1. 32bit asennus (n. 250Mt oletuksena)
2. Rautakiihdytys ja animaatiot pois
3. Turhat krunnerit, plasmoidit pois (pudottaa plasma-desktop prosessin muistinkulutuksen jopa alle 10 megatavuun)
4. Turhat KDE taustapalvelut pois käytöstä (pudottaa kded4 prosessin muistinkulutusta ja jättää jotakin prosesseja kokonaan pois)
5. Nepomuk ja Akonadi pois käytöstä (kellon asetuksista raksipois kohdasta "Näytä tapahtumat" niin Akonadi ei käynnisty käynnistyksen yhteydessä)
6. KDE äänijärjestelmä pois käytöstä (eli ei varoitus ääniä ym)
7. Käynnityksen yhteydessä käynnistyvät ohjelmat pois käytöstä (klipper, kmix jne)
8. Turhat järjestelmäpavelut pois päältä, KDE tarvitsee vain dbusin toimiakseen.
9. Vaihda Kickoff "vanhanaikaseksi".
Näillä ohjeilla pääsee n. 130Mt käynnistys muistinkulutukseen. Jos haluaa kuitenkin päästä ~70Mt muistinkulutukseen, täytyy hommat hoitaa hieman rumemmin (en suosittele alkamaan säätä ellei ole aiempaa kokemusta moisesta):
Muokkaa "~/.xinitrc" tälläiseksi:
#!/bin/sh
plasma-desktop &
kwin
ja vaihda nämä rivit /etc/innitabissa:
id:3:initdefault:
[...]
x:5:respawn:/usr/bin/kdm -nodaemon
tälläiseksi
id:5:initdefault:
[...]
x:5:once:/bin/su - -- OMA_KÄYTTÄJÄ -l -c '/usr/bin/startx </dev/null >/dev/null 2>&1'
Näin skipataan kokonaan startkde käynnistys skripti ja ollaan täysin kontrollisa siitä mitä tapahtuu. Kuitenkin jäljelle jää 3 taustapalvelua:
-kglobalaccel, joka tarjoaa osan näppäin komennoista (pitäisi saada pois päältä system settingsistä, mutta säädin on rikki, enkä jaksanut lähteä penkomaan tekstitiedostoja)
-kactivitymanagerd, tarvitaan aktiviteettien hallintaan.
-kded, sisältää suurimmanosan KDE taustapalveluista, jotka tosin saa suurimmaksi osaksi pois Järjestelmäasetuksista.
Nämä voi huoletta tappaa.
Käteen siis jää täysin toimiva, mutta rajoitettu KDE työpöytä. Visuaalisesti sitä ei voi erottaa tavallisesta.
Jos haluaa tehdä oikeasti käytänöllisen työpöydän joutuu asioita miettimään hieman enemmän. Esimerkiksi ilman consolekit sessiota ei voi mountata iroitettavia medioita tai sammuttaa konetta ilman järjestelmävalvojan oikeuksia. Tämän korjaaminen hoituu helposti ja siihen voi tutustua vaikka Archwikissä. Jos haluaa kevyen ympäristön niin on pakko tehdä kompromisseja. Ainakun puhutaan muistinkulutuksesta on hyvä ottaa huomioon, että sille on syynsä. Vaikka taustapalvelut vievät muistia ne usein myös tekevät käytännön elämästä helpompaa. Esimerkiksi ilman klipperiä tai muuta kehittynyttä leikepöytää asiat ei pysy muistissa jos sammutat ohjelman, josta tieto on kopioitu. Oman käynnistys skriptin laatiminen nyt kuitenkaan ei ole niin hankalaa ja siihen voi sisällyttää kaiken mitä tarvitsee.
Sillä mitä paketteja on asennettuna ei ole mitään väliä. Ainakun puhutaan muistinkulutuksesta on hyvä ottaa huomioon, että sille on syynsä. Vaikka taustapalvelut vievät muistia ne usein myös tekevät käytännön elämästä helpompaa. Esimerkiksi ilman klipperiä tai muuta kehittynyttä leikepöytää asiat ei pysy muistissa jos sammutat ohjelman, josta tieto on kopioitu.