Levyt-ohjelman mukaan Linuxin käytössä olevalla kiintolevyllä on osioita seuraavasti:
Tiedostokärjestelmä Osio 1 137Gb Ext3 - Ei liitetty Osion tyyppi Linux
Laajennettu osio Osio 2 Osion tyyppi W95 Ext d (LBA) jonka sisällä on seuraavat osiot:
- Tiedostojärjestelmä Osio 5 275 GB Ext4 - Ei liitetty Osion tyyppi Linux
- Tiedostojärjestelmä Osio 6 83GB Ext4 - Liitoskohta Tiedostojärjestelmän juuri Osion tyyppi Linux
- Vapaa tila 4,3 GB
GParted-ohjelma näyttää Osio kohdassa /dev/sda2 ja /dev/sda6 avaimen kuvaa. Mitä se merkitsee?
Avainkuvake tarkoittaa, että osio on käytössä. Laajennettu osio 2 on käytössä siksi, että sen sisällä oleva osio 6 on liitettynä.
/dev/sda6 kohdalla Liitospiste sarakkeessa on merkki / (juuri).
Kaikkien muiden kiintolevyjen osiot näkyvät työpöydän reunapaneelissa (onko se Nautilus?) paitsi linux kiintolevyn sda osio 6 eli /dev/sda6.
Osio 6 on käynnissä olevan Ubuntu-asennuksesi juuriosio. Se on liitetty tiedostojärjestelmän juureen (/), eikä näy Nautiluksessa muualla. Sinulla on samalla levyllä myös kaksi muuta Linux-osiota, jotka eivät tuolla hetkellä olleet liitettyinä mihinkään sijaintiin.
Miten Ubuntussa voi muuttaa levyjen osioita kun niissä on omistajana root eikä minulla ole tiedossa miten Ubuntuun voi kirjautua rootina?
Tarkoitatko osiorakenteen muokkaamista vai osioilla olevien tiedostojärjestelmien normaalia käyttöä (tiedostojen siirtelyä ja poistamista)?
Osiorakennetta voi muokata GPartedilla tai Levyt-ohjelmalla, jotka jo saitkin käyntiin. GParted kysyy salasanan jo ennen kuin ohjelma suostuu käynnistymään ja ohjelmalle annetaan siten pääkäyttäjän oikeudet. Levyt-ohjelma kysyy salasanan tarvittaessa, jos teet muutoksia, jotka vaativat pääkäyttäjän oikeuksia. Molemmilla ohjelmilla voi siis esimerkiksi poistaa osioita, muuttaa niiden kokoa tai luoda uusia osioita tiedostojärjestelmineen. GParted on ehkä hieman luotettavampi työkalu tähän tarkoitukseen.
Tiedostojen käsittelyn osalta taas voit joutua opiskelemaan sudon käyttöä, joskin tiedostoselaimella liitetyn Windows-osion tiedostojen pitäisi olla muokattavissa myös suoraan tiedostoselaimen kautta. Tarvittaessa voit käynnistää Nautiluksen pääkäyttäjän oikeuksin komentamalla päätteessä:
sudo -i nautilus