Ensinnäkin jotain mitä en ymmärrä eikä aukea tästä ketjusta, minkä takia ubuntun asennus ohjelma edes teki moisen swap osion kokoisen "Säiliö loogiselle osiolle". En minä sitä tilannut, enkä yhdessäkään muussa ylläpitämässäni koneessa semmoista näe.
Hmm. Tietääkseni Ubuntu ja useimmat muutkin Linux-jakelut tekevät koko levyä käytettäessä oletuksena yhden primääriosion (sda1), joka sisältää koko järjestelmän. Sen lisäksi perinteistä MBR-osiotaulua käytettäessä tehdään extended-osio (sda2), joka sisältää yhden loogisen osion ja linkin seuraavaan mahdolliseen extended-osioon (joka taas sisältää loogisen osion ja linkin). Osiointityökaluissa tämä linkitetty extended-osioiden lista näytetään yleensä yhtenä extended-osiona, joka sisältää useita loogisia osioita.
Ubuntun oletusasennuksessa ainoastaan swap sijoitetaan extended-osion alla olevalle loogiselle osiolle (sda5) ja muu data menee ensimmäiselle osiolle.
Siis extended-osio tai "säiliö loogiselle osiolle" on ihan normaali konsepti, jota usein tarvitaan MBR-osiotaulun rajoitteiden vuoksi. Primääriosioita voi olla extended mukaanlukien vain neljä (sda1-4). Käyttöjärjestelmien asentimet yleensä luovat extended-osion, vaikka se ei olisi aivan välttämätön. Windows luo sellaisen myös.
On erikoista, jos jossain oletusosionnilla tehdyssä Ubuntu-asennuksessa ei ole tällaista rakennetta. Voitko näyttää fdisk-ohjelman tulosteen tällaiselta koneelta (
sudo fdisk -l)?
Huomioitavaa on myös se, että koko on sama kuin swap osiolla. (Lupaan googlata koodia 0x05 tänään myös itse).
Niin. Ubuntu tekee laajennetusta osiosta sen kokoisen kuin tarvitaan. Jos asennusohjelma valitsee swapin kooksi 8 Gt, laajennettu osio on näennäisesti myös 8 Gt, jotta swap mahtuu sen sisään.
0x05 on extended-osion tyyppi MBR-osiotaulussa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Extended_Boot_Record