Toinen kysymys koskee turvallisuutta. Siis jos minulla on yksi ainoa tili, niin käytän sitä Admin-oikeuksin. Onko tarpeellista luoda toinen tili yleiskäyttöön, jolla on pelkästään tavallisen käyttäjän oikeudet? (Näinhän ainakin Windowsissa suositellaan)
Se on sinusta kiinni. Linux-asennuksissa on aika monesti yksi käyttäjä, jolla on myös koneen hallintaoikeudet. Normaalisti et kuitenkaan ole ns. pääkäyttäjä, vaan sudo:lla otetaan ne lisäoikeudet käyttöön. Nyky Windowseissa on hiukan sama tyyli. Tuo suositus on koskenut erityisesti XP:tä, koska siinä pelataan kutakuinkin koko ajan täydellisillä hallintaoikeuksilla jos ei erikseen määritellä.
Kärjistettynä root ja sudo on hyvin lähellä toisiaan. Suurin ero on siinä, että käyttjä root voi tehdä
aina, ilman minkäänlaisia lisävahvistuksia ihan mitä vain. Sudo=superuser do, eli vapaasti suomennettuna "tee pääkäyttäjänä/pääkäyttäjänoikeuksin". Sudo ei siis ole käyttäjätili, kuten root on. Jos yrität tehdä normaalina käyttäjänä jotain järjestelmään oleellista muutosta, niin et voi sitä tehdä. Sudolla siis joudut pyytään tavallaan tuon oikeuden ja vahvistetaan, että käyttäjä ei ole ihan kuka vain. Ts. sinulla ei ole root-oikeuksia Ubuntussa. Sudo komento ei myöskään jää ns. voimaan pyynnön jälkeen, vaan oikeudet loppuun komennon pyytämisen jälkeen.
Eli sudo komennolla tavallaan lainaat hetkeksi root-tilin oikeuksia.
Kuinka päivitykset onnistuu tällöin?
Riippuu siitä miten olet määrittänyt päivitykset asennettaviksi. Kts. päivityssovelluksen asetukset läpi. Sieltä voi valita ladataanko miten usein ja ilman vahvistusta jne.
Tiivistettynä. Ei sinänsä tarpeellista tehdä erillistä käyttäjätiliä. Minusta se hankaloittaa aika paljon koneen käyttöä.