Kuinka netistä löydettyjä ohjelmia pystyy Ubuntuun asentamaan? Macissa ja Windowsissa olen tottunut, että se on helppoa ja nopeaa avaamalla vain tiedosto ja hakkaamalla "seuraava". Ubuntussa tuntuu olevan mahdotonta saada asennettua niitä yhtään mitenkään.
Pari esimerkkiä: Yritin asentaa Skypeä ja se pyysi asentamaan libqt4-paketteja ja gcc-kääntäjää. Lopputulos: latasin kääntäjän koneelle ja sain kasan tiedostoja, joista yritin lottoamalla klikkailla, että miten ihmeessä tämän saa asennettua. Toki siellä oli readme.txt-tiedosto, jossa on jotain ohjeita, mutta ne olivat niin epäselviä, että olisi sama kuin ne olisi kirjoitettu muinaiskreikaksi.
Yritin asentaa Matlabia: lopputulos: asennus onnistui, mutta sen kuinka ohjelman saa käyntiin, löysin tuurilla kokeilemalla. Eli menen kansioon bin ja sieltä valitsen tiedoston Matlab ja valitsen "suorita päätteessä". Eikö olisi teknisesti mahdollista tehdä mitään helpompaa ratkaisua?
Yritin myös asentaa tilitin-kirjanpito-ohjelmaa: Lopputulos: sain koneelleni kasan tiedostoja ja yritin näitä taas tuurilla klikkailemalla asentaa, kun en muuta menetelmää tiedä. En saanut mitään aikaiseksi. Onko täysin mahdonta tehdä linuxille jotain Windowsin install.exe-tiedostoa vastsaavaa tiedostoa, jota klikkaamalla voisi asentaa helposti ohjelmat?
Yksi case lisää: latasin yliopistoni sivuilta SPSS-tilasto-ohjelmiston: lopputulos: sain jonkin .bin-tiedoston ja taas vaan klikkailemaan ja kokeilemaan asentamista. Ei onnistunut. Miksi tää on tehty tällaiseksi, että ilman tkt:n väitöskirjaa ei asentamista pysty tekemään?