjautumalla ulos, tai käynnistämällä koneen uudestaan.
Kun kanavalista on kasattu, voi alkaa katsella, eikä enää tarvitse välttämättä antennijontoa, vaan se 12cm pikkuantenni riittää DVB-T-tikun päässä.
YLE:n tekstitykset täytyy muistaa laittaa päälle VLC:n asetuksista (Olikohan se OD).