Jatkoin vielä kokeiluja. Huomasin (tai googlasin tiedon jostakin), että kun pienentää otsikkopalkkien tekstiä, itse palkkikin hieman pienenee.
Vertailin Windowsia, Mintiä, Ubuntua ja Deepiniä. Jälkimmäinen tuli mukaan siksi, että se sattui olemaan tikulla.
http://www.lataakuva.fi/di/9T5S/collectvertailu.jpgMukana on yksi sarjaan kuulumaton eli Windows autohide alapalkilla ja siinä Google Chrome. Tässä yhdistelmässä jää eniten työtilaa. Pitäisi kuitenkin verrata samaa ohjelmaa eli Firefoxia - johon myös saa lisukkeen, joka pienentää sen Chromen tyyppiseksi.
Jos Ubuntun sivupalkki toimisi yhtä sujuvasti autohide-tilassa kuin palkit yleensä, pitäisin Ubuntusta enemmän. Ikävä kyllä sivupalkin autohide-vaihtoehto ei (ilmeisesti jostakin ohjelmointiteknisestä syystä johtuen) toimi sujuvasti. Tästä syystä autohideä ei viitsi edes valita. Ja jos ruudulta tilaa vievästä sivupalkista ei pidä, vaihtoehdoksi ei taida jäädä muuta kuin valita jokin muu Linux-versio tai erilainen työpöytäversio.
Jos Unityn sivupalkki poistuisi ja ilmestyisi saman tyyppisellä kuuman nurkan hipaisulla, millä toiminnat tapahtuvat Gnome 3:ssa, se olisi OK. Kun palkkia tarvitsisi, sen saisi esille. Kun sitä ei tarvitsisi, sen saisi pois näkyvistä. Unityssäkin tapahtuu periaatteessa näin, mutta ei käytännössä. Monesti pitää hakata hiiren kursorilla ruudun sivureunaa ennen kuin palkkiin saa liikettä. Joskus palkki ikään kuin kurkkii reunan takana, mutta ei tule esille. Vähän vain varjoa pilkottaa.
Toinen Unityn epämiellyttävä piirre on vierityspalkki, jota ei saa aina helposti näkyviin. Tämän tyyppinen ominaisuus on pelkkä kiusa. Hide-toiminto pitäisi saa vierityspalkista kokonaan pois.
Käytin Ubuntun Unity-versioita erään hostellin koneella muutama viikko sitten parin päivän ajan ja jouduin toteamaan, että eipä ole mikään oleellinen muuttunut. Nyt olen kokeillut uusinta Ubuntua USB-tikulta. Sama juttu. En pysty pakottamaan itseäni pitämään nykyisestä Ubuntusta. Siinä on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta...
Onneksi on vaihtoehtoja.
Ykkösvaatimus käyttöjärjestelmälle tavallisen käyttäjän kannalta on se, että se on vakaa. Käyttöjärjestelmä ei saa kaatua tai jumiutua, koska silloin katoaa helposti tietoa. Tämän vaatimuksen jälkeen vasta tulevat muut vaatimukset eli hyvä käytettävyys ja toimintojen helppous ja mitä kukin arvostaa.