Xubuntu on siitä mukava, että sen työpöytäympäristöä voi helposti muokata. Laitan tähän muutamia onnistumisen kokemuksia, jotta muutkin saavat kokeilla.
Nautilus on hyvä tiedostoselain, koska sillä on "näytä" valikossa mahdollisuus valita "lisäpaneeli", jolloin näkymä jakautuu kahtia ja molempiin puolikkaisiin voi avata eri kansion. Silloin voi siirrellä tiedostoja raahaamalla helposti kansiosta toiseen. Oletus tiedostoselain täytyy avata kahteen kertaan eri ikkunoihin, jolloin meille heikkonäköisille tulee vaikeuksia kun ei voi niin paljoa suurentaa. Pienille näytöille se on myös etu. Xubuntun keveydestä sanotaan menevän hiukan hukkaan Nautiluksen kanssa, mutta en ole sellaista itse mitenkään havainnut.
Nautilus asennetaan helposti sovellusvalikoimasta tai synapticilla tai komennolla:
sudo apt-get install nautilus
Jostain syystä sen mukana ei syntynyt käynnistintä Xubuntun valikkoon. Sehän voi tietysti käynnistää komennolla:
nautilus
Ja kannattaakin kokeilla ensin päätteeltä. Jos se käynnistyy ja toimii ja tuntuu, että se pidetään koneessa, niin voi tehdä käynnistimen seuraavasti:
1. Klikkaa hiirellä oikealla napilla työpöydän tyhjää kohtaa ja valitse valikosta "luo käynnistin".
2. Täytä kuponki. "Nimi" kohdan teksti on vapaata ja näkyy kun käynnistintä osoittaa hiirellä, kirjoita siihen Nautilus. "Komento" ruuttuun täytyy kirjoittaa tarkasti se käynnistyskomento, joka päätteessäkin, siis nautilus. "Ei käynnistintä" ruutua klikkaamalla aukeaa pitkä kuvakelista nappien kuvia. Sen loppupuolella on simpukan näköinen kuvake, jossa lukeekin Nautilus, klikkaa sitä ja alhaalta OK.
3. Lopuksi klikkaa kupongista "Luo".
4. Nyt käynnistin näkyy työpöydällä vasemmalla ylhäällä. Voit kokeilla sen toimivuutta (kaksoisklikattava) ja lopuksi voit raahata sen haluamaasi paneeliin, jolloin siitä tulee yksöisklikattava.
KUVA LITTEENÄ
Jos haluat ison punaisen sammutusnapin vaikka pomppupaneeliin, se käy edellä esitetyllä tavalla. Kirjoitat vain nimeksi vaikka SAMMUTUS ja komennoksi xfce4-session-logout ja valitset nappien listalta ison punaisen sammutusnapin kuten edellä. Lopuksi raahaat sen pomppupaneeliin.
Käynnistimiä voi myös raahata paneelista toiseen ja Xubuntuvalikosta paneeliin.
Monesti pikanappi näppäimistöllä on hyödyllinen. Niitä voi luoda:
1. Valitse sovellusvalikko ja siitä "asetukset" ja uudesta valikosta uudelleen se kantikas työkalut ristissä "asetukset" (ei sitä rattaankuvaa).
2. Aukeaa ikkuna jossa on vaikka mitä. Valitse siitä näppäimistön kuva "näppäinkartta".
3. Valitse keskimmäinen välilehti "sovellusten pikanäppäimet".
4. Jos koneessa on ylimääräisiä erikoisnappeja, joilla ei ole käyttöä, esim: niitä kiiltäviä kapeita ym. mitä nyt missäkin mallissa on. Niille saattaa saada käyttötarkoituksen, mutta voi olla ettei Linux tunnista koko nappia. Usein tunnistaa ainakin joitakin.
5. Klikkaa alareunan nappia "lisää".
6. Kirjoita halutun napin komento kirjoituslaatikkoon. Esim: exo-open --launch TerminalEmulator (tekee komentopäätteen käynnistimen) KUVA
7. Klikkaa painiketta OK. Aukeaa uusi pieni ikkuna, jossa pyydetään näppäin. Nyt vain painat sitä haluamaasi näppäintä. Sulje sovellus ja kokeile toimintaa, jos ei toimi tee uudelleen toisella napilla, mutta:
8. Tarpeeton pikanäppäin poistetaan, muuten sitä näppäintä ei voi käyttää toiseen komentoon. Se rivi valitaan ja klikataan alareunasta "poista".
Olen huomannut käteväksi laittaa näppäimistön oikeassa reunassa olevan "luettelon näköisen" menu näppäimen Nautiluksen pikanäppäimeksi. Em. valikko ja komennoksi nautilus ja tökkäys menu napista, joka täytyy ensin vapauttaa entisestä tehtävästään.
Koneen windows, eli lippunappi voidaan myös ottaa käyttöön (tai sitten ei, mutta useimmissa näppiksissä voinee). Olen huomannut sille hyödylliseksi sovellusten etsintävalikon. Komennoksi xfce4-appfinder. Tai joku voi haluta siitä selaimen käynnistimen. Silloin laitetaan komennoksi exo-open --launch WebBrowser.
Onnea harrastukseen...
EDIT: Typo
EDIT2:
Muistin vielä yhden napin, jonka tein kun oli sellainen "toimii-ei toimi-toimii" tyyppinen verkkoyhteys. Oli yksi F-näppäin ilman tarkoitusta. Laitoin sille em. tavalla komennoksi:
xfce4-terminal -x ping -c 12
www.google.comSe mukavasti käynnistää ping-testin ilman kummempaa kirjoittelua.
EDIT3:
Tuli vielä mieleen, että F näppäimellä voi olla joku käyttö jossain sovelluksessa, vaikka sitä ei olisikaan nappiin piirretty. Siksi kannattaa laittaa näppäinyhdistelmä, vaikkapa AltGr+F10.