Kannattaa pitää mielessä, että jos edes epäilee kiintolevyn mekaanista vauriota, niin eheytystä ei oikein saisi kyllä mennä tekemään, koska se kuormittaa asemaa suhteellisen paljon. Ts. jos asema on ihan viime metreillä menossa, niin huonolla tuurilla asema voi jopa tuhoutua lopullisesti tuossa vaiheessa.
Eli jos edes epäilee mekaanista vikaa ja asemalla on kriittistä tietoa, niin on ihan ehdotonta.
1. Varmuuskopioi tiedostot välittömästi toiselle medialle. (Tai lähettää aseman esim. Ibas:lle tms. jos aivan äärimmäisen kriittistä tietoa)
2. _Jos_ varmuuskopiointi onnistuu ok, niin sen jälkeen jo mainittu aseman s.m.a.r.t tietojen tarkistus, josta hyvin monesti näkee jo ensisilmäyksellä jos kiintolevy on yrittänyt korjata itseään siirtämällä tietoja lohkoista toisiin. Tai onko esim. kiintolevyn lämpötila noussut erikoisen korkeaksi kotelon/laitteen muuhun lämpötilaan verrattuna.
3. Kiintolevyn täydellinen pintatarkistus. Onnistuu Linuxin omilla levytyökaluilla, joskus jopa koneen biosiin sisällytetty mahdollisuus.
JaniAlander mainitsi myös mielestäni erittäin oleellisen seikan, eli tiedostojärjestelmät tarkistetaan _aina_ nativilla järjestelmällä. En missään nimessä suosittele tarkistuksia, varsinkaan korjaavia, suoritettavaksi "ristiin" käyttöjärjestelmillä. Tuossa on juurikin se syy miksi Linux laittaa blokkaa tuon aseman automaattisesti kirjoitussuojattuun tilaan.
Itse tekisin myös tuon pintatarkistuksen Windowsilla (koska siis MS osiointi käytössä). Eli komentokehoitteessa esim. chkdsk c: /F /R
Tuo suorittaa levyntarkistuksen (C:\ asemalle/osiolle), tekee pintatarkistuksen ja yrittää korjata/siirtää vialliset sektorit käytöstä.
4. Monesti hiukan subjektiivinen viimeinen tarkitusmenetelmä, joka on. Omat korvat. Eli vaikka kaikki näyttää täydelliseltä, niin aseman vioittumisen voi joskus kuulla. Nykyään nuo oireet näkyy aika hyvin myös tuolla s.m.a.r.t tiedoissa, eli esim. jos kiintolevy tuntuu ottavan vanhemmuuttaan merkittävästi hitaammin kierroksia, niin sekin voi näkyä kyseisissä tiedoissa. Mutta noihin s.m.a.r.t tietoihin ei aina kannata tai voi luottaa sokeasti. Vanhoista asemista niitä ei välttämättä saa irti lainkaan. Mutta jos käytössä kuulee esim. terävän/teräviä napsahduksia ja kiintolevyn kierrokset sillä hetkellä tuntuu muuttuvan, niin voi sanoa, että asema on takuulla tuhoutumassa ja omaa typeryyttään, jos siinä vaiheessa ei varmuuskopioita tajua ottaa.
Loppuun voisi vielä lisätä, että jos 1. kohta kaatuu aseman lukuvirheeseen, niin mitään pintatarkistuksia tms. ei tule misään nimessä mennä enää tekemään asemalle, vaan silloin on käytännössä ainoa mahdollisuus normaalikäyttäjällä ottaa riski esim. ddrescuen muodossa, jolla saa identtisen kloonin aseman tiedoista, huom. myös sen viallisen tiedon. Sen jälkeen alkuperäinen asema käytännössä onkin kutakuinkin roskiskamaa ja tietoja pitää yrittää alkaa pelastamaan tuosta kloonista., eikä alkuperäisestä asemasta. Tietysti jos kyseessä on aivan äärimmäisen tärkeä data ja rahaa löytyy, niin lukuvirheen tapahtuessa asema olisi paras lähettää jollekin spesialistille tyyliin Ibas. Normi pulliasella tietysti harvoin noin kriittistä tietoa asemiltaan löytyy.
Ja jos löytyy, niin niistähän on myös tehty varmuuskopiot? Eikö totta?
Ai niin ja jos kiintolevy ei enää satu edes tunnistumaan käynnistyksessä ja asemalta olisi kiva saada esim. valokuvia tms. vielä talteen, mutta ammattilasten palautuspalveluiden käyttö ei rahallisesti kuitenkaan kannata, niin henk.kohtaisesti olen saanut jo pari kertaa pelastettua tietoa jäähdyttämällä asemaa pakastimessa jonkin verran. Sen jälkeen asema kiinni joko kyljellään tai "katollaan", eli piirilevy ylöspäin ja nopeasti jollain dd-rescue tyyppisellä ratkaisulla kopio asemasta jos se sattuu tunnistumaan. Huom. tässä kannattaa sitten tietysti pitää mielessä, että kyseinen jippo voi tuhota huonolla tuurilla myös sen palautuskoneen, koska asema voi ja itseassa alkaakin kondensoimaan kosteutta lämmetessään ja elektroniikka&vesi yhdistelmä ei tunnetusti ole oikein toimiva. Eli ei ehkä kannata kokeilla sillä +tuhannen euron megakoneella kyseistä jippoa
Kuulostaa helposti aprillipilalta tai muulta huonolta nettijäynältä, mutta allekirjoitan, että noin voi saada aseman hetkeksi henkiin. Mitään takuuta tuolle ei tietystikään kukaan voi antaa ja hyvin pitkälti tuurista kiinni miten käy.